Veiligheid in en rond je huis
Voordat je kindje gaat lopen moet je huis al helemaal veilig zijn. Je kunt met het aanbrengen van de benodigde veiligheid nooit te vroeg mee beginnen. Het moment dat hij ineens rond kruipt, kan immers heel onverwachts komen. Uit onderzoek van de Stichting Consument en Veiligheid is gebleken dat het aantal ongevallen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar, drastisch zijn toegenomen.
De meest voorkomende ongelukken zijn vallen van de commode, trap en klimrek en ook komen vergiftigingen vaker voor. De beste manier om hiermee te beginnen is om zelf op handen en knieën te gaan zitten en rond te kruipen. Ga eens op zoek naar gebieden en dingen die gevaarlijk (kunnen) zijn en waar je kindje bij zou kunnen komen. Natuurlijk moet je kindje leren dat hij niet overal aan mag komen, maar tot die tijd moet je hem wel beschermen en een veilige omgeving voor hem creëren.
Nieuwsgierig en onderzoekend
Baby’s zijn soms slimmer dan je denkt en het zal je verbazen wat hij allemaal in de gaten heeft waar jij nooit bij stil hebt gestaan. Baby’s zijn nou eenmaal zeer nieuwsgierig en onderzoekend. Wij hebben hieronder een aantal veiligheidstips staan maar maak van je huis geen bunker. Bepaal een aantal plekken waar je kindje juist wel mag komen. Richt bijvoorbeeld speciaal voor hem een keukenkastje in met onschuldige spulletjes (plastic bakjes e.d.) zodat hij zijn nieuwsgierigheid kan bevredigen. Richt een speciale boekenplank in met babyboekjes die hij zelf mag pakken. Door je kindje toe te staan zijn nieuwsgierigheid te bevredigen in een veilige omgeving, kunnen ze hun grenzen verkennen. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en hun onafhankelijkheid.
Veiligheid
Laat je kindje nooit alleen in de kamer en laat hem ook nooit alleen in bad zitten. Zelfs niet om heel even een handdoek te pakken. Het is belangrijk dat je alles van te voren klaar legt zodat je continu bij hem kan zijn als hij in bad zit. Er is maar heel weinig water nodig voor een (dodelijk) ongeval. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat je kindje de heet waterkraan open draait waardoor hij zichzelf zou kunnen verwonden.
Plaats een anti slipmatje in bad, zodat je kindje niet kan uitglijden.
Laat geen kleine speeltjes (van bijvoorbeeld andere kinderen) of kleine onderdelen rondslingeren en waak ervoor dat er geen hete dranken (onbewaakt) op tafel staan. Beter is de hete dranken wat hoger neer te zetten, zodat je kindje er niet bij kan.
Berg messen en scharen veilig op. Bescherm deze lade met een kinderslot en let er op dat je de messen weer veilig opbergt na gebruikt. Ruim je make-up en scheerspullen na gebruik goed op en houdt shampoo en badschuim buiten bereik van je kindje.
Laat geen plastic tassen rondslingeren.
Niet even alleen liggen
Let op bij koken dat je kindje geen pan van het vuur kan trekken. Houdt hem het liefst bij je vandaan en zet de pannen altijd met de steel naar binnen toe gericht.
Houdt asbakken uit zijn bereik, want ook de asbak is giftig.
Plaats de box niet vlak naast een verwarming.
Als je kindje op de commode ligt, houd dan altijd contact met hem en laat hem niet ‘even’ alleen liggen om iets te pakken. Zorg er voor dat van te voren alles klaar ligt en richt de commode zo in, dat alles binnen handbereik is.
Zorg voor veilig speelgoed. Speelgoed dat voor de leeftijd van je kindje is bestemd en het keurmerk draagt. Tegenwoordig wordt het gebruik van zacht plastic speelgoed afgeraden in verband met ‘weekmakers’. PVC-vrij speelgoed mag wel.
Inrichting aanpassen
Laat geen losse elektrische snoeren over de grond lopen, bind de touwtjes van de jaloezieën en gordijnen op, zodat je kindje er niet in verstrikt kan raken.
Giftige planten kun je het beste het huis uit doen, andere planten kun je het beste buiten bereik van je kindje plaatsen, zodat hij niet aan de bladeren kan trekken of ervan kan eten.
Grendel de ovendeur goed af, zodat je kindje deze niet open kan krijgen.
Sluit de toilet- en badkamerdeur goed af (draai eventueel de deurkruk(ken) om naar boven zodat hij er niet bij kan komen).
>Leg geen (tafel)kleden over de tafels waar je kindje zich aan kan optrekken.
Breekbare voorwerpen kunnen beter hoger geplaatst worden (meer dan een meter van de grond).
Giftige stoffen buiten bereik
Berg alle flessen en/of pakken met giftige stoffen (schoonmaakmiddelen e.d.) op een veilige plek op.
Berg medicijnen op een veilige plaats (hoog) op.
