Je zwangerschap is iets moois waar je het grootste gedeelte van de tijd van geniet. Maar tijdens je zwangerschap kan je te maken krijgen met allerlei ongemakken. Veel zwangere vrouwen krijgen bijvoorbeeld voet- en of beenklachten. We vertellen je wat de meest gehoorde klachten zijn, welke klachten ‘normaal’ zijn en welke niet en wat je kunt doen om dit te voorkomen en/of te verhelpen.
Vermoeide of zware benen
Doordat je heel wat extra gewicht moet meedragen, zal je snel meer druk op je benen voelen. Tijdens je zwangerschap wordt er zo’n 20 procent meer bloed door je lichaam vervoert en dit zorgt voor druk op je aderen. Ze zullen dus sneller vermoeid en zwaar aanvoelen. Ongeveer 30 procent van de zwangere vrouwen heeft hier last van. Wat je kunt doen ter verlichting, is met je rug op bed te gaan liggen en je benen tegen de muur. Een gel of ander verfrissende lotion breng je vervolgens aan op je benen en masseert het goed in. Blijf na de massage nog een minuut of tien liggen en je zult je een stuk beter voelen!
Doorgezakte voeten
Door de hormonen en het extra gewicht kan je voet in korte tijd doorzakken en ook groter worden. Dit komt door het verweken van de gewrichtsbanden. Overbelasting, zenuwklachten en pijnlijke gewrichten komen hier vaak bij kijken. Comfortabele schoenen zijn hierbij een must zoals een passend sneakermodel met een goed voetbed ter ondersteuning. Wellicht een maatje groter dan normaal, maar ideaal voor dagelijks gebruik of tijdens een (zwangerschaps)workout.
Kramp
Een vervelende klacht waar je ’s nachts wakker van kunt schrikken, is kramp in je benen. Dit komt omdat de bloedcirculatie dan minder is. Strek je been en trek je tenen naar je toe en rek zo je beenspier op. Tegendruk wil ook vaak helpen. Al dan niet met hulp van je partner. Een stukje lopen helpt vaak. Wat kan helpen om kramp te voorkomen, is het voeteneind van je bed iets omhoog te doen. Als dit niet kan, kan je ook een kussen onder je voeten of matras leggen. Probeer daarnaast overdag niet te veel te staan.
Spataderen
Als iets niet mooi is tijdens je zwangerschap, dan zijn het wel spataderen. Dit is een ader waarin steeds zuurstofarm bloed blijft staan. Bij gezonde aderen wordt het bloed door je spieren omhoog gestuwd en klepjes in je aderen zorgen ervoor dat het bloed niet kan terugstromen. Tijdens zwangerschap verslappen de vaatwanden en komt er meer druk staat op de aderen, kunnen ze wat gaan uitrekken. En dat is wat je ziet aan de buitenkant. Ze zullen niet vanzelf weg gaan, hiervoor moet je naar je huisarts en deze zal je waarschijnlijk doorverwijzen. Je kunt ze wel verminderen door de bloedcirculatie goed te stimuleren door massage, wisselbaden onder de douche en niet me je benen gekruist over elkaar heen te zitten.
Restless legs
De naam zegt het al: rusteloze benen. Het is een raar, vervelend, kriebelend gevoel. Alsof er allemaal mieren over je benen lopen. Het komt opzetten als je in rust ben, vooral ’s nachts dus. Het enige wat je wilt doen is je benen bewegen. Een oorzaak kan zijn dat je ijzer of foliumzuur te kort komt of verminderde doorbloeding van de kuiten. Probeer voldoende te bewegen, gezond te eten en cafeïne zoveel mogelijk te vermijden. Wisselbaden en een koele slaapkamer kunnen ook helpen. Na de zwangerschap zullen de klachten weer verdwijnen.
Sommige kwaaltjes zijn niet te vermijden maar door er zoveel mogelijk rekening mee te houden kan je het wel tot een minimum beperken.
Meer informatie
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Bronvermelding
Stockfoto: 123rf.com