Oranje boven, leve de Koning! 27 april is het Koningsdag en dit jaar is oranje niet alleen boven, maar ook op je bord. Maak van deze bijzondere recepten een Koninklijk feestje voor jong en oud. De gemakkelijke recepten zitten boordevol oranje paprika en zijn dus ook nog eens ontzettend gezond!
Paprikapannenkoeken met spinazie
Ingrediënten
– 2 oranje paprika’s
– 300g bloem
– 3 eieren
– 400ml melk
– zout
– peper
– 1el olie
Voor de vulling
– 600g verse spinazie
– 100g zachte geitenkaas
– handje geraspte kaas
Bereiding
Wie had ooit gedacht dat één van de favoriete gerechten van kinderen, namelijk pannenkoeken, zó gezond en lekker zou kunnen zijn. Vul naar hartenlust met je favoriete groente, of bak ze met alleen wat kaas of spek. Smullen maar!
Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg in een ovenschaal en sprenkel klein beetje olijfolie erover. Rooster in een voorverwarmde oven (200C) een half uurtje, tot ze rimpelig zijn. Laat ze dan in de schaal afkoelen. Je hoeft de velletjes er niet af te halen, die mix je straks helemaal mee.
Mix bloem met de eieren, melk, zout en peper tot een beslag. Met een staafmixer mix je nu de geroosterde paprika’s erdoor tot je een gelijkmatig beslag hebt.
Verhit een koekenpan met wat olie en bak er de pannenkoeken een voor een in. Ze hoeven niet goudbruin te worden, maar wel gaar. Leg ze apart en laat afkoelen.
De spinazie wok je even snel een in een hete koekenpan of wok. Die hoeft alleen maar te slinken. Druk daarna zoveel mogelijk van het vocht eruit.
Besmeer een pannenkoek met wat geitenkaas, vul met de spinazie en rol op. Herhaal dit met alle pannenkoeken. Leg de opgerolde pannenkoeken in een ovenschaal en bestrooi met wat geraspte kaas naar keuze.’
Tot en met stap 5 kun je ook alles al voorbereiden en afgedekt koud wegzetten.
Verwarm je oven voor op 170C. Als de oven op temperatuur is de ovenschaal erin zetten en in een kwartiertje alles warm laten worden en de kaas laten smelten.
Variatiemogelijkheid
Je kunt er ook voor kiezen om te gaan voor een simpelere versie. Bak de pannenkoek aan één kant en beleg de bovenkant met plakjes kaas, die je in het beslag duwt. Pannenkoek daarna omdraaien en aan de andere kant nog kort bakken. Dit zou je ook kunnen doen met plakjes ontbijtspek in plaats van kaas.
Oranje vitaminebommetje
Ingrediënten
– 2 stengels bleekselderij
– 2 grote wortels
– 2 appels
– 2 oranje paprika’s
– sap van 1 limoen
Bereiding
We willen allemaal graag dat onze kinderen meer fruit en groente eten, dat gaat niet altijd even makkelijk. Maar met dit lekkere en supergezonde sapje krijgen ze in één keer wel het beste van beide werelden in één glas. En ongemerkt dus héél veel groente én fruit.
Met behulp van een juicer maak je met deze ingrediënten een vers sapje waar álle vitaminen in bewaard blijven.
Paprikasoep met kaaskletskoppen
Ingrediënten
– 4 Sjalotten, fijngesneden
– 5 Oranje paprika’s, in blokjes
– 2 el Olijfolie
– 250 g Tomaten, in stukken
– 125 gram geraspte oude kaas
– 2 Takjes tijm
– 1 Blaadje laurier
– 6 dl Groente- of kippenbouillon
– Zout, peper
– 2 el Crème fraîche, losgeklopt
– 2 el Fijngesneden basilicum of bladpeterselie
Bereiding
Voor deze paprikasoep kun je ook de bouillon zelf maken. Daar wordt dit recept voor paprikasoep met kaaskletskoppen nóg lekkerder van, al is het wel ietsje meer werk.
Bak de sjalot en paprika ongeveer 6 tot 8 minuten in de olie. Voeg de tomaten, tijm, laurier en bouillon toe en kook alles ongeveer 20 minuten op zacht vuur tot de groenten zacht zijn. Maak ondertussen de kaaskletskoppen. Meng 125 gram geraspte oude boerenkaas met 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes. Leg op ruime afstand van elkaar de eetlepels kaasmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het mengsel tot een cirkel en zorg dat er geen gaten tussen de kaas vallen. Bak de kaaskletskoppen 8 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C tot ze krokant en goudgeel zijn. Laat ze iets afkoelen en neem ze dan met een pannenkoekmes van de bakplaat. Laat op een stuk bakpapier verder afkoelen.
Pureer de soep en zeef hem eventueel. Breng op smaak met zout en peper. Schep aan tafel een schepje crème fraîche door de soep. Bestrooi met basilicum. Serveer met de kaaskletskoppen.
Hartige muffins met oranje paprika en ham
Ingrediënten
– 200g hampreepjes
– 1 oranje paprika, in kleine blokjes
– 350g zelfrijzend bakmeel
– 300ml halfvolle melk
– 50ml zonnebloemolie
– 1 ei
– 100g geraspte (belegen)kaas
– zwarte peper
– handje zwarte olijven, gehalveerd
Bereiding
Muffins zijn bij groot en klein favoriet, maar daar kun je ook een hele smakelijke hartige variant van maken. Zoet van de paprika, met wat pit door de kaas en olijven. Stop ze eens, als variatie, in de lunchtrommel van je kind(eren) of serveer ze ’s avonds bij een kom groentesoep.
Terwijl de oven voorverwarmt, meng je in een kom zelfrijzend bakmeel, kaas, olijven, ham en paprika. Breng op smaak met peper. Meet de melk af in een maatbeker, olie en ei erbij en even mengen. Dit gaat bij het zelfrijzende bakmeel mengsel. Roer met een houten lepel door tot één geheel.
Vul de holtes van je bakblik. Zet dat in de voorverwarmde oven en bak ze 20-25 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn. Met een satéprikker kun je dit controleren. Steek die in het midden van de muffin en als ‘ie er schoon uitkomt, zijn ze gaar. Zit er nog wat beslag aan laat ze dan nog 5 minuten langer staan. In het bakblik laten afkoelen voor je ze op een rooster helemaal laat afkoelen.
Je maakt een hele plaat vol, dus vries er vooral ook een paar in. Op de dag dat je ze dan in de lunchtrommel wilt meegeven of wilt opeten haal je ze uit de vriezer en zet je ze – bevroren en al – in een op 150C voorverwarmde oven. Laat ze daar 5 minuten in staan voor je ze in de lunchtrommel stopt cq serveert.
Gevulde oranje paprika met pesto, kip en broccoli
Ingrediënten
– 4 oranje paprika’s
– 2 eetlepels olijfolie
– Zout en peper
– 200 g broccoliroosjes
– 1 teentje knoflook, dun gesneden
– ½ citroen, in dunne schijfjes gesneden
– 1 gekookte kippenborst
– 2 eetlepels pesto
Bereiding
Verwarm de oven voor op 240°C.
Snij de top van de paprika’s, verwijder alle zaden, wrijf de paprika’s volledig in met een beetje olijfolie en kruid met peper en zout.
Plaats de paprika’s en de dekseltjes op een bakplaat samen met de broccoli, de citroen en de knoflook. Bedruip met de resterende olie en plaats gedurende 15 tot 20 minuten in de oven.
Snij de kip in plakjes en meng in een kom met de geroosterde broccoli en de pesto. Goed mengen. Lepel de kip en de broccoli in de paprika’s en dien op.
Meer informatie
10 Feestelijke oranje musthaves voor deze Koningsdag
Bronvermelding
Tekst & beeld: Tijd voor Paprika