Je hebt vast vaker gehoord dat voldoende water drinken goed voor je is, maar weet je ook waarom het zo belangrijk voor je is? Zo is water bijvoorbeeld belangrijk omdat het bij veel essentiële processen in je lichaam wordt betrokken. Denk aan je spijsvertering en het bepalen lichaamstemperatuur, maar ook aan bloed, zweet, speeksel, urine en ontlasting. Al deze stoffen bestaan voor een groot gedeelte uit water.
Belangrijkste bron van energie
Op zich niet zo gek dat water voor ons belangrijk is, ons lichaam bestaat immers zelf uit meer dan 70 procent water. Daarom is het zo belangrijk dat we voldoende water drinken op een dag. Het is de belangrijkste bron van energie voor alle fysiologische functies. Wist je dat te weinig water drinken zelfs kan zorgen voor meer stress? Daar heb je wellicht nog niet eerder bij stil gestaan.
In de zomer is water drinken vaak niet zo’n probleem, maar tijdens de winterdagen wordt het watertje nogal snel vergeten. Terwijl het in de winter net zo belangrijk is als tijdens de zomerse dagen.
Wat zijn de consequenties van te weinig water drinken?
Te weinig water drinken zorgt ervoor dat onze hersenen minder goed werken, maar het zorgt ook voor energieverlies. Uitdroging kan zorgen voor een verslechterde nierfunctie, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, zwakke of juist snelle polsslag geven, verwardheid, krampen en zelfs bewusteloosheid. Je urine verandert van kleur, wordt donkerder en zal sterker ruiken. Onze urine voert de afvalstoffen uit, een belangrijke taak.
Wat is voldoende water?
Om je lijf gezond te houden, betekent dit 6 tot 8 glazen op een dag en dat staat los van ander drank die je misschien drinkt. Deze hoeveelheid staat ongeveer gelijk aan zo’n twee liter water per dag. Naarmate je ouder wordt neemt je gevoel van dorst af, waardoor je eerder het risico gaat lopen om uit te drogen. Het is dus belangrijk dat je op vaste momenten op een dag, steeds kleinere hoeveelheden water drinkt en niet pas wacht tot je dorst krijgt.
Tips om aan de juiste hoeveelheid te komen!
Drink het water op vaste momenten
Vergeet je vaak een glas water te drinken? Drink dan een glas water op vaste momenten, zoals bij het tandenpoetsen, bij iedere kop koffie, bij het innemen van je medicijnen, voor of na de maaltijd en/of voor het slapen gaan. Neem ook gewoon overal een flesje water mee naar toe. Gewoon standaard als je de deur uit gaat, stop je een waterfles in je tas.
Maak gebruik van hulpmiddelen
Wist je dat je met een rietje meer water drinkt? Steek dus gewoon een rietje in je glas of gebruik een bidon met een ingebouwd zuigmechanisme. Wist je trouwens dat er ook apps bestaan om je te herinneren een glas water te drinken? Je smartfoon laat het je weten wanneer het weer tijd is! Super handig als je er niet uit jezelf aan denkt.
Gebruik ijsblokjes
Vier ijsblokjes in je glas komt overeen met een half glas water. Als je dus 8 ijsblokjes over de dag gebruikt in je favoriete drankje of in je smoothie, dan heb je alweer een extra glas water te pakken!
Confronteer jezelf!
Vul in de ochtend twee grote waterflessen en zet deze in het zicht, zoals bijvoorbeeld op je bureau. Aan het einde van de werkdag moeten die flessen gewoon leeg zijn. Zet bij het avondeten een karaf water op tafel!
Maak het lekker
Houd je niet van water? Probeer er dan toch iets lekkers van te maken. Je kunt bijvoorbeeld aan het glas water een schijfje citroen of limoen voegen, een paar plakjes sinaasappel, verse gember, een enkele aardbei of wat blaadjes verse munt of basilicum.
Water in je eten
Er zijn groenten die veel water bevatten, denk bijvoorbeeld aan sla, watermeloen, komkommer, tomaat… Heerlijke gezonde tussendoortjes en je krijgt gelijk weer een waterdosis binnen! Je kunt ook extra water toevoegen aan je smoothie, sapjes en andere drankjes.
Thee (zonder suiker)
Ben je wel een theeleut? Thee zonder suiker mag je ook tellen bij de dagelijkse hoeveelheid. Koffie zonder melk en suiker trouwens ook.
Meten is weten
Houd het voor jezelf bij hoeveel je drinkt. Dit kun je doen door vooraf flessen water te vullen die aan het einde van de dag op moeten, maar je kunt hiervoor ook een app gebruiken. De meeste voedingsapp hebben ook de mogelijkheid om je waterconsumptie bij te houden.
Let op de temperatuur
Te koud of te warm water drinken is niet makkelijk. Kies daarom liever voor water op kamertemperatuur, dat drinkt veel makkelijker. Bijkomend voordeel is dat je lichaam het water veel makkelijker opneemt.
Maak het leuk!
Dit kun je bijvoorbeeld doen door een glazen pot met een tapkraantje aan te schaffen. Dat staat hartstikke leuk op het aanrecht. Maak in de ochtend de pot klaar, met eventueel wat fruit, gember of verse kruiden erin en het smaakt ook nog eens lekker. Je kunt hier natuurlijk ook afgekoelde thee voor gebruiken!
Hoe weet je dat je genoeg water drinkt?
Je kunt dit eenvoudig zelf controleren. Als je voldoende water drinkt heeft je urine de kleur van stro, lichtgeel. Je bent dan voldoende gehydrateerd.
Proost!
Meer informatie
Schatten in de natuur: Maak kennis met de paardenbloem
Sneller naar een gezond lichaam!
Wennen aan water voorkomt overgewicht
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com