Een potje snoepjes op tafel staat misschien gezellig maar is voor je kindje gevaarlijk wegens verstikkingsgevaar.
Verlaag de temperatuur van het water tot 50 graden C van geiser of boiler om brandwonden te voorkomen.
Aanpassingen aanbrengen
Bedek stopcontacten met plastic kinderbeveiliging plaatjes. Ook in de stopcontacten waar een stekker inzit, deze kan je kindje er immers uittrekken.
Zorg dat je kindje nooit bij open vuur kan komen (van bijvoorbeeld een open haard). Scherm deze plekken goed af.
Blokkeer de trappen met stevige hekjes.
Kijk uit voor scherpe hoeken aan tafels. Rond deze af met zachte beschermhoeken.
Plaats kindersluitingen op (keuken) kastjes en lades waar je kindje niet in mag komen.
Hang handdoeken over de bovenkant van deuren om te voorkomen dat je kindje de deur dicht slaat met zijn vingertjes ertussen.
Veiligheid in de auto
Een kindje dat op de achterbank van de auto in een goedgekeurd kinderzitje wordt vervoerd, heeft 30% minder kans op ernstig letsel en zelfs 50% minder kans op dodelijk letsel ten opzichte van een kindje dat los op de achterbank zit.
Vanaf 1 maart 2006 gelden nieuwe regels omtrent het vervoer van kinderen. Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter moeten worden vervoerd in een goedgekeurd kinderzitje (autostoeltje of zittingverhoger). Kinderen groter dan 1,35 meter moeten de autogordel om.
Laat je kindje nooit alleen in de auto, zelfs niet voor een ‘paar minuten’. Vooral in de zomermaanden kan de temperatuur in de auto snel oplopen, waardoor het gevaarlijk wordt voor je kindje.
Veiligheid in de schuur en tuin
Laat geen gereedschap en/of gevaarlijke stoffen rondslingeren, maar ruim deze direct op (het liefst achter slot en grendel). Laat gevaarlijke stoffen altijd in de originele verpakking zitten en schenk ze niet bijvoorbeeld over in een limonadefles.
Pas op met vijvers en giftige planten (bijvoorbeeld: Monnikskap, vingerhoedskruid en berenklauw).
Zorg voor een degelijke tuinset en dat de tafel en stoelen goed zijn uitgeklapt. Zorg er voor dat je kindje niet eet van paddenstoelen en/of planten.
Houd er rekening mee dat kunstmest, onkruidverdelgers en mierengif ook zeer gevaarlijk zijn voor je kindje.
EHBO & veiligheid
Hoe voorzichtig je ook bent, hoe veilig je de omgeving ook hebt gemaakt voor je kindje, er kunnen natuurlijk altijd ongelukken gebeuren. Zorg er daarom voor dat je altijd een verbandtrommel in huis hebt en dat je zelf beschikt over de basiskennis van EHBO. Raak niet in paniek en blijf rustig.
Checklist veiligheid in en rond het huis
Draai de handige veiligheidschecklist uit (pdf)
Algemene veiligheid
Plaatjes in stopcontacten
Plaatsing van traphekjes
Deurstoppers op de deuren
Beveiliging op ramen
Afschermen hete verwarming
Wegwerken/vastzetten van losse kabels en snoeren
Gifwijzer in huis
Rook-, brand- en/of koolmonoxidealarm
EHBO doos binnen bereik
Branddeken/brandblusapparaat
Geen kleine dingetjes laten slingeren
Bind de touwtjes van de jaloezieën en gordijnen op
Huiskamer
Afschermen van tafelhoeken
Buiten bereik plaatsen giftige planten
Plaats geen pot met kleine snoepjes op tafel
Geen tafelkleed gebruiken op tafels
Babykamer/kinderkamer
Veilig opgemaakt bedje
Geen opstapjes in de buurt van ramen
Keuken
Kookplaatbeveiliging/Oven beveiliging
Beveiliging kastjes/lades/gevaarlijke stoffen
Slot of haakje plaatsen op koelkast/vriezer
Badkamer/toilet
Hangend medicijnkastje
Antislip in badkamer en/of douche
Beveiligen van de heet waterkraan en verlaag temperatuur van water tot 50 graden Celsius
Slot verwijderen uit de toilet deur
Tuin
Buiten bereik plaatsen giftige planten
Afschermen van de vijver in de tuin
Op stap
Dragen van fietshelm op de fiets
Gebruik altijd een goedgekeurd autostoeltje in de auto
Meer informatie
Stoelverhoger auto voor grotere kinderen: waar let je op?
Giftige kamerplanten – Welke zijn gevaarlijk?
Autostoeltjes – Veilig vervoer voor je baby
De meest voorkomende ongelukken in huis
Traphekjes, veiligheid voor alles
Een veilige trap voor kinderen
Een gaslucht of CO2-vergiftiging, hoe kan je dit voorkomen?
Hoe houd je het veilig in de keuken?
De beste accessoires voor een kindvriendelijke badkamer
Je huis als veilige plek
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com