Verrassende oliebollen

Verrassende oliebollen

Met oud en nieuw ontkom je er niet aan: oliebollen! Maar eerlijk gezegd vind ik een bezoekje aan de oliebollenkraam ook de rest van het jaar best een goed idee.
Krijg je ook al trek en lijkt het je leuk om zelf aan de slag te gaan? Waarom zou je dan niet eens iets anders dan anders doen en gaan voor een heerlijke variatie op de standaard oliebol met of zonder rozijnen…

Varieer met vulling

Tja, wat valt er te variëren aan een oliebol, om nog wel te kunnen spreken van een oliebol? Precies: door de vulling anders te maken. Maak bijvoorbeeld een vulling van kersen, abrikozen, cranberry’s of kies voor bekende ‘duo’s ‘zoals appel en kaneel.

Ander laagje op de oliebol

Of je maakt het laagje er omheen anders. Je kan heel simpel in plaats van decoratiesuiker kiezen voor castorsuiker, bijvoorbeeld. Of wat dacht je van chocolade? Mjammie! En het kan nog gekker, dus zoeter: met glazuur! Of probeer het eens uit met spikkels en nootjes, die je ook op je ijsje kan krijgen. Vooral kinderen kunnen die (zoete) smaken wel waarderen. Of je daar als ouder dan weer blij mee bent, is vraag twee… Maar lekker simpel is het natuurlijk wel. Laatstgenoemden zijn uiteraard ook prima te doen met gekochte oliebollen.

lijn groen oudersenzo
Verrassende oliebollen

En: andere vormen!

Tuurlijjk, dat je daar niet eerder aan gedacht hebt! Je kan het gewoon net anders kneden, waardoor misschien de smaak niet verandert maar wel hoe het eruit ziet. En daarmee lijkt het wel opeens anders! Maak de oliebollen in veel kleinere formaatjes: hartstikke leuk als traktatie op school. Of als borrelhapje op een verjaardag thuis. Natuurlijk kan je ze ook langgerekter maken of wie weet krijg jij ze wel vierkant en hebben we ineens oliekubussen…

Oliebollen uit andere landen!

Berliner Bol

Bij de meeste mensen wel bekend en heeft toch wel heel wat weg van onze gewone oliebol: de Berliner Bol. In deze bol zit meestal banketbakkersroom of jam. Klein detail: in Berlijn zelf schijnen ze het gewoon Pfannkuchen te noemen…

Ghul Ghula

Dit is de oliebol van India en Suriname. Deze oliebol hoort o.a. bij het Hindoestaanse lentefeest. De bol bevat niet alleen rozijnen en krenten, maar daarnaast ook banaan en appel. Soms gebruikt men ook kokosrasp. De smaak van de vruchten moeten bij een goede Ghul Ghula overheersen.

Paczki

Deegballen, die opgebouwd zijn uit kliekjes! Mmm, klinkt niet echt feestelijk. Maar al eeuwenlang wordt er in Polen en andere, voormalige, Oostbloklanden restjes vet, eieren, fruit en suiker bij elkaar geraapt om zo de Paczki te maken. De bol wordt gevuld met jam en eventueel bestrooid met suiker of zelfs sinaasappelschil. Het wordt traditioneel gegeten op “Vette Donderdag”, wat vooraf gaat aan de vastentijd van de Katholieken. Overigens kunnen ze er ook uitzien als een donut!

Buñuelo

Oorspronkelijk is dit een recept uit Noord-Afrika, maar wordt nu in Spanje, Mexico en nog meer landen gegeten met , jawel, oud en nieuw! Deze oliebol bevat anijszaad en honing. Er zijn wel verschillen in de onderlinge landen. Zo is er het tropische eiland Guam, waar ze deze buñuelo ook eten, maar hier zijn het vooral bananen die ze gebruiken. In Mexico wordt de bol bestrooid met bruine suiker en kaneelsiroop.

Malasada

Deze bol lijkt meer op de Berliner Bol. Hij wordt gegeten op Malasada Day in Hawaï. Grappig detail: de bol was er eerder dan de dag…De bol, die ook in Portugal bekend is, heeft een vulling van koffiemelk en chocolade. Kokosmelk (in de vorm van een toetje) of een Chinese pruim kunnen ook als vulling dienen.

Sata andagi of koban age

Dit is een bol gemaakt va bloem, suiker en eieren. Deze bol komt uit Japan en heeft een heuse legende op zijn naam. De Sata Andagi is geliefd op Japanse festivals. Het is een knapperige snack, met een zachte binnenkant, die wat sponsachtig aandoet.

Bofrot

In Ghana smullen ze van de Bofrot. Deze kleine oliebol wordt meestal geserveerd met kaneel, vanille of nootmuskaat. Maar je kan het ook hartig maken met bijvoorbeeld een pittige tomatensaus. Soortgelijke oliebolletjes eten ze ook in andere landen in centraal en westelijk Afrika. Wel vaak onder een andere naam. Overigens zijn ze wel te koop tijdens feestjes, maar zijn ze niet verbonden aan een feest. Gewoon het hele jaar door kan je dus van deze oliebolletjes genieten.

Zo, en nu heb ik honger

liefs Marion

Meer informatie

Oudejaarsavond, oud en nieuw of Silvesteravond
Ben jij al bekend met het schrijven van een nieuwjaarsbrief?
Zo wordt oudejaarsavond onvergetelijk
Oud en nieuw – Hoe vieren we het?
Veilig vuurwerk afsteken – Tips & Tricks!
Goede voornemens
Zin in zelf gebakken appeltaart?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *