Site pictogram Oudersenzo

Vloeien na de bevalling

Negen maanden ben je ervan verlost geweest en zodra je bent bevallen, begint het alweer. Vloeien, navloeien, bloeden, ongesteld, menstrueren of hoe je het ook wilt noemen. En dan niet een dagje, of een weekje, maar houd gerust rekening met een week of zes. Zes weken ongesteld? Yep, en niet eens een klein beetje. Natuurlijk is het verloop voor iedereen anders, maar enkele dagen na de bevalling kan de bloeding behoorlijk hevig zijn. Na een paar dagen zal het langzaamaan steeds een beetje minder worden. Deze bloeding wordt ook wel kraamvloed, kraamzuivering of lochia genoemd.

Waarvoor dient het vloeien?

Na de bevalling ruimt je baarmoeder alles weer op om ervoor te zorgen dat het weer netjes en schoon is, voor een eventuele volgende zwangerschap. Als je stukjes slijm en bloedpropjes in de bloeding tegenkomt, zijn dit restanten baarmoederslijmvlies. Ook het samentrekken van de baarmoeder tot normaal formaat, gaat gepaard met bloedverlies. Hier kun je trouwens ook buikpijn van hebben.

Waardoor ontstaat de bloeding?

Er zijn verschillende oorzaken voor het bloedverlies. Ik gaf net al twee redenen aan, namelijk het samentrekken van de baarmoeder en het opruimen van de baarmoeder. Maar na de bevalling kan het ook zijn dat er bijvoorbeeld een deel van de moederkoek is achtergebleven, of misschien ben je wel ingescheurd en/of gehecht.
De wond heeft tijd nodig om te helen, probeer daarom niet direct te gaan sporten. Beweging kan het bloeden namelijk stimuleren. Gun je lichaam gewoon even rust om alles netjes af te ronden.

Even geen tampons

Zolang je vloeit, mag je niet in bad en geen tampons gebruiken. Je hebt dus een andere oplossing nodig om de bloeding op te vangen. Je kunt hiervoor kraamverband gebruiken. Dit is doorgaans groter dan maandverband en kan ook meer bloed opnemen. Na een aantal dagen, als het vloeien minder wordt, kun je wellicht weer normaal maandverband gaan gebruiken. Tampons mogen echter de eerste weken niet. Op z’n vroegst mag dit pas na drie weken, maar alleen als je geen hechtingen hebt gehad. Ook als het inbrengen van een tampon pijn doet, kun je beter geen tampons gebruiken.

Om doorlekken op je matras te voorkomen, kun je het beste de eerste dagen je matras beschermen door er een onderlegger op te leggen. Dit kan bijvoorbeeld met een plastic hoes of laken over je matras heen. Het zou immers zonde van je matras zijn. Die stop je immers niet even in de wasmachine.

Verandering van kleur

Het bloedverlies kan ook van kleur veranderen. In het begin is het helder rood (vers) bloed, dit verandert naar bruin/rood bloed, naar gelig bloed en vervolgens naar een soort witte afscheiding. Alles bij elkaar ben je er zo’n 5 tot 6 weken zoet mee.

Geen WC papier

Je kunt de eerste weken ook beter geen WC papier gebruiken. Het beste kun je een fles vullen met water, waarmee je na het toiletbezoek alles weer reinigt.

Even aan de bel trekken

Als er sprake is van abnormaal bloedverlies na de bevalling, kun je het beste even aan de bel van de huisarts of kraamverzorgende trekken. Abnormaal bloedverlies is:

Overigens is het normaal dat wanneer je meer gaat bewegen, het bloeden toe kan nemen. Als het goed is zal de kraamverzorgende of verpleegkundige de hoeveelheid bloed in de gaten houden. Heb je twijfels, schroom niet hierover vragen te stellen.

Als de kraamverzorgende vermoedt dat er sprake is van abnormaal bloedverlies, zal zij dit bespreken met de verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Met het maken van een echo kan gekeken worden waar de bloeding vandaan komt en wordt de baarmoeder gecontroleerd.

Extra informatie

Ontzwangeren, is dat zoiets als afkicken van de zwangerschap?
Kraamperiode – Wat kun je in deze periode verwachten?
Herstellen na de bevalling, waar moet je op letten?
Tips voor een fijne kraamtijd
Herstellen vagina na een zware bevalling

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten