Site pictogram Oudersenzo

Hoe kom je de feestdagen door na het verlies van een dierbare?

Hoe kom je de feestdagen door na het verlies van een dierbare?

December hebben we net achter de rug, een echte feestmaand met veel gezellige etentjes met familie en vrienden. Maar wanneer je in het afgelopen jaar een dierbare verloren bent, is deze maand eigenlijk vooral heel erg pijnlijk. Het eerste kerstdiner zonder je moeder of vader. De jaarwisseling doormaken zonder je partner. De kerstdagen doorkomen zonder je kindje. Het lijkt een onmogelijke opgave om je staande te houden en het verdriet te kunnen dragen. Zeker nu iedereen in januari weer een ‘frisse’ nieuwe start maakt met goede voornemens. Het leven gaat gewoon door, ondanks het verlies van een dierbare. Om deze reden geven we je graag wat tips om deze zware periode door te komen. Mét je verdriet.

Deel je verdriet

Het klinkt misschien cliché, maar je verdriet delen met anderen helpt echt. Zoek steun bij vrienden of familie en praat over degene die je bent verloren. Haal samen mooie herinneringen op, maar laat ook de tranen toe. Rouwverwerking is een complex proces dat bij iedereen anders werkt. Realiseer je dat je broer misschien heel anders met het verlies van jullie moeder omgaat dan jijzelf. Dit betekent niet dat hij meer of minder verdriet heeft dan jij. Zoek elkaar op, juist tijdens de donkere winterdagen. Organiseer een diner met mensen die je dierbaar zijn en de overledene ook goed hebben gekend en vier zijn of haar leven.

Koester dierbare herinneringen

Deze tip sluit naadloos aan op de vorige: koester dierbare herinneringen. Dit kunnen overigens ook tastbare zaken zijn. Zo kreeg ik zelf ooit een Pools kookboek van mijn toenmalige vriend Aleksander. Het kookboek was al drie generaties lang in zijn familie en hij wilde dat ik het kreeg. Het bevatte traditionele, authentieke gerechten en ondanks het feit dat ik geen woord Pools kon lezen, koesterde ik de bijzondere gift wel. Toen Aleksander verongelukte kreeg dat kookboek voor mij nóg veel meer waarde. Het heeft een prominente plek in de keuken ingenomen en elke keer dat mijn oog op het boek valt komen de fijne herinneringen aan hem weer naar boven. Dat geeft troost.

Heb jij ook een tastbare herinnering aan de geliefde die je bent verloren? Geef het erfstuk dan een bijzondere plek, zodat je er regelmatig zicht op hebt. Zoiets kan steun en troost bieden.

Zorg ervoor dat alles goed geregeld is

Het verlies van een dierbare verwerken heeft tijd nodig. Is een van je ouders weggevallen, een ander naast familielid of je partner? Dan moet er ineens van alles worden geregeld. Naast de begrafenis of crematie kun je ook te maken krijgen met praktische zaken als een erfenis en de verdeling van het nalatenschap. Het beste is om advies over je erfenis in te winnen bij een professional. Zo weet je zeker dat alles goed wordt geregeld. Door dit stukje uit handen te geven, kun jij je volledig focussen op de rouwverwerking.

Blijf dingen ondernemen

De belangrijkste tip die we je kunnen geven is toch wel deze: blijf vooral dingen ondernemen. Juist in de wintermaanden kan het verleidelijk zijn om in huis te blijven zitten, bij de warme kachel of open haard. Maar juist door het huis uit te komen kun je rouwverwerking beter in goede banen leiden. Maak bijvoorbeeld een mooie boswandeling, alleen of samen met je geliefden. Bewegen helpt je psychisch gezond te blijven en beter om te gaan met gevoelens als gemis, angst, woede en verdriet. Ook kun je iets ondernemen ter ere van degene die je bent verloren. Maak bijvoorbeeld zijn of haar droomreis, bezoek een museum, ga een eindje fietsen of doe iets anders dat je geliefde graag deed.

Zelf nam ik een aantal jaren geleden pianoles. Aleksander kon fantastisch pianospelen en door het zelf ook te leren, voelde ik me meer verbonden met hem. Op een gegeven moment kon ik de melodieën spelen die hij het liefst speelde. Dat gaf een goed gevoel. Ik putte er veel troost en kracht uit en ben ervan overtuigd dat dit mij erg geholpen heeft bij de verwerking van zijn overlijden.

Geef niet op

Last, but not least: geef niet op. We realiseren ons dat juist de kerstdagen, de jaarwisseling en de start van het nieuwe jaar hele moeilijke periodes zijn wanneer je een geliefde moet missen. Hoe lastig het ook is om deze tijd door te komen, probeer jezelf toch staande te houden. Uiteindelijk breken er betere tijden aan. Natuurlijk zal je jouw dierbare nooit vergeten en altijd blijven missen, maar de scherpste pijn zal uiteindelijk slijten. We wensen je veel sterkte en liefde toe tijdens deze zware periode.

Meer informatie

Afscheid nemen van je partner. Hoe doe je dat?
Als je baby overlijdt: welke beslissingen neem je?
Afscheid nemen van een naaste
Als het ooit morgen is…

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten