Bij een thuisbevalling is het verplicht om een kraampakket in huis te halen. Zo weet je zeker dat je alle noodzakelijke spullen in huis hebt. Maar zelfs als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, moet je voor de zekerheid een kraampakket in huis halen. Je weet immers nooit hoe de bevalling gaat verlopen. Stel je voor dat het zo snel gaat, dat je niet eens meer in het ziekenhuis kunt komen… Sommige (aanvullende) verzekeringen kennen een vergoeding kraampakket, maar niet allemaal. In dat geval kun je er ook zelf mee aan de slag. Maar wat moet je dan in huis halen?
Wat is een kraampakket?
Een kraampakket is een doos met medische artikelen die nodig zijn voor de bevalling en bij de verzorging van moeder en kind na de bevalling. Je dient dit pakket minimaal zes weken voor de uitgerekende datum in huis te hebben.
Vergoeding kraampakket
Het kraampakket wordt niet vergoed via de basisverzekering, dus informeer hier vooraf bij je verzekeringsmaatschappij. Ben je aanvullend verzekerd, dan is de kans groot dat je er wel recht op hebt. Je kunt echter ook de inhoud zelf aanschaffen bij de drogist. Ook zijn er webshops die dit soort kant-en-klare pakketten aanbieden. Voor je hier achteraan gaat, informeer even bij je verzekering. Wie weet, wordt het gewoon vergoed en dan is het zonde als je het zelf hebt gekocht. Meld je zwangerschap tijdig aan bij je verzekering, bij voorkeur voor de vijfde maand van je zwangerschap. Als je zorgverzekaar het dekt, wordt het kraampakket gratis naar je toegestuurd.
Wat er precies in je kraampakket zit, is afhankelijk van je verzekeringsmaatschappij of het pakket wat je zelf hebt besteld. In grote lijnen zal het echter met elkaar overeen komen. Het zijn allemaal benodigdheden die tijdens de (thuis)bevalling noodzakelijk zijn.
Inhoud kraampakket
Wat je ongeveer kunt verwachten is het volgende:
- Matrasbeschermer
Beschermt het matras bij het breken van de vliezen - Onderleggers
Voor de verzorging van de moeder, de eerste dagen na de bevalling - Kraammatras
Een dikke matrasbeschermer om het matras te beschermen tijdens de bevalling - Desinfecterende zeep of handgel
Om de handen te desinfecteren van de aanwezigen - Steriele navelklemmen
Voor het afklemmen van de navelstreng - Luiertape
Voor de verzorging van moeder en kind - Gaaskompressen en eventueel verbandwatten
Voor de verzorging van eventuele wondjes - Kraamverband
Voor de moeder om na de bevalling te gebruiken - Flesje alcohol
Om eventuele wondjes te ontsmetten of bepaalde benodigdheden
Koortsthermometer
Niet in ieder kraampakket wordt standaard een koortsthermometer mee geleverd. Check dit even, want anders is dit wel handig om zelf even aan te schaffen. Kies het liefst voor een digitale thermometer. Dit product is nodig om de temperatuur van je baby op te nemen.
Online kraampakketten
Mocht je zorgverzekeraar het pakket niet gratis verschaffen, dan kun je deze heel eenvoudig online aanschaffen. Zelfs bij Bol.com kun je hiervoor terecht. Er zijn verschillende pakketten en de prijzen kunnen variëren. Dat heeft mede te maken met de inhoud van het pakket. Een volledig pakket kost gemiddeld zo’n dertig euro.
Ongebruikte pakketten
Mocht je het pakket niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat je in het ziekenhuis bent bevallen, dan kun je deze doneren aan Stichting Baby Hope. Dit kan trouwens ook met alle producten die niet zijn gebruikt, als je wel een thuisbevalling hebt gehad. Vaak zijn niet alle producten noodzakelijk. Stichting Baby Hope zamelt deze materialen in voor kraamprojecten in verschillende delen van de wereld. Je doet er dus iets goed mee!
Meer informatie
Wat doe je met het restant uit het kraampakket?
Wat houdt kraamzorg in? En hoe regel je het?
Wat doet een kraamverzorger?
Thuisbevalling. Wat heb je hiervoor nodig?
Het kraampakket. Wat kun je ervan verwachten?
Wat zit er in een kraampakket?
Navelverzorging van je baby. Waar moet je op letten?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com