Alwéér een snotneus. Alwéér slapeloze nachten van het hoesten. Kinderen kunnen per jaar wel een keer of tien verkouden zijn! Hoe ontstaat een verkoudheid? Kun je het voorkomen? En wat helpt je kindje om zich beter te voelen?
Wat is een verkoudheid eigenlijk precies?
We spreken van een verkoudheid wanneer de slijmvliezen van de neus, keel en bijholtes ontstoken zijn. De zwelling van het neusslijmvlies zorgt voor die heerlijke snotneus, terwijl gezwollen keelamandelen keelpijn of moeite met slikken geven. Vaak begint een verkoudheid met een loopneus, die overgaat in groen snot en een verstopte neus. Andere symptomen zijn bijvoorbeeld niezen, keelpijn, hoesten, tranende ogen, hangerig zijn, oorpijn of hoofdpijn. Kinderen krijgen, in tegenstelling tot volwassenen, nogal eens koorts wanneer ze verkouden zijn.
Ook baby’s kunnen natuurlijk besmet raken met een verkoudheidsvirus. Er is een goede reden waarom ouders van pasgeboren baby’s liever geen snotterende kraamvisite in huis hebben: pasgeboren baby’s kunnen nog niet goed door de mond ademen. Die kleine neusgaatjes raken ook nog eens extra snel verstopt.
Kun je verkoudheid voorkomen?
In de meeste gevallen ontstaat een verkoudheid door een virus. Omdat er veel verschillende verkoudheidsvirussen rondwaren, kan je kindje gemakkelijk drie keer achtereen opnieuw verkouden worden- steeds van een ander virus! Een virus verspreidt zich via vochtdruppels in de lucht (hoesten, niezen, praten), op handen en bijvoorbeeld op deurklinken of speelgoed. Dat maakt het erg lastig om je kind te beschermen tegen een verkoudheidsvirus: kinderen spelen immers dicht bij elkaar en raken het liefst álles aan! Zeker wanneer je kind naar de kinderopvang of school gaat, is het moeilijk om verkoudheid te voorkomen.
Maar gelukkig is er ook goed nieuws. Want door al deze verkoudheden bouwt je kind een goede weerstand op. Het immuunsysteem van je kind wordt sterker en sterker. Natuurlijk kun je je kind wel een handje helpen door te zorgen voor goede voeding, voldoende slaap en genoeg beweging: dat kan de ernst van de klachten bij een verkoudheid beperken. Ook is het belangrijk om extra irritatie van de slijmvliezen te voorkomen door niet te roken in ruimtes waar kinderen verblijven én ruimtes goed te ventileren.
Verkouden, wat nu?
In principe heeft een kind dat verkouden is geen medicijnen nodig. Je hoeft ook pas aan de bel van de huisarts te trekken als:
- je kind benauwd is of piepend ademt
- je kind langer dan drie dagen koorts heeft (vanaf 38 graden)
- je kind slecht drinkt (minder dan de helft van wat je gewend bent) of suf is
- je baby jonger is dan 3 maanden en koorts heeft
- je kind opníeuw koorts krijgt, nadat de koorts weg was geweest
Over het algemeen gaat een verkoudheid vanzelf over. Dat kan helaas wel een paar weken duren. Antibiotica heeft geen nut bij een verkoudheidsvirus, alleen bij bacteriën! Wel kun je een neusspray gebruiken om de neus vrij te maken. Probeer altijd eerst een zoutoplossing. Als die niet voldoende werkt, kun je bij oudere kinderen ook overstappen op een neusspray met xylometazoline. Gebruik dit middel niet bij kinderen van 0-2 en zo min mogelijk bij kinderen van 2-6. Jonge kinderen zijn namelijk extra gevoelig voor de bijwerkingen van dit middel.
Middeltjes ter verlichting
Gelukkig zijn er nog andere manieren om de verkoudheid van je kind een beetje draaglijker te maken. Zo is het belangrijk om erop te letten dat je kind genoeg drinkt. Daarmee voorkom je dat je kind uitdroogt, want bij een verkoudheid verliest je kind meer vocht. Bovendien kan goed drinken, en dus een goede vochthuishouding, helpen om het slijm los te maken.
Let op dat de ruimtes in huis niet te droog zijn, dat verergert de klachten. Het inademen van warme, vochtige damp kan helpen wanneer je kind benauwd is. Maar wees uiterst voorzichtig met heet water! Een goede manier om een jong kind te helpen is om naast de stomende douche in de badkamer te gaan zitten.
Ook kun je een kussen onder het bovenste deel van het matras van je baby of kind leggen, zodat het hoofd een beetje hoger ligt. Dan zakt het slijm naar beneden in plaats van op te hopen in de neusholte.
En verder? Wees gewoon de lieve mama of papa die je kind nodig heeft. Zorg voor voldoende rust, pak je kleintje goed in als hij naar buiten gaat, geef gezonde voeding en knuffel een keertje extra. Dan voelt je kind zich alvast een beetje beter.
Meer informatie
Wat kun je doen aan die irritante kriebelhoest of slijmhoest?
Snottebellen verwijderen en slijmneusjes snuiten, hoe doe je het goed?
Kinderkwaaltjes top 10 – Wat zijn de meest voorkomende kinderkwaaltjes?
Natte neuzen tijd. Alles over verkoudheid
Gezondheid van je peuter. Hoe houd je hem optimaal?
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
RS-virus. De ins & outs
Snotneus – Hoe los je het op?
Bronvermelding
Tekst: Irène Storm
Stockfoto: 123rf.com