Veilig vrijen: hoe bespreek je dit met je tiener?

Het kan best lastig zijn om je tiener op tijd voldoende in te lichten over veilig vrijen. Vrije toegang tot het internet kan er namelijk voor zorgen dat ze al indrukken hebben opgedaan voordat je er aan toe komt om dit samen te bespreken. Wat de juiste tijd is en hoe je dit bespreekt, verschilt per persoon. In dit artikel vind je wel een paar handige tips om je op weg te helpen.

Met je tieners een gesprek aangaan over seks: misschien best ongemakkelijk, maar wel hard nodig. Jongeren die goed geïnformeerd zijn op seksueel gebied weten namelijk beter wat ze wel en niet willen en hoe ze grenzen kunnen stellen. Voorlichting helpt daarnaast met het voorkomen van soa’s en ongewenste zwangerschappen.

Veilig vrijen: hoe bespreek je dit met je tiener?

Neem kleine stappen

Er is natuurlijk oneindig veel informatie te vinden over seksuele voorlichting. Het is dus beter om meerdere korte gesprekken te hebben over verschillende onderwerpen, zodat je je puber hiermee niet overweldigd. Ook maken kleine stappen het makkelijker om de informatie goed te onthouden.

Staat je kind er echt niet voor open om dit met je te bespreken? Zoek dan eens op hulpmiddelen, zoals voorlichtingsboeken of video’s. Zo kunnen ze in hun eigen tempo meer leren over hun lichaam, seks en veiligheid.

Blijf altijd eerlijk

Misschien heeft je tiener wel een hele hoop vragen waar je het antwoord niet op weet. Het is dan belangrijk om niet zomaar te gaan improviseren. Als ouder heb je natuurlijk ook niet alle antwoorden paraat. Zoek het dan samen op.

Vraagt jouw puber naar de ervaringen die je had rond hun leeftijd? Het kan dat je dit liever niet wil delen. Toch kan je dit beter wel doen: het helpt met het scheppen van vertrouwen. Als ouder wil je natuurlijk het liefst dat je tiener zo laat mogelijk begint en het altijd veilig doet, maar heb je dit misschien zelf niet altijd gedaan. Wees dan eerlijk over de fouten die je gemaakt hebt, en wat je ervan geleerd hebt.

Maak samen afspraken

Je hebt waarschijnlijk al wel een beeld bij wat je wel en niet oké vindt. Je tiener zal het daar niet altijd mee eens zijn. Bespreek daarom samen regels, afspraken en verwachtingen. Beslis tot welk niveau seksuele activiteit op zijn of haar leeftijd acceptabel is. Wees hier open over en niet te streng, aangezien het anders kan aanmoedigen tot het doen van stiekeme dingen achter je rug.

Denk met ze mee

Vind je tiener het erg gênant om zelf anticonceptie zoals condooms aan te schaffen? Dan kan je als ouder ook beslissen dat je hierbij helpt. Ook als je dochter (misschien door haar menstruatie) interesse heeft in het nemen van de pil of het laten plaatsen van een spiraaltje vindt ze het misschien fijn als je haar hierbij begeleidt.

Veilig en voorbereid

Als ouder wil je natuurlijk graag dat jouw kind zo verantwoordelijk mogelijk omgaat met onderwerpen zoals seks en intimiteit. Door als ouder op tijd voor te lichten en met je tiener mee te denken creëer je thuis een veilige sfeer en zorg je ervoor dat ze niet achter je rug om eigen oplossingen zullen bedenken. Het is daarom beter om niet te streng te zijn: je hebt zelf als tiener vast ook weleens een foutje gemaakt.

liefs Marion

Meer informatie

De voordelen en nadelen van het spiraaltje
Seksuele ontwikkeling – De prille ontdekking van de seksualiteit
