Site pictogram Oudersenzo

Musthave verzorgingsproducten voor je baby

Verzorgingsproducten voor je baby

De babykamer is klaar, het bed en de commode is inmiddels door handige handen in elkaar gezet en aan de wand hangen schattige schilderijtjes. In de kast hangen al een paar schattige outfits en zelfs het babybadje staat al klaar in de badkamer om in gebruik te worden genomen. Je bent bijna klaar met de babyuitzet, alleen ontbreken de verzorgingsproducten nog.

Maar potjandorrie, er is zoveel op de markt, waar ga je voor kiezen? Wat heb je allemaal nodig? En wat kan nog even in de winkel blijven? Ik snap best dat het riante aanbod aan merken en producten in drogist en supermarkt behoorlijk onoverzichtelijk kan zijn, want heb je nou echt alles nodig? Nee, gelukkig niet, maar een aantal dingen zijn natuurlijk wel handig (en raadzaam) om in huis te hebben.

Let op de geur!

De huid van je baby is nog super gevoelig en je wilt natuurlijk dat deze gaaf en zacht blijft. Daarom is een goede verzorging belangrijk. Zijn huid beschermt hem immers tegen bacteriën en andere ziekmakende indringers. Maar hem badderen en/of insmeren met een lotion, is natuurlijk ook gewoon een heel fijn en intiem moment. Het nuttige en aangename komt op zo’n moment duidelijk samen.

Al vanaf de eerste dag kun je hem verwennen met allerlei lekker ruikende verzorgingsproducten. Wist je dat geur voor je kindje een belangrijke rol speelt? Geur is het sterkst ontwikkelde zintuig na de geboorte.

Hydrofiele luiers

Misschien denk je bij verzorgingsproducten niet direct aan hydrofiel luiers, maar deze doeken zijn wel rete handig. Je gebruikt zo’n beetje voor alles. Als spuugdoek over je schouders, in het ledikant, op de commode, in de luiertas, in de kinderwagen, als handdoek om je baby mee af te drogen (ze zijn super absorberend) en waar je ze ook nog maar meer voor wilt gebruiken. Mijn ervaring is dat je nooit teveel hydrofiel luiers kunt hebben. Ik zou er zeker 15 (liever 20) in huis halen. Dat kunnen gewoon (goedkope) witte zijn, maar je hebt ze tegenwoordig ook in super schattige prints.

Billendoekjes

Billendoekjes zijn echte aanraders en bij het verschonen van de luier onontbeerlijk! Je zal gaan merken dat de eerste poep (meconium) lijkt vastgeplakt aan zijn billen. Het is stroperig en plakkerig en het laat zich maar moeilijk verwijderen. Lang leve de billendoekjes.

Je gebruikt er meerdere per keer, dus deze gaan hard. Voor een plasluier gebruik je minstens één of twee doekjes, maar bij een poepluier gebruik je er aanzienlijk meer! Billendoekjes zijn vochtige doekjes en vrij van alcohol. De huid van de billen is kwetsbaar en kan door de poep en plas snel(ler) irriteren. Belangrijk om de billen goed schoon te kunnen maken en daar zijn deze doekjes perfect geschikt voor. Ze zijn mild voor de huid en hypoallergeen.

Billendoekjes zijn verkrijgbaar in diverse merken en voor diverse huidtypen. Denk bijvoorbeeld aan billendoekjes voor de allergische huid of voor de gevoelige huid. Zorg dat je een paar pakjes in voorraad hebt voor de eerste dagen, maar probeer voor de lange termijn een paar merken uit om te kijken wat jou het beste bevalt. Als je daar eenmaal een keuze in hebt gemaakt is het handig om daar een paar pakken van op voorraad te nemen. Je wilt echt niet zonder billendoekjes komen te zitten!

Producten voor de huid

De huid van je baby is nog erg gevoelig en dunner dan de volwassen huid. Hij is zacht maar ook erg kwetsbaar. Voor je het weet heeft hij last van rode bultjes, vlekjes of schrale plekken. Belangrijk dus om de huid goed te verzorgen met speciale milde verzorgingsproducten, want alleen door zijn huid goed te verzorgen met de juiste middelen kun je voorkomen dat het wordt beschadigd. Maar wat heb je nodig?

Een babycrème is fijn om zijn huid mee in te smeren. Je kunt zijn huid hiermee één of twee keer per dag insmeren. Heeft hij een drogere huid, dan is twee keer per dag (ochtend/avond) aan te raden. Met een goede babycreme houd je de huid soepel en gehydrateerd.

Voor zijn gezichtje kun je kiezen voor een zachte gezichtscrème en er zijn zelfs speciale crèmes voor de billen. Of je hiervoor wil kiezen, is jouw keuze. Het is zeker geen must. De crème die je gebruikt om zijn body mee in te smeren kun je doorgaans ook prima voor zijn billen gebruiken.

Producten voor in bad

Na de geboorte kun je beter nog even wachten met de eerste badsessie. Hij heeft dan nog een beschermlaagje (vernix caseosa) en het is beter om deze nog even te laten zitten. Op de tweede of derde dag zal de kraamverzorger aangeven dat je hem zijn eerste badsessie kunt geven. Vervolgens kun je er voor kiezen om je baby om de dag in bad te doen of zelfs misschien zelfs één keer in de twee dagen. Echt vies wordt hij immers nog niet en te vaak wassen, kan zijn tere huidje uitdrogen.

Er zijn verschillende producten te koop om aan het badwater van je baby toe te voegen. Uiteraard is het ook bij het gebruik van deze producten belangrijk dat het speciaal geschikt is voor de kwetsbare babyhuid. Dat kan biologisch zijn, maar dat hoeft niet. Gebruik in ieder geval nooit je eigen producten voor hem. Het is niet alleen schadelijk voor zijn huid, maar het kan zelfs gevaarlijk zijn als hij er iets van binnenkrijgt.

Je kunt kiezen voor een zachte badschuim maar de eerste paar maanden kun je het beste kiezen voor een scheutje babybadolie. De olie zorgt ervoor dat zijn huid soepel blijft en niet uitdroogt. Na een paar maanden kun je de olie vervangen voor een milde babyzeep of badschuim.

Was hem met een katoenen washand en wrijf daarmee zachtjes over zijn huid.

Producten voor de haren

De haartjes van een baby worden nog niet zo snel vies of vet, dus als je één of twee keer per week zijn haartjes wast, is dat voldoende. Vaker wassen is niet alleen onnodig maar ook niet goed voor zijn huidje omdat de zeepproducten zijn natuurlijke vettige beschermlaag van zijn huid aantasten. Zijn huid zou dus er alleen maar onnodig van uitdrogen.

Er zijn diverse producten voor zijn haartjes te koop. Denk bijvoorbeeld aan een milde shampoo of haarlotion. De haarlotion kun je in de ochtend gebruiken door een klein beetje lotion in zijn haartjes te doen. Het hoeft niet uitgespoeld en je kunt daarna gelijk de haartjes in model borstelen. Het ruikt zo lekker… en het maakt de haartjes ook zachter.

De shampoo reinigt het haar en kun je één of twee keer per week gebruiken. Mocht hij tussendoor zichzelf een keer echt vies hebben gemaakt, dan kan het best een keertje extra. Was zijn haartjes het liefst pas aan het einde van zijn badsessie zodat hij geen onnodig koud hoofdje krijgt en het voorkomt tevens dat hij langer dan nodig in een badje zit met shampoo door het water.

Spoel zijn haartjes uit met schoon lauw water (en dus niet met het badwater). Als het goed is, prikt de shampoo niet in zijn oogjes, maar echt fijn is het natuurlijk ook niet. Probeer daarom te voorkomen dat er tijdens het uitspoelen water in zijn oogjes druipt. Er zijn hier zelfs speciale shampoo-petten voor te koop! Maar gewoon een beetje voorzichtig zijn en opletten, kan natuurlijk ook.

Hoeveelheden

En hoeveel gebruik je dan van die producten voor dat kleine lichaampje? Je hebt niet veel nodig, je kunt over het algemeen de volgende staffel aanhouden (hoewel het per merk wel iets kan verschillen, het ene product smeert nou eenmaal wat meer uit, dan het andere):

Lotion Een rondje met een doorsnede van 1,5 cm per lichaamsdeel (goed uitsmeren)
Shampoo Een rondje met een doorsnede van 1 cm (goed uitspoelen)
Billenzalf Dun laag over de billen (goed uitsmeren)
Babyolie Een rondje met een doorsnede van 1,5 cm per lichaamsdeel (goed uitsmeren)
Gezichtscrème Een rondje met een doorsnede van 1 cm (goed uitsmeren)
Massageolie Een rondje met een doorsnede van 1,5 cm per lichaamsdeel (goed uitsmeren)

Meer informatie

Je baby in het grote bad
Baby verzorgingsproducten, wat mag niet ontbreken?
Onmisbare items voor je babyuitzet; wat mag je niet vergeten?
Spoedcursus babyverzorging: Een checklist voor de jonge ouder!
Babyuitzet checklist. Dit heb je allemaal nodig voor de komst van je baby!
De huid van je baby, hoe verzorg je hem?
Baby basics. Welke producten mag je niet vergeten?
Tummy Tub – Een bademmer voor je baby
Baby in bad – Waar moet je op letten?
Hygiëne van je baby, hoe houd je hem schoon en gezond?
Huidproblemen bij je baby: Berg
Stappenplan baby in bad
De verzorging van de babyhaartjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten