Verzorging van de babyhaartjes – Haren wassen, haren kammen
De ene baby wordt geboren met een enorme haarbos op zijn hoofdje en de andere baby is bijna kaal als hij wordt geboren. Het ene kindje verliest zijn haartjes na een paar maanden en de andere juist weer niet. Of je kindje een enorme haarbos heeft op de eerste verjaardag of met drie jaar nog steeds weinig haar heeft, is niet te voorspellen. Het is ook zomaar mogelijk dat je kindje met een weelderige bos wordt geboren maar een kaal plekje krijgt waarop hij het meeste ligt. Gelukkig groeit dat uiteindelijk wel weer aan.
Maar of je kindje nou veel of weinig haartjes heeft, de babyhaartjes moeten natuurlijk wel goed verzorgd worden!
Plakkende babyhaartjes
Als je kindje net is geboren lijken zijn haartjes een beetje op zijn hoofd te plakken. Soms zie je nog wat bloed zitten of een witte huidsmeer. Dit zijn de restanten van het vruchtwater. Het beste kun je dit gewoon even laten zitten. De haartjes komen vanzelf omhoog als ze helemaal weer droog zijn. Pas vanaf dat moment is ook zijn echte haarkleur zichtbaar. Hoewel dit in de loop van de jaren nog alle kanten op kan gaan. Deze haarkleur is dus tijdelijk.
Andere kleur
Er zijn twee momenten dat hij van haarkleur kan veranderen. Als hij zijn nesthaartjes verliest en zijn haar kan ineens van kleur weer veranderen in de puberteit.
Nesthaar
Nesthaar is wat pluizeriger en slapper dan normaal haar. In de komende maanden gaat dit veranderen. Zijn nesthaartjes gaat hij verliezen en hiervoor in de plaats komt er wat steviger haar. Dit proces gaat heel geleidelijk.
Talg kliertjes
De haartjes van je baby zijn in eerste instantie lekker zacht en worden nog niet snel vet. Dit komt omdat de talgkliertjes op zijn bolletje nog niet volledig werken. Zijn haartjes hoeven dus niet zo vaak gewassen te worden, één keer per week is prima. Als de haartjes wat plakkerig worden of een beetje gaan ruiken, is het tijd voor een wasbeurt.
Welke babyshampoo gebruik je?
Voor de haartjes van je baby gebruik je een speciale babyshampoo die mild is. Zijn hoofdhuid is nog erg dun en gevoelig. Bij gebruik van een agressieve shampoo kan de talkproductie te snel op gang komen waardoor de hoofdhuid vettige schilfers kan krijgen. Er ontstaat dan Berg.
Ook is babyshampoo speciaal ontwikkeld met een neutrale zuurgraad om geen huid- en oogirritatie te geven aan je kindje.
Inmasseren
Als je kindje nog heel klein is, kun je ook vooraf de shampoo een beetje inmasseren als hij nog op de commode ligt. Maak de haartjes nat en met een washandje masseer je de shampoo voorzicht in.
Uitspoelen
Wanneer je kindje eenmaal in zijn badje ligt, kan je de haartjes uitspoelen. Je kunt dit het beste met schoon water doen en dus niet met het badwater. Eventueel een kan met lauw water naast je, kan dus handig zijn. Spoel de shampoo heel goed uit maar probeer te voorkomen dat er shampoo in de oogjes van je kindje komen. Om het risico zoveel mogelijk uit te sluiten kun je bijvoorbeeld een schoon washandje op zijn voorhoofdje leggen zodat je zoveel mogelijk voorkomt dat er water langs zijn gezichtje in zijn oogjes komt. Hij zou hier van kunnen schrikken.
Berg
Berg of seborroïsch eczeem of eczema seborrhoicum is een schilferige aandoening van de huid. De huidcellen delen zich vele malen sneller dan gebruikelijk en afgestorven cellen laten in kleine droge plakjes los: de schilfers. Meestal zijn er een of enkele plekken op het hoofd die vrij scherp begrensd zijn met daarnaast normale hoofdhuid. Het kan jeuken maar verder is het onschadelijk. De symptomen manifesteren zich op zichtbare plaatsen (zoals het aangezicht) wat erg vervelend kan zijn.
Bij Berg treedt soms jeuk op. De aangetaste huid is roodachtig. Door krabben kan de huid beschadigen en kan er eventueel een secundaire infectie optreden. Ook kan het zich uitbreiden naar andere plaatsen op de huid, bijvoorbeeld naast de neusvleugels of bij de wenkbrauwen.
Babyhaartjes borstelen
Het gebruik van een kam kan te hard zijn voor het babybolletje. Voor baby’s zijn er speciale zachte borsteltjes te koop die zacht zijn haartjes in model kunnen aaien.
Gebruik liever nog geen haarelastiekjes of speldjes voor heel jongen baby’s. Het is niet goed voor de haartjes, het voelt niet prettig en er is altijd een risico dat ze in bedje afgaan en in hun mondje kunnen komen. Liever niet dus.
Naar de kapper
De eerste maanden is dat nog nergens voor nodig, maar de kans is groot dat hij rond zijn eerste verjaardag voor het eerst naar de kapper moet! Het is overigens een fabeltje dat het afknippen van het nesthaar ervoor zou zorgen dat je kind er een vollere bos haar voor terug krijgt. Als je dode piekjes eraf knipt kan het haar wel wat voller lijken.
Meer informatie
De huid van je baby, hoe verzorg je hem?
Verzorgingsproducten voor je baby
Voor het eerst naar de kapper! Tips & Trics!
Wat is Berg?
Het weerwolfsyndroom, wat is het?
Baby in bad – Waar moet je op letten?
Draai de handige checklist “Baby in bad” uit (pdf)
Huidproblemen bij je baby: Berg
Hygiëne van je baby, hoe houd je hem schoon en gezond?
Stappenplan baby in bad
Hygiëne peuters: Zo houd je hem schoon en gezond!
De kwetsbare babyhuid. Hoe verzorg je hem?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com