De veranderingen en verzorging van je borsten rondom een zwangerschap

De veranderingen en verzorging van je borsten rondom een zwangerschap

Als je zwanger bent zullen je borsten veranderen. Ze zullen zich gaan voorbereiden op de taak die ze te wachten staan: jouw baby voeden. Wat gebeurt er tijdens je zwangerschap met je borsten? En waarom? Maar ook: wat gebeurt er na de zwangerschap als je wel of juist niet zelf voedt? Hoe verzorg je ze?

Waarom veranderen je borsten?

Zodra je zwanger bent staat de hormoonhuishouding in je lichaam op zijn kop. Je hele lichaam gaat zich instellen op deze zwangerschap en de bevalling, die ook zo zijn eigen aanpassingen nodig heeft. Je borsten zullen vooral gaan veranderen om je baby na je zwangerschap te kunnen voeden. Dit gaat niet van de één op de andere dag, maar deze verandering en voorbereiding begint gewoon direct al. De borstgroei is natuurlijk niet bij iedereen gelijk, maar gemiddeld zullen je borsten anderhalf keer zo groot zijn op het moment dat er sprake is van melktoevoer dan voor je zwangerschap.

Beha kopen

Tijdens je zwangerschap kan je kiezen voor een zwangerschapsbeha. Het prettigst is er één zonder beugels, omdat deze op de groeiende melkkanalen kunnen zitten. Wat dus niet prettig is. Natuurlijk kies je gewoon de beha die het fijnste zit. Een beha zonder naden kan fijner aanvoelen omdat je borsten toch gevoeliger zijn dan anders. Omdat een zwangerschapsbeha gemaakt wordt van rekbare stof kan je langer met een bepaalde maat doen. Na de bevalling is een voedingsbeha het handigst, deze heeft een sluiting per cup, waardoor je eenvoudig je baby kunt voeden.

lijn groen oudersenzo
De veranderingen en verzorging van je borsten rondom een zwangerschap

Wat kan je doen voor je borsten tijdens de zwangerschap?

Doen je borsten pijn? Dan zijn er dingen die je zou kunnen doen om dit te verzachten:

Warm water zorgt voor ontspanning. Een warme douche of een warm bad kan dus helpen

Ook een warmtekompres of een warme kruik kunnen helpen. Leg deze tegen je borsten aan

Bij het afdrogen doe je dit voorzichtig bij je borsten. Dep ze droog!

Insmeren kan fijn zijn. Kies wel bewust waarmee je insmeert. Liefst parfumvrij!

Sommige vrouwen hebben er steun aan om ’s nachts een beha te dragen. Liefst één die lekker zacht is. Uiteraard zonder beugel

Wel zin in seks, maar doen je borsten zo’n zeer? Praat erover!

Veranderingen in de eerste drie maanden

Er zijn vrouwen die juist aan hun borsten merken dat er iets aan de hand is. Het is dan ook één van de eerste lichamelijke signalen dat je zwanger bent. Naast je hormonen die op hol slaan ontstaat er ook een verandering in de structuur van je botten. Je tepels en borsten kunnen zeer gaan doen. En kunnen bijvoorbeeld ook op kou reageren door gevoelig te zijn. Dit is ongeveer na een week of drie zo. Natuurlijk zal dit bij de ene vrouw duidelijker aanwezig zijn dan bij een ander. Meestal verdwijnt dit na de eerste drie maanden wel weer, net als de meeste zwangerschapskwaaltjes. Maar als je pech hebt, kan het zo zijn dat ze de hele zwangerschap gevoelig blijven. Hoeveel je borsten zullen groeien is niet te voorspellen. Dat verschilt echt heel sterk per vrouw en ook het tijdstip waarop.

Veranderingen in de middelste drie maanden

Aan het begin van de vierde maand (rond 15 weken zwangerschap) gaan de melk producerende cellen in je borsten aan het werk. Zo’n 7 weken later gaan ze al beginnen met het produceren van melk! Nu zal je daar nog weinig van merken want dit wordt gewoon door je eigen lichaam opgenomen. De hormoonhuishouding van je lichaam weet exact hoever je gevorderd bent en houdt in de gaten dat er niet te veel melk gemaakt wordt.

In deze maanden gaan de tepels en de tepelhoven van kleur veranderen. Ook zullen de tepelhoven groter worden. Misschien valt het je op dat er knobbeltjes op de tepelhoven duidelijker naar voren komen. Deze knobbeltjes bevatten een olie, die je tepels verzacht. En men denkt dat er een geur aanzit die de baby aan vruchtwater doet denken. Alles om te zorgen dat je baby je tepel zal accepteren (en weten te vinden). Groeien je borsten erg hard, dan kan er striae ontstaan.

De laatste drie maanden

Tijdens de laatste maanden staan je borsten er startklaar voor. Je kunt wat melk gaan lekken. Is dit heel vervelend, dan zou je natuurlijk alvast zoogkompressen kunnen aanschaffen. Je borsten zullen zwaar gaan aanvoelen en misschien ook daardoor weer pijnlijker zijn.

Na de geboorte

Na de geboorte begint het echte werk voor je borsten. Ze moeten gaan voeden. Is je baby een paar dagen oud, dan zal (als het goed is) de melkproductie goed op gang gekomen zijn en zullen je borsten voller aanvoelen. Overigens komt dit niet alleen omdat er meer melk gemaakt wordt, ook de bloedtoevoer naar je borsten is groter. Daarnaast kan er meer lymfevocht zijn. Je lichaam gaat ontzwangeren, wat weer een hoop geregel in je hormoonhuishouding betekent.

Door de afname van je zwangerschapshormoon kunnen juist de melk producerende hormonen toenemen. Helaas kunnen je borsten door dit alles wel heel zeer gaan doen. Dit wordt stuwing genoemd. Hier kan je ook last van hebben als je helemaal niet zelf voedt. Je lichaam heeft zich er immers wel op voorbereid. Meestal duurt dit een paar dagen. Het kan overgaan in een borstontsteking, daarvoor zal je de kraamverzorgster of de huisarts moeten raadplegen.

liefs Wil

Meer informatie

Een borstlift na de zwangerschap, ja of nee? 4 tips!
Wat is een tepelhoedje en waar is het goed voor?
Pijnlijke borsten, een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje
Zwangerschapsbeha of voedingsbeha. Waarom is dit handig?
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Ongemerkt zwanger. Kan dat?
Zwangerschapskwaaltjes
Tepelkloofjes door het geven van borstvoeding kun je voorkomen
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
Verborgen zwangerschap: Hoe kun je een zwangerschap niet opmerken?
Dikke buiken tijd – De laatste loodjes

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *