Corona en het verslavende alcoholmonster. Zo versla je hem!

Alcoholverslaving: Corona en het verslavende alcoholmonster

Ondanks dat er vroeger door mijn ouders nauwelijks alcohol werd gedronken, hebben ze over het gebruik nooit moeilijk gedaan. Dus kreeg ik op mijn dertiende mijn eerste glaasje wijn tijdens het kerstdiner. Met een stalen gezicht zei ik dat ik het heerlijk vond, maar in mijn hart had ik veel liever een glas frisdrank gehad. Misschien wel juist door het feit dat mijn ouders hier zo makkelijk mee waren, heb ik nooit veel gedronken.  Als je echter bij ons de keukenkast opentrekt, zou je anders vermoeden. Een van de planken van de brede mahonie houten kast, staat vol flessen sterke drank. Zo’n beetje alles wat je kunt bedenken staat er. Maar het staat er juist, omdat we er nagenoeg niet van drinken. Hier in huis wordt amper gedronken, hooguit eens bij een feestje.

Gesloten kroegen

Sinds kort heeft de horeca de deuren (wederom) moeten sluiten en mag er na 20.00 uur ook via andere kanalen geen alcohol meer verkocht worden. Jammer voor de kroegen want nu zet het alcoholgebruik zich thuis voort. Koud kunstje om je alcohol voor 20.00 uur, in de buurtsuper om de hoek, te scoren. Juist door het sluiten van de kroegen neemt de stress, verveling en eenzaamheid toe en daardoor waarschijnlijk (evenredig) het alcoholgebruik. In deze gekke tijd is de verleiding best groot om naar de fles te grijpen. Uit cijfers van de Koninklijke Vereniging Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) over alcoholverkoop in de Nederlandse supermarkten blijkt dat daar afgelopen weken meer alcohol verkocht werd dan gebruikelijk. 

Negatieve uitwerkingen

Tijdens de eerste “intelligente lockdown” verbaasde ik me over de enorme hoeveelheden alcohol die ik in de karretjes bij mijn collega-shoppers zag liggen. Niet zo gek, want doordat we massaal opgehokt werden, kregen mensen een soort van doorlopend weekendgevoel. De kratten bier, flessen wijn en zakken chips waren niet aan te slepen, waarschijnlijk om de gezelligheid te verhogen. Maar gezelligheid zit niet verborgen in glas, die moet je toch echt bij in jezelf zien te vinden, of bij elkaar. Toch hebben de coronamaatregelen een behoorlijke impact gehad op het alcoholgebruik in Nederland en heeft dit bij sommigen zelfs geleid tot een serieus alcoholprobleem. Een zorgwekkende ontwikkeling, want los van de ontwikkeling van een potentiële alcoholverslaving heeft alcohol meer negatieve uitwerkingen.

lijn groen oudersenzo
Alcoholverslaving: Corona en het verslavende alcoholmonster

Aanslag op ons immuunsysteem

Alcohol verslechterd het immuunsysteem, niet handig dus als je juist thuis moet blijven om een virus te ontlopen. Je hebt je weerstand juist hartstikke hard nodig, vooral nu de R weer in de maand zit. En hoe meer je drinkt, hoe meer je weerstand wordt verlaagd en je dus vatbaarder bent om ziek te worden. Niet handig dus.

Alcohol heeft invloed op je humeur

Natuurlijk reageert ieder mens op een andere manier op alcohol. De een wordt er heel lollig van, de ander wordt sneller geïrriteerd. Die willekeur aan emoties kan de spanning verhogen, waardoor de kans op huiselijk geweld kan toenemen.

Kans op verslaving

Hoe meer en vaker je drinkt, hoe groter de kans op een alcoholverslaving. Alcohol is makkelijk verkrijgbaar en maatschappelijk geaccepteerd. Veel mensen drinken wel eens een drankje, maar alcohol is niet een onschuldig drankje zoals een kop thee of glas Cola, het kan wel degelijk verslavend zijn. Het is zelfs één van de meest voorkomende verslavingen. Juist omdat het zo makkelijk verkrijgbaar is en daardoor onschuldig lijkt.

