Verandering uiterlijk tijdens de zwangerschap
Dat je er anders uit gaat zien als je zwanger bent, is uiteraard een open deur. Want het eerste waar je aan denkt is immers een buik die enorm is…
Maar er verandert meer aan je uiterlijk. Zichtbaar en minder zichtbaar en juist over die dingen gaat dit artikel. Want wat verandert of kan veranderen tijdens je zwangerschap? Blijft dit zo of verdwijnt dit na afloop ook weer?
Gewicht
Een beetje flauw, maar het is uiteraard wel zo: je komt aan in je zwangerschap. Niet alleen het gewicht van je baby til je met je mee, maar ook je groeiende baarmoeder en de placenta zorgen voor gewichtstoename. Daarnaast draag je het vruchtwater mee en zal je lichaam meer bloed en vocht bevatten. Ook je borsten zorgen voor gewichtstoename! Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je dus nu nergens meer op hoeft te letten, want je wordt toch wel dikker… De overtollige kilo’s die je nu aankomt, gaan er niet zomaar weer vanaf als je bevallen bent. Wees dus slim en let gewoon op. Niet alleen goed voor jou, maar ook voor de baby. Want ook jouw kleintje vaart wel bij een gezond voedingspatroon. Natuurlijk is er geen standaardnorm te noemen hoeveel je aan zal komen, dat is toch afhankelijk van meerdere factoren. Gemiddeld genomen zal een vrouw met een normaal postuur ongeveer tien tot twaalf kilo aankomen. Heb je overgewicht dan zal je waarschijnlijk juist minder aankomen tijdens de zwangerschap! En andersom is ook meestal aan de orde: vrouwen die van zichzelf eerder te dun zijn, hebben meer kans op juist meer gewichtstoename!
Nagels
Nagels zijn rare dingen in dit geval. Sommige zwangeren krijgen juist sterkere nagels, terwijl bij anderen ze juist breekbaarder worden en zelfs langzamer groeien. Dat is dus een kwestie van afwachten wat het met jou zal doen.
Haar
Misschien wel het laatste waar je aan zou denken: maar zelfs je haar doet mee tijdens je zwangerschap! Hormonen zijn hiervan de boosdoener. Of misschien in dit geval beter gezegd: de weldoener. Want tijdens je zwangerschap zal je waarschijnlijk minder haar verliezen, waardoor je haar dikker lijkt te zijn. Helaas: dit gaat weer over. Na je bevalling zal je niet alleen die buik, maar ook die extra haren verliezen. Schrik dus niet als je opeens een dot haar vindt! Heel normaal en het gaat vanzelf weer over.
Tandvlees en je tanden
Wat zouden we toch zijn zonder hormonen? Nergens…en dat is soms wel en soms niet fijn. In het geval van je tanden mag je weer even achter je oren krabben. Want waar ze bij haren positief aanwezig zijn, gaat je tandvlees erop achteruit. De zwangerschapshormonen laten je tandvlees sneller bloeden. Zorg dus voor goede hygiëne in je mond en vertel sowieso altijd aan de tandarts dat je zwanger bent! Dan kan hij hier rekening mee houden. Foto’s maken enzo kan je nu namelijk beter niet doen. Doe dit ook niet als je vermoedt dat je zwanger bent!
Huid
Je huid zal door de hormonen veranderen. Ook hier geldt dat niet iedereen hetzelfde reageert. Vetter of droger: het kan allebei. Ook acne kan daardoor meer op de loer liggen. Maar er is ook een andere kant. Doordat je hartslag sneller is en daarmee je bloedcirculatie verhoogd is, kan je een gezonde teint krijgen. Blozende wangen, zullen we maar zeggen. Om deze reden moet je opletten met temperatuurveranderingen. Omdat je dus anders reageert op warmte, moet je nu oppassen met saunabezoeken of volop in de warme zon gaan liggen. Ook een Turks stoombad is niet aan te raden! Het zonnebaden is niet alleen daarom af te raden, het kan ook een zwangerschapsmasker veroorzaken. Doordat je meer pigment hebt tijdens je zwangerschap zal de huid pigmentvlekken kunnen krijgen. Deze plekken kunnen na de geboorte wel weer langzaam afnemen, maar tijdens een zonnebad toch weer terugkomen. Porberen te voorkomen is dus misschien wel een beter idee…
Borsten
Borsten zullen al volop meedoen tijdens je zwangerschap, om zo voorbereid te zijn op een drinkende baby. Ze zijn gevoeliger aan het begin van de zwangerschap en zullen tijdens jouw zwangerschap groeien. Niet alleen de omvang zal veranderen, ook zullen aderen beter zichtbaar worden. En je tepels veranderen ook. Daarnaast kan er colostrum uit je tepels lekken. Dit is de melk die een pasgeboren baby nodig heeft, vol met antistoffen zodat je kindje veilig is. De productie hiervan begint al rond je derde zwangerschapsmaand! Het lekken zal dan meestal nog niet aan de orde zijn. Tegen het einde van de zwangerschap komt dit vaker voor. Alles om borstvoeding te kunnen geven na de bevalling! Zijn ze te pijnlijk om aan te raken? Vertel het je partner!
Striae
Omdat je op bepaalde plekken (uiteraard vooral je buik en borsten) snel groeit, kan het zo zijn dat het onderhuidse bindweefsel het niet bijhoudt en scheurt. Hierdoor ontstaan littekentjes: lange, grillige lijntjes die eerst rood zijn en later afnemen naar lichte streepjes. Striae zijn littekens en deze zullen dus wel minder zichtbaar worden maar niet verdwijnen. Gebruik van bepaalde, speciale crèmes kan helpen. Vooral vitamine E is hierbij belangrijk.
Meer informatie
Dikke buiken tijd – De laatste loodjes
Verandering uiterlijk tijdens de zwangerschap
Hoeveel kwaad kan alcohol tijdens de zwangerschap?
Vermoeid tijdens de zwangerschap, wat doe je eraan?
Zwangerschapsmasker of Melasma. Hoe kun je het voorkomen?
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Haar verven tijdens de zwangerschap. Ja of nee?
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com