Voorbereiding huisdieren op gezinsuitbreiding
Als je een baby verwacht, ga je een drukke tijd tegemoet. Heb je ook nog huisdieren in huis, dan zul je ook moeten stilstaan bij voorbereiding huisdieren. Zij zullen straks immers ook hun huis moeten delen met een baby, en dat is ook voor hen even wennen. En omdat je veel tijd voor je kindje nodig zult hebben, zal er wellicht minder tijd en energie overblijven om met je huisdieren bezig te zijn.
Behalve aan de periode kort na de geboorte moet je ook al denken aan hoe het later zal gaan, als je kind leert kruipen en lopen. Kan je huisdier daar mee omgaan, en waar moet je dan zelf aan denken? Als je jouw dier daar nu al op voorbereidt, is de kans veel groter dat alles straks goed gaat.
Voorbereiding huisdieren
In de eerste plaats is dit een goed moment om het gedrag van je dier eens onder de loep te nemen. Zijn er gedragsproblemen , dan moeten die opgelost worden voor de baby er is. Straks heb je immers geen tijd, en bovendien kunnen sommige problemen gevaarlijk of storend zijn voor je kindje. Denk bijvoorbeeld aan honden die niet alleen kunnen zijn, hun botje verdedigen of hard blaffen als de bel gaat, aan papegaaien die gaan schreeuwen zodra je aan de telefoon zit of katten die overal aan krabben. Begin dus ruim op tijd met trainen en roep hulp in als dat nodig is.
Kan jouw hond met kinderen omgaan?
Als een hond als pup niet goed aan kinderen gewend is, of als hij later slechte ervaringen met kinderen heeft opgedaan, kan hij bang of agressief op kinderen reageren. In die gevallen zul je, liefst met behulp van een hondengedragstherapeut, ruim op tijd moeten gaan trainen. Niet altijd lukt het om de hond te leren dat kinderen niet eng of vervelend zijn, maar in andere gevallen kan het probleemgedrag verholpen worden.
Minder tijd
Omdat je kindje veel aandacht en tijd van je nodig heeft, zul je onherroepelijk minder tijd over hebben om aan je huisdier te besteden. Veel huisdieren zijn er aan gewend dat zij tussen alles door regelmatig geaaid worden of op een andere manier aandacht krijgen, maar met een baby erbij valt dat niet mee. Het dier kan daar gefrustreerd door worden en jouw aandacht gaan trekken op vervelende manieren. Bovendien kan het dier jaloers worden op de baby. Daarom kun je het beste al tijdens de zwangerschap het dier wennen aan minder continue aandacht.
Bouw de aandacht tussendoor langzaam af, maar reserveer wel elke dag wat tijd om echt gericht met je huisdier bezig te zijn. Zo verandert wel de kwantiteit van de aandacht die hij krijgt, maar niet de kwaliteit. Je dier leert dan ook beter om zichzelf te vermaken. Zorg dat hij daarvoor voldoende speelgoed heeft, zoals voerspeeltjes waar hij een lange tijd zoet mee kan zijn.
Allerlei veranderingen
Ook in huis verandert het een en ander. Er komt een wiegje en misschien een box te staan, en de babykamer is ineens taboe. Dat kan voor stress zorgen. Ook hier geldt dat een goede voorbereiding kan helpen. Eventueel kunnen feromonenverdampers helpen de hond of kat meer te laten ontspannen, vraag er naar bij de dierenarts.
De kattenbak
Een speciaal aandachtspunt voor wie katten heeft, is de kattenbak. Als de baby gaat schuiven en kruipen, moet de kattenbak uit het bereik van het kind staan. Het is immers leuk speelgoed! Bovendien moet de kat een rustige plek hebben om op de bak te gaan, anders heb je kans dat hij of zij een andere plek zoekt. Verzet de bak niet ineens naar een andere plaats, want ook dat kan ‘ongelukjes’ veroorzaken. Schuif de bak langzaam steeds een stukje verder tot hij op de juiste plek staat.
Andere huisregels
Het is verstandig om dieren te leren dat zij niet op bank, bed of andere meubels mogen komen. Een hond kan zich hoger in rang voelen als hij steeds boven het kind uit komt, en bovendien zit zijn bek dan erg dicht bij het hoofd van de baby. Ook met een kat moet je oppassen, want een haal met scherpe nagels in het gezicht van je baby kan heel vervelend aflopen.
Verboden terrein
Ook de slaapkamer en de babykamer kun je beter als verboden terrein instellen, nog ruim voor de komst van de baby. Misschien zal je kindje in je slaapkamer komen slapen, of wil je de baby daar verschonen. In de babykamer kan een dier in het kinderbedje gaan liggen, wat risico geeft op verstikking, verdrukking, krabben of bijten. Om diezelfde reden moet je het dier leren dat het niet in de box mag komen.
Hulp nodig?
Een aantal dingen gaan nu eenmaal minder gemakkelijk als het einde van de zwangerschap nadert. En het schoonmaken van de kattenbak kun je als je zwanger bent beter niet meer zelf doen vanwege de kans op toxoplasmose. Ook na de geboorte kun je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken bij het uitlaten van de hond of het schoonmaken van dierenverblijven. Vraag daarom tijdig wie in jouw omgeving met deze zaken kan helpen, zodat zowel de hulp als de huisdieren hieraan kunnen wennen.
Wennen – Huisdieren en gezinsuitbreiding
Huisdieren zijn lang niet altijd van jongs af aan gewend aan kleine kinderen. Bij niet alle diersoorten is dat even belangrijk, maar bijvoorbeeld honden en katten en ook papegaaien kunnen problemen geven als ze zomaar met een baby in huis geconfronteerd worden. Ook andere dieren zoals konijnen en knaagdieren kunnen bang zijn voor de baby. Baby’s en kleine kinderen maken andere geluiden, ruiken anders, bewegen anders, en ook jij zelf gedraagt je anders dan de dieren gewend zijn. Bovendien maakt veel speelgoed voor het dier vreemde geluiden en staat er ineens een box, een wandelwagen, een wipstoeltje en andere zaken in huis. Bij een goede voorbereiding hoort daarom ook dat je de dieren al voor de komst van de baby laat wennen aan deze dingen.
Oefenen met een babypop
Bij honden en ook katten kan het helpen om te oefenen met een babypop die ook babygeluiden maakt. Je kunt de handelingen uitvoeren die je ook bij de baby gaat doen, de pop meedragen en ‘verschonen’, en om het dier aan de geur van een baby te laten wennen kun je babyproducten gebruiken bij de pop. Behalve dat het dier er aan went dat je met iets bezig bent, kun je zo ook zien hoe het dier reageert. Bemerk je problemen, dan kun je daar nog iets aan doen voor je kindje er is en de situatie misschien gevaarlijk of erg lastig wordt. Behandel de pop als een echte baby: leg hem dus niet ergens weg waar het dier hem kan zien als je klaar bent met oefenen! Uiteraard mag het dier nooit met de pop spelen; voorzichtig ruiken is prima.
Speciale CD’s
Om dieren aan babygeluiden en speelgoedgeluiden te laten wennen, kun je gebruik maken van de speciale cd’s die daarvoor te koop zijn. Speel die eerst zachtjes af terwijl je iets leuks doet met je huisdier, het dier eten geeft of lekker aait. Zo worden de geluiden steeds normaler. Reageert je dier niet dan kan de cd steeds iets harder. Dit is niet alleen bij honden een goede oefening, maar ook bij katten, papegaaien en andere vogels, konijnen en knaagdieren kan het goed helpen om later stress bij het dier te vermijden!
Gezondheid
Een dier dat iets mankeert, kan snel geïrriteerd zijn en agressief worden. Het is dus belangrijk dat je huisdier gezond is en nergens pijn heeft. Een extra controle door de dierenarts is dan ook verstandig.
Infectie of parasiet
Maar ook kan een infectie of parasiet bij je dier een risico vormen voor jou en de baby. Toxoplasmose en Salmonella zijn voorbeelden van zulke aandoeningen die kunnen worden overgebracht van dier op mens. Parasieten kun je ook oplopen in de tuin, bijvoorbeeld door uitwerpselen van dieren, of in de zandbak als daar dieren toegang toe hebben. Draag tijdens de zwangerschap daarom altijd waterdichte handschoenen als je in de tuin werkt, dek een eigen zandbak goed af en was je handen voor je iets eet. Zorg voor goede hygiëne bij je eigen dier en zorg dat hun ontworming en behandeling tegen vlooien, luizen en teken helemaal op peil is.
Meer informatie
Welke hondenrassen zijn ideaal voor een gezin?
Wat zijn de symptomen van toxoplasmose?
Huisdieren horen er ook bij. Daarom een eigen fotowand!
Huisdierregels top 10 voor peuters en kleuters
Opgroeien met honden
Aanschaf van een huisdier in een gezin met kleine kinderen
De invloed van huisdieren
Kinderen en huisdieren (persoonlijk blog)
De invloed van huisdieren op kinderen
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com