Een alcoholverslaving kan jarenlang ongemerkt blijven, maar dat wil niet zeggen dat het 1dgezond is voor je lichaam, je geest en de mensen om je heen. Ontkenning is echter de meest voorkomende gedragskenmerk van iemand die aan alcohol verslaafd is. En als jij denkt dat jij stevig genoeg in je schoenen staat, kan ik je uit die droom helpen. Want het kan iedereen overkomen, ongeacht cultuur, intelligent, sociale klasse of afkomst.

Wat zijn de symptomen van alcoholisme?

Er is al sprake van alcoholmisbruik als je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag drinkt en wanneer je minder dan twee dagen in de week geen alcohol drinkt. Je hoeft dus geen hele flessen dagelijks weg te werken om een alcoholprobleem te hebben. Het is belangrijk om voor jezelf te weten wat alcohol voor jou betekent. Is het alleen voor de gezelligheid, tijdens een etentje of feestje? Is het ter ontspanning of misschien als een vorm van pijnstilling? Of is het een gewoonte geworden of een manier om je beter te voelen?

Alcohol is geen oplossing voor stress, pijn, ongemak of eenzaamheid. Wanneer je inname daarmee samenhangt is het goed om te kijken naar de hoeveelheid en regelmaat van je alcoholgebruik. Alcoholisme kan zich uiten op verschillende manieren. Een greep uit de fysieke symptomen:

Slecht slapen, slecht eten (ondervoeding)
Verward, vergeetachtig
Verminderde weerstand (en dus vaker ziek)
Zweten en trillen
Problemen met de lever
Depressief (in het ergste geval zelfs kans op een psychose)
Hersenbeschadiging

Naast fysieke symptomen zijn er ook typische gedragskenmerken waar te nemen:

Te laat/niet komen op afspraken
Vergeetachtig, verward
Wisselende stemmingen
Financiële problemen
Liegen, ontkennen, waarheid verdraaien
Slechte concentratie
Vermindering sociale contacten

Misverstand

Mocht je het idee hebben dat alcohol je gaat helpen ontspannen, dan kan ik je uit die droom helpen. Dat doet het namelijk niet, gevoelens van depressie, angst en stress worden zelfs vergroot. Het ontspannen gevoel is hooguit een kortdurend effect, daarna slaat de werkelijkheid weer hard terug. Daarbij verlaagt het ook nog eens je weerstand en slaap je minder goed zodat je minder uitgerust wakker wordt. Hierdoor kun je in een vicieuze cirkel terecht komen, want om je dan weer goed te willen voelen, neem je weer een glas…  

Hoe kun je een alcoholverslaving voorkomen?

Er is een vuistregel om te voorkomen dat je verslaafd raakt of in de gevarenzone terecht komt:

  1. Drink minimaal twee dagen per week helemaal géén alcohol
  2. Drink niet meer dan twee glazen per keer
  3. Zorg voor voldoende afleiding, ga naar buiten, sporten of stort je op een creatieve bezigheid
  4. Haal geen alcohol in huis

Hulp bij alcoholverslaving

Als je twijfelt over jouw alcoholgebruik, schroom dan niet om eerlijk hierover te zijn. Gelukkig is er voldoende hulp bij alcoholisme verkrijgbaar. Neem eventueel contact op met je huisarts en bespreek het met hem. Hij kan je allerlei tips geen of doorverwezen naar professionals op dit gebied. Je bent niet de enige en mocht je verslaafd zijn, of gevoelig voor verslaving zijn, weet dan dat de kans groot is dat je zorgverzekering de behandeling vergoed.

liefs Marion

Meer informatie

Een Coranarestje: Smaakverlies en reukverandering
Alcohol tijdens de zwangerschap. Hoeveel kwaad kan het?
Een feestelijke Dry january met heerlijke mocktails
Foetal Alcohol Syndroom, wat zijn de gevolgen?
Een alcoholverslaving herkennen. En dan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Trubendorffer.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *