Verborgen zwangerschap: Hoe kun je een zwangerschap niet opmerken?
Je kunt je het haast niet voorstellen, maar heel soms komt het voor dat een vrouw wegens klachten naar het ziekenhuis gaat en thuiskomt met een baby. Negen maanden geen idee gehad dat ze zwanger was en de bevalling als een volstrekte verrassing komt. Het overkwam onlangs de Britse Rhea Martin (24). Rhea ging naar het ziekenhuis omdat ze plotseling erge rugpijn kreeg. Ze had geen idee wat er aan de hand was. Haar vriend Luke bracht haar daarom naar het ziekenhuis. Het bleek een verborgen zwangerschap, ze had geen idee!
In het ziekenhuis ontdekten men al snel wat de reden was van haar plotselinge pijn in de rug. Ze was namelijk klaar om te bevallen!
Traumatische ervaring
Zo’n plotselinge bevalling kan behoorlijk traumatisch zijn. Niks negen maanden voorbereiding, niks geen babykamertje aan kant, niks geen schoongewassen kleertjes in de kast en niks geen mentale voorbereiding op het ouderschap. Zomaar van het een op het andere moment ben je vader en moeder geworden. Natuurlijk is Rhea hartstikke blij met haar gezonde baby Myles, maar dat neemt niet weg dat het een behoorlijk traumatische ervaring is geweest.
Niet weten dat je zwanger bent? Hoe dan?
Hoe kan iemand al die zwangerschapssymptomen over het hoofd zien? De ochtendmisselijkheid, het uitblijven van de menstruatie en het dikker worden. Je zou denken dat het lichaam voldoende signalen geeft. Toch komt het volgens gynaecologen soms voor dat de zwangerschapsklachten niet als zodanig worden herkend. Want ach, moe en misselijk zijn we allemaal wel eens. Misschien een zomergriepje, iets verkeerd gegeten of een buikgriep? Als je niet bewust bezig bent met zwangerschappen, dan zijn het stuk voor stuk heel logische verklaringen. Je rent immers niet met iedere pijntje naar de huisarts. Joost Bosma, gynaecoloog in de Isala Klinieken in Zwolle geeft aan het zelfs meerdere keren te hebben meegemaakt. Hij vertelt dat deze vrouwen wel klachten hadden, maar dit niet aan een zwangerschap hebben gelinkt.
Die schoppen van je baby? Het kan zijn dat je ze amper voelt omdat je placenta veel van de schopjes dempt en anders kun je het ook ervaren als darmklachten en denk je hooguit: “volgende keer maar wat minder uien, kool of prei eten…”.
Maar hoe zit het dan met die menstruatie?
Niet iedere vrouw heeft een stabiele cyclus. Sommige vrouwen menstrueren heel onregelmatig en dan trek je niet bij een maandje overslaan direct aan de bel. En misschien heb je uiteindelijk niet meer zo door wanneer die laatste menstruatie nou precies was. Je kunt het immers missen als kiespijn, dus er naar uit kijken doe je waarschijnlijk toch al niet. De weken vliegen voorbij en voor je het weet is er weer een maand voorbij. Zonder daar echt bij stil te staan.
Ook zijn er vrouwen die ondanks de zwangerschap soms toch een beetje bloed verliezen. Het hoeft niet veel te zijn, maar je kunt dit wel aanzien als een menstruatie. En dan heb je het natuurlijk helemaal niet door dat je zwanger bent.
Okay, maar je krijgt toch een bolle buik?
Veel vrouwen krijgen die inderdaad, maar bij een vrouw met overgewicht, valt het bijvoorbeeld al veel minder snel op. We schommelen allemaal wel eens in gewicht. Een paar kilo meer of minder… en dan kan je kindje ook nog eens ver naar achteren liggen, waardoor er ook niet zo’n bolle buik ontstaat.
Uitzonderingen
Natuurlijk gaat het hier om uitzonderingen en zullen de meeste vrouwen de signalen goed oppikken en tijdig aan de bel trekken. Maar dat betekent dus niet dat het onmogelijk is en het komt vaker voor dat je denkt. Hoogleraar Verloskunde Jan Nijhuis schat dat in elk groot ziekenhuis in Nederland dit nul tot twee keer per jaar voorkomt. Dat is dus best nog vaak. Vooral als je volstrekt niet met een zwangerschap bezig bent en druk bent met andere dingen, kan het je dus gewoon overkomen. Jan Nijhuis heeft zelfs meegemaakt dat vrouwen slank de spreekkamer binnen kwamen en met een buik naar buiten gingen. “Het leek net alsof ze de baby onbewust verborgen hielden en toen de zwangerschap een feit was, de buik er ook mocht zijn.”
Iedere vrouw is anders en iedere vrouw zal haar zwangerschap anders ervaren. Natuurlijk is het wenselijker wanneer je de kans krijgt je goed voorbereiden op de komst van een baby, maar soms kiest het leven een andere manier. Dat maakt het wonder misschien wel dubbel zo groot… De liefde voor je kind zal er uiteindelijk niet anders om zijn en het maakt je zeker geen mindere moeder!
Meer informatie
Het eerste trimester van je zwangerschap
Ongemerkt zwanger. Kan dat?
Voorbereiding op de komst van een baby
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
Zwangerschapskwaaltjes
Pijnlijke borsten, een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje
Zo houd je je zwangerschap nog even geheim?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com