Verhuizen doe je niet zomaar even, dat heeft best wel wat voeten in de aarde. Niet alleen door alles wat er geregeld moet worden, maar ook neem je afscheid van een plek waar je jaren gelukkig geweest bent en moet je weer wennen aan een heel nieuwe leefomgeving. Voor jou als volwassene geldt dat al, voor een kind is dit misschien nog wel meer. Want een thuis is immers de veilige haven van je zoon of dochter. Hoe bereid je je kind voor op de verhuizing en hoe laat je het verhuizen op zich soepel verlopen?
Waarom verhuis je?
Verhuizen kan zowel fijn zijn omdat je simpelweg een mooier huis gevonden hebt waar de kinderen nu eindelijk een eigen kamer kunnen hebben of bijvoorbeeld een grotere tuin hebben om te spelen. Natuurlijk kan je dit gebruiken om je kinderen positief naar de verhuizing te laten kijken. Is de reden minder fijn, omdat jullie gaan scheiden of je oude huis te duur werd, dan gaat die vlieger niet op. Misschien kan je toch iets in het nieuwe huis of de omgeving vinden die je kunt gebruiken om je kind toch enthousiast te laten worden.
Zo niet, ga hier dan ook niet krampachtig over lopen doen, want daar prikken kinderen echt wel doorheen. Laat in ieder geval zien dat jij blij bent met de verhuizing of het in ieder geval wel ziet zitten. Als zij zien dat jij het vreselijk vindt, krijgen zij nog eens bevestigd dat het allemaal helemaal niks is. Kleine kanttekening: bij oudere kinderen en een akelige reden mag je best laten weten dat jij ook baalt en verdriet hebt. Maar probeer jouw eigen frustraties en verdriet niet op hun schouders te leggen.
Wanneer vertel je over de verhuizing?
Uiteraard hangt dit af van de leeftijd van het kind. Omdat we het nu over kleine kinderen hebben kan je het beter niet te vroeg doen. Een peuter of kleuter kan nog niet zoveel met termen als zoveel maanden. Heb je verhuisplannen maar nog niets concreets? Dan kan je dit zeker nog voor je houden. Want dan is het allemaal helemaal nog erg vraag. Heb je een datum waarop alles gaat gebeuren? Dan kan je het op een positieve manier gaan vertellen en je zou je kind kunnen helpen door een aftelkalender te maken.
Wennen aan het nieuwe huis
Besef dat ook voor kleine kinderen een verhuizing impact heeft. Ze hebben misschien nog niet de problemen die grotere, schoolgaande kinderen ervaren. Ze hoeven geen afscheid te nemen van klasgenootjes (maar misschien wel van het kinderdagverblijf, als je verder weggaat) of van vriendjes uit de straat. Clubjes en verenigingen: waarschijnlijk is dat allemaal nog niet aan de orde. Maar ze moeten wel wennen aan een nieuw huis, een andere slaapkamer en misschien wel een heel ander soort woning. Laat je kindje rustig wennen en neem het dan ook al regelmatig mee naar het nieuwe huis als je er ook echt de tijd voor hebt en niet alleen maar moet klussen. Zo wordt het al een bekende plek voordat jullie er gaan wonen.
Min mogelijk stress
Probeer te voorkomen dat je kindje heel veel stress meekrijgt van de verhuizing. Zorg voor een goede planning en een fijne oppas achter de hand. Iedere dag je kind meeslepen naar een huis waar het kind niks kan doen en mama of papa alleen maar loopt te stressen en te klussen, daar schiet niemand iets mee op. Iedere dag je kind naar de oppas brengen is uiteraard ook niet ideaal en ook dat zal je kind stress geven. Probeer dus de gulden middenweg te vinden. Jij bent gewoon bij je kind en je partner klust en andersom. En af en toe even een dagje naar oma, bijvoorbeeld…
Of je plant vrije dagen van je werk in en de kleine gaat wel gewoon naar het kinderdagverblijf. Zo blijft voor je kind alles gewoon zoals anders en jullie kunnen even goed aan de slag in jullie nieuwe honk. Zorg dat er zowel in het oude huis voor de verhuizing, als in het nieuwe huis na de verhuizing, niet alles volstaat met troep en dozen. Want zeg nou zelf: daar word jij toch ook gestrest van?
Voorbereiden en meedenken
Probeer je kind zo goed mogelijk uit te leggen wat er gaat gebeuren en lees er bijvoorbeeld boekjes over. Een peuter (maar ook oudere kinderen) kan je voorbereiden door boekjes te lezen over kindjes die gaan verhuizen. Laat je kindje zelf ook mee mogen denken over zijn eigen slaapkamer. Welke kleuren hij in zijn nieuwe kamer wil, bijvoorbeeld. Is je kind toe aan een ander bed? Misschien kan je daar juist beter even mee wachten. Anders moet je kind wennen aan een nieuw huis en een nieuwe slaapkamer én een nieuw bed. Wat ook al ‘eng’ op zich kan zijn. Die stap kan je dan beter doen als je kind al helemaal thuis is. Zorg dat de slaapkamer van je kind in ieder geval af is voordat jullie verhuizen!
Het oude vertrouwde
Daarop inhakend: probeer in je nieuwe huis zoveel mogelijk bij jullie oude rituelen te blijven. Daar kan je kind dan juist houvast aan vinden, nu er al zoveel anders dan anders is. Dat geldt zeker ook voor dingen die belangrijk voor je kind zijn. Zet dus zijn vertrouwde knuffel op eenzelfde soort plek als vroeger en zijn favoriete plekje in de huiskamer kan je zo goed mogelijk proberen om na te bootsen (om maar iets te noemen). Zorg ook dat de eerste dagen in je nieuwe huis er rust is. Dus niet meteen iedere dag mensen over de vloer om jullie nieuwe stekje te bewonderen. Je kind moet echt even wennen en heeft al prikkels genoeg zo.
Een baby, dreumes of peuter heeft ook nog eens de handicap dat hij zichzelf niet echt goed kan uitdrukken of zelf nog niet eens die nieuwe wereld om zich heen weet te begrijpen. Nog meer prikkels moet je gewoon even proberen te vermijden. Besef ook dat je kind het eerst als een vakantie kan ervaren. Begrijpt hij dat jullie niet meer teruggaan naar zijn oude huis, dan kan hij alsnog een terugslag krijgen!
De dag van het verhuizen zelf
Deze hele kleine mensjes kan je beter niet betrekken bij de verhuisdag zelf. Niet fijn voor jullie, want zo moet je continue op het kroost letten en kan je niet veel doen. Maar ook je kind(eren) help je er niet mee. Een lieve oppas is een beter idee!
Hoe hebben jullie het verhuizen met kleine kinderen aangepakt? We lezen graag jullie ervaringen en tips in de comments!
Meer informatie
Checklist voor de verhuizing: wat mag je zeker niet vergeten?
Een huis huren of kopen: zo bepaal je wat bij jouw gezin past
In Amsterdam wonen met kinderen: verhuizen of niet?
5 hacks die verhuizen met kleine kinderen smooth laten verlopen
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com