Site pictogram Oudersenzo

Vergroten van de woordenschat. Zo doe je dat!

Vergroten van de woordenschat

Je ziet je kleine baby opgroeien tot een gezellige peuter en naarmate je kind ouder wordt groeit ook zijn woordenschat mee. Je peuter leert steeds beter praten. Wist je dat je dit heel goed kan stimuleren en de woordenschat van je kindje daardoor zelfs kan vergroten?

Waarom is de woordenschat zo belangrijk?

Peuters die tussen de 2 en 3 jaar zijn kennen al aardig wat woorden. In deze fase kun je dan al best goed met je peuter praten. Je peuter gaat steeds duidelijker babbelen en de zinnen worden langer. De woordenschat is de basis van alles: van begrip, zelfvertrouwen en taalvaardigheid. Taal geeft de mogelijkheid om je uit te drukken, je wensen kenbaar te maken en natuurlijk informatie over te brengen naar vriendjes, vriendinnetjes, papa, mama, aan iedereen dus. Wanneer je baby de eerste woordjes begint de brabbelen is het als ouders heel belangrijk om daarop in te spelen. Het vergroten van de woordenschat is iets waar kinderen de hele basisschoolperiode mee bezig zijn. De woordenschat is namelijk verbonden met (begrijpend, zelf leren) lezen.

Hoe vergroot je de woordenschat?

Heeft jouw peuter al veel interesse in woorden en taal? Of is het nog veel bezig met spelen en heeft het juist helemaal niet zoveel interesse in taal? Juist dan kun je er ook aandacht aan besteden. Je kunt op verschillende manieren werken aan de woordenschat van je kind.

Voorlezen

Voorlezen klinkt heel voor de hand liggend en is de meest bekende manier om te werken aan de woordenschat van je kind. Lees standaard een boekje voor tijdens het avondritueel. Twee vliegen in één klap, je peuter weet precies waar het aan het toe is en je werkt meteen aan de woordenschat. Pak overdag ook regelmatig een boekje erbij. Kijk- en zoekboeken zijn ideaal. Door gericht open vragen te stellen aan de hand van het zoekboek stimuleer je je peuter tot praten en dus tot het vergroten van de woordenschat. Herhaal de boekjes, zo gaat je peuter sneller de woorden herkennen.

Veel kletsen met je kind

Zit je op de fiets, praat gezellig met je peuter. Vertel onderweg wat je allemaal ziet. Ook tijdens het koken is het een ideale manier om te vertellen wat je allemaal aan het doen bent. “Mama, gaat nu de groente snijden.” Laat je kind tijdens het gesprekje woorden herhalen. Je kunt letterlijk de hele dag bezig zijn met kletsen tegen je peuter. Praat dus veel tegen je kind. In bad, tijdens het eten, het knutselen, fietsen of tijdens het spelen.

Zingen

Peuters vinden zingen geweldig. Ze worden er vrolijk en blij van en door samen bekende en eenvoudige kinderliedjes te zingen, herkent je peuter bepaalde woorden. Herhaal de liedjes en op een gegeven moment zal je peuter de liedjes mee gaan zingen.

Woordspelletjes

In mijn vorige baan als pedagogisch medewerker deden wij veel woordspelletjes met de peuters. Wij verstopten drie, vier of vijf voorwerpen onder een theedoek. Bespraken natuurlijk eerst wat de voorwerpen waren en lieten de peuters dit vertellen. Laat je peuter de ogen dicht doen en haal een voorwerp weg. Je kind mag dan raden wat er weg is.

Memoryspelletjes

Memoryspelletjes zijn ideaal om de woordenschat te vergroten. Moedig je kind aan om de plaatjes steeds te benoemen.

Tablet

Online zijn er veel leerzame apps en games te vinden. Met deze apps kun je de woordenschat van je peuter stimuleren.

Omgaan met andere kinderen

Kinderen leren veel van andere kinderen. Misschien gaat je peuter wel naar de peuterspeelzaal, dan komt hij vanzelf in aanraking met andere kinderen. Gaat je peuter niet naar een peuterspeelzaal of kinderopvang? Maak eens een speelafspraakje met een kindje uit de buurt. Het spelen met leeftijdsgenootjes zorgt ervoor dat kinderen tot veel interactie komen en ze leren veel van elkaar.

Rollenspel spelen

Speel samen met je peuter dokter of winkeltje. Boots situaties na, laat op een speelse manier zien dat je spulletjes in het winkeltje gaat kopen en benoem de producten. Zo laat je je peuter én kennis maken met verschillende spullen en je vergroot de woordenschat.

Ieder kind is anders en leert op zijn of haar tempo. Kijk hoe je peuter zich ontwikkelt en bepaal wat daar het beste bij past.

Meer informatie

Het stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderen
Heeft je kind moeite met leren lezen? Zo kun je helpen!
Drie keer nieuwe Nijntjes voor de kleintjes!
Spraakontwikkeling bij je peuter. Wat is een normaal verloop?
Week van de woordenschat
Hoe leren kinderen praten?
Spraakontwikkeling bij je baby
De eerste woordjes, taalontwikkeling bij peuters
Waarom kinderboeken lezen zo belangrijk is

Bronvermelding

Tekst: Sandra Evers
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten