Hoe vergroot je jouw eigenwaarde of zelfrespect?

Vaak zijn we tegen onszelf veel harder dan tegen anderen. We onderwerpen onszelf aan een kritische blik en harde woorden. Zouden we in dezelfde omstandigheden onze beste vriendin toespreken, zouden onze woorden vaak veel liefdevoller zijn, opbouwend en respectvol. Waarom zijn we dan naar onszelf zo kritisch? Het verhogen van onze zelfcompassie, begint bij de groei van onze eigenwaarde of zelfrespect. Eigenwaarde en zelfrespect zijn synoniem aan elkaar. In deze blog geef ik tips hoe je jouw gevoel van eigenwaarde kunt vergroten.

Wat bepaalt je eigenwaarde?

Eigenwaarde en zelfrespect zijn belangrijk. Door jezelf op waarde te schatten sta je gelukkiger in het leven. Bij een te lage eigenwaarde is de kans groot dat je te veel naar anderen luistert en te weinig naar wat jij wilt en wat jouw behoeften zijn. Hierdoor loop je het risico dat je dingen doet omdat je denkt dat anderen deze van je verwachten, waardoor je sneller geneigd bent over je grenzen heen te gaan. Ten koste van jezelf.

Je eigenwaarde wordt bepaald aan de hand van je gevoel. Mensen met een groot zelfvertrouwen staan positiever in het leven, hebben vertrouwen in hun kunnen maar… het is niet volledig bepalend voor je gevoel van eigenwaarde, want je kunt overstromen van zelfvertrouwen en toch kampen met een lage(re) eigenwaarde. Veelal omdat je de lat voor jezelf (te) hoog legt of omdat je je zorgen maakt over een bepaalde situatie.

Angst heeft een grote invloed op je eigenwaarde en heeft zelfs een belemmerende factor. Angst is een reactie op dreigend gevaar en dat kan ook een ingebeeld gevaar zijn. Niet alle vormen van angst zijn bepalend voor je eigenwaarde, maar er zijn een aantal angsten die dit wel doen. Denk bijvoorbeeld aan straatvrees of de angst voor de dood.

lijn groen oudersenzo
Hoe vergroot je jouw eigenwaarde of zelfrespect?

Hoe herken je een lage eigenwaarde en/of laag zelfrespect?

Er zijn een aantal kenmerken die kunnen duiden op een verlaagde eigenwaarde. Lees de volgende kenmerken eens door en noteer voor jezelf hoeveel punten herkenbaar voor je zijn:

  • Je verwacht van jezelf meer dan van anderen
  • Je praat negatief over jezelf (Ik doe niets goed)
  • In je jeugd heb je weinig erkenning gehad (weinig kind kunnen zijn)
  • Je hebt moeite je talenten of waarden te benoemen
  • Je probeert te voldoen aan wat anderen en/of de maatschappij van je verwacht
  • Zelfrespect meet je af aan macht, geld of status

Weinig zelfrespect kan leiden tot compensatiegedrag, zoals te veel eten, drinken, roken, TV kijken, Netflixen of TikToks doorbladeren.

Hoe kun je jouw eigenwaarde of zelfrespect vergroten?

Onderstaande tips kunnen je helpen je zelfrespect te vergroten. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan je helpen jezelf hiervan bewust te maken. Print desnoods de tips uit en lees ze regelmatig door. Je hoeft niet in één keer je leven om te gooien, je mag er ook verschillende stappen over doen. Wees lief voor jezelf.

Tip 1 Neem je verantwoordelijkheid over je leven

Probeer bij jezelf te blijven en je leven de richting in te sturen die jij wilt (en niet wat anderen van je verwachten). Niet kiezen, is ook een keuze, want dan wordt er voor je bepaald. Beter blijf jezelf aan het roer staan van je eigen leven.

Tip 2 Verdiep je in jezelf

Neem de tijd voor jezelf om naar je innerlijke stem te luisteren. Wat heb jij jezelf te vertellen, wat wil jij, wat zijn je kernwaarden en wat vind jij belangrijk? Wie ben ik? Wat zou ik willen veranderen? Welk advies zou ik mijzelf willen geen? Gun jezelf de stilte om je heen, zodat er ruimte is voor je eigen stem.

Tip 3 Voed je met positieve energie

Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van negatieve energie, zodat je in je eigen kracht kunt blijven staan. Voed je met mooie muziek, zonlicht en natuurschoon. Wees bewust van de schoonheid om je heen.

Tip 4 Houd je doelen realistisch

Deel grote doelen op in kleinere realistische doelen. Door het behalen van deze kleinere doelen zal je eigenwaarde toenemen. Vier je overwinningen en wees trots op jezelf. Geniet hiervan en bagatelliseer dit niet voor jezelf.

Tip 5 Verzorg jezelf (mentaal en fysiek)

Een gezonde mind woont in een gezond lichaam. Beweging (sporten) maakt stofjes in je hersenen vrij waardoor je zelfrespect toeneemt. Kies een activiteit wat je leuk vindt en bouw dit langzaam op zodat je het ook lang kan volhouden.

Tip 6 Geef je mening

Vind je het lastig om je mening te geven? Probeer het dan eens met een goede vriend te oefenen. Ook jouw mening mag er zijn en die mag gewoon afwijkend zijn van de meerderheid. Je zult gaan ontdekken dat anderen jouw (afwijkende) mening helemaal niet zo gek vinden. En al zouden ze het wel gek vinden, dan betekent dit nog steeds niet dat jouw mening er niet mag zijn.

Krachtige persoonlijkheid

Mensen met een gezonde eigenwaarde zijn gelukkiger met hun leven. Ze accepteren de ups & downs die bij het leven horen. Ze zijn niet blind voor hun fouten, maar zijn in staat zichzelf opbouwende kritiek te geven (in plaats zichzelf af te fakkelen).

Wees trots op wie je bent. Omarm je volledige zijn en ga in je kracht staan, want zodra jij in jezelf gelooft kun je uitgroeien tot een enorm krachtige persoonlijkheid! Durf hiervoor te gaan!

liefs Marion

Meer informatie

Zo versterk je je mentale weerbaarheid!
Fat shaming moeten we nooit accepteren
Sneller naar een gezond lichaam!
Handige bewegingstips om vol te houden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *