Nu je kinderen langzamerhand steeds ouder worden, overweeg je misschien om ze een mobiele telefoon te geven. Hoe pak je dat aan? En vooral: hoe laat je kinderen verantwoordelijk omgaan met deze technologische snufjes? Mobiele telefoons gaan uiteindelijk een belangrijke rol spelen in het leven van je kind, dus vroeg beginnen met verantwoordelijk aanleren is een goede zet.
Welke telefoon en wat voor abonnement?
Voordat je een telefoon kiest, is het handig om te weten wat voor soort abonnement je gaat nemen. Je kunt namelijk kiezen uit prepaid, sim only en een mobiel abonnement. Hieronder een korte toelichting.
Prepaid
Hierbij koop je eenmalig tegoed. Ben je door het tegoed heen, dan kun je niet meer bellen of internet gebruiken. Op is op dus. Je houdt volledige controle op de kosten, maar je kind zal niet meer goed bereikbaar zijn als het tegoed op is en er geen extra tegoed is bijgekocht.
Sim only
Bij een abonnement met sim only moet je een eigen toestel regelen. Waarom zou je kiezen voor sim only? Een sim only abonnement is vaak goedkoper dan een abonnement met mobiel, omdat je niet maandelijks voor een mobiel hoeft te betalen. Je kunt bovendien een oude telefoon van jezelf gebruiken of kijken naar refurbished modellen (oude modellen die opgeknapt zijn). Let wel op dat sommige oude modellen geen 4G ondersteunen.
Abonnement met mobiel
Dit is een abonnement waarbij je ook voor een mobiel moet betalen. Vaak liggen de kosten dus iets hoger dan bij een sim only, maar je kunt vaak wel kiezen uit moderne modellen.
Tip: kijk bij de provider of ze kind-opties hebben. Dit zijn bijvoorbeeld datalimieten die je kunt instellen. Zo kan je kind niet buiten de bundel gaan. Lees op de site van Nibud meer over dit onderwerp.
Verantwoordelijkheid aanleren?
Kiezen tussen mobieltjes en soorten abonnementen is niet makkelijk. Als je bereikbaarheid het belangrijkst vindt, dan is prepaid geen goed idee. Voor kinderen onder de 10 is een redelijk simpel toestel vaak al voldoende. Dan is een sim only abonnement een goed idee.
Toch kun je een mobiel abonnement met een duurder mobieltje overwegen. Je geeft je kind namelijk een grote verantwoordelijkheid mee en dat kan zeer leerzaam zijn. Bovendien leer je als kind ook meteen wat waarde is. Niet onbelangrijk!
Kortom: moeilijk keuzes die gemaakt moeten worden. We hopen dat dit artikel je een beetje op weg heeft geholpen in de opties die er allemaal zijn. Denk er alvast over na, ook al is je kind nog niet oud genoeg voor een mobiel. Dan ben je er in ieder geval op voorbereid als ze komen vragen (of klagen) om een mobiel.
Meer informatie
Zo houd je de telefoonkosten van je kind binnen de perken
Overzichtelijk browsen op internet voor ouder en kind
Overstappen naar sim-only: goed idee nu alles duurder wordt?
Perfectie zit verscholen in de liefdevolle omarming van de imperfectie
Hoe hou je het internet voor je tieners veilig?
Checken van de smartphone: Wel of niet doen?
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Veilig online? Lees onze 5 gouden tips!
Mobiele telefoons voor de kids. Een brug te ver?
Bronvermelding
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Hollandsenieuwe.nl