Op vliegvakantie met een baby, wat zijn de regels?

Op vliegvakantie met een baby, bijvoorbeeld naar Mallorca of de Algarve: het vraagt weer even om een andere kijk naar het vliegen. Waar moet je opletten? Wat neem je mee? Zijn er speciale regels waar je rekening mee moet houden? Hoe hou je het fijn voor je kindje?

Vanaf wanneer mag je op vliegvakantie met een baby?

Direct met je pasgeboren baby op vliegvakantie gaan… Veel ouders zullen er waarschijnlijk niet aan moeten denken. En als we een beetje logisch nadenken moet je dat toch eigenlijk ook helemaal niet willen. Hoewel het bij veel vliegtuigmaatschappijen al met 7 dagen mag! Als de bevalling tenminste geen complicaties had. Maar je kunt veel beter nog even wachten. De longetjes van de baby zijn, als het goed is, met een week of 6 na de geboorte beter ontwikkeld en het wordt dan ook aangeraden om pas na die tijd te gaan vliegen!

Geen stoel voor de baby

Kinderen tot twee jaar vliegen meestal gratis mee. Dat houdt dan wel in dat je kind geen eigen stoel heeft. Nu is dat bij een baby allesbehalve erg, want die hou je gewoon lekker bij je op schoot. Informeer wel even hoe het met de bagage zit. Hoeveel mag je meenemen?

Even informeren

Informeer voor de zekerheid even bij de vliegtuigmaatschappij waar je mee wilt vliegen wat hun regels zijn. Denk hierbij aan:

  • Hoeveel bagage je mee mag nemen voor je baby (want het heeft dus geen eigen stoel)?
  • Kan je een stoel reserveren met een babybedje, ook wel bassinet genoemd?
  • Welke voorzieningen zijn er aan boord wat betreft de baby?
  • Mag je een buggy meenemen?
  • Mag je extra handbagage meenemen, omdat je toch luiers e.d. mee moet nemen?
lijn groen oudersenzo
Vliegen met een baby, wat zijn de regels?

Papieren voor de baby

Als je naar het buitenland gaat, moet je uiteraard een paspoort of een ID bij je hebben. Daarnaast zal je moeten zorgen dat je baby ook de nodige papieren heeft om naar het buitenland te mogen. Een eigen paspoort of een ID-bewijs dus. Sinds 2012 kunnen kinderen niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders. Het paspoort of een ID-bewijs is voor kinderen 5 jaar geldig. Vanaf hun 14e moeten ze deze ook altijd bij zich hebben, net als jij.

Grotere koffers…

Een baby is klein, maar neemt in verhouding veel meer kleren mee dan jij. Je zult hier zeker rekening mee moeten houden als je op vakantie gaat. Niet alleen qua ruimte in je koffer(s), maar je hebt ook nog te maken met een maximumgewicht aan bagage! Dus kan het opeens behoorlijk puzzelen zijn wat je allemaal meeneemt. En wat laat je dan maar thuis?

Slim reizen

Uiteraard is het fijn om zo te reizen dat je baby er de minste last van heeft. Slaapt je kindje al in de nacht door? Dan kan een nachtvlucht een uitkomst zijn! Daar staat tegenover dat een vlucht akelig vroeg in de ochtend, bijvoorbeeld, een ramp kan zijn, omdat je baby dan al uit zijn ritme is voordat je zelfs aan je reis begonnen bent. Nu heb je niet altijd de luxe om uit meerdere tijdstippen te kunnen kiezen, maar anders is het een puntje om even bij stil te staan! Voorkom stress. Ook dat slaat over op je kind.

Ga op tijd weg, zodat je niet hoeft te rennen en neem op je gemak de tijd om alles te regelen. Hoe rustiger jij blijft, hoe beter voor je baby. Zorg dat je iets voor je baby bij je hebt om het zoet te houden of een voeding bijvoorbeeld. Is je baby al iets ouder? Neem dan ook iets mee waar hij graag mee bezig is, zodat het wachten niet erg is. Bedenk ook hoe je je baby al die tijd mee gaat nemen. Misschien is een draagzak een uitkomst? Of mag de buggy mee het vliegtuig in?

Stijgen en landen

Informeer even bij de steward(ess) waar je kindje moet zijn tijdens het opstijgen en landen. Waarschijnlijk bij jou op schoot. Informeer hoe je je baby dan vastzet. Zoals je zelf misschien ook merkt, kan het landen en stijgen heel vervelend zijn voor je oren. Dat geldt uiteraard ook voor je baby. Door je kindje aan te leggen tijdens deze momenten, kan je hem of haar helpen. Je kindje zal dan automatisch gaan slikken, wat helpt! Je kunt hem natuurlijk ook een flesje geven. Neem hiervoor een thermosfles mee met warm water, zodat je niet afhankelijk bent van de tijd van het personeel. Overigens kan een speentje ook al helpen. Is je baby verkouden als je op vakantie gaat dan is het verstandig om een neusspray met zoutoplossing te gebruiken.

Wat neem je mee?

Je moet er ook even rekening mee houden bij het inpakken wat je tijdens de vlucht nodig hebt. Je kunt het immers niet nog even tussendoor uit de koffer plukken. Denk hierbij aan:

  • Drinken (flesje, voeding, warm water)
  • Spuugdoekje
  • Speeltje
  • Luiers en zakje voor de vieze luier
  • Medicijnen indien nodig
  • Speentje
  • Knuffeltje
  • Billendoekjes, zalfje
  • Eventueel iets te eten
  • Eventueel slaapzakje
liefs Wil

Meer informatie

Vliegreis met kinderen
Vlucht vertraagd of geannuleerd? Zo kom je de tijd door!
Handbagage vliegreis: Wat zijn de do & donts?
Vliegen met kinderen – Hoe laat je de vliegreis zo prettig mogelijk verlopen?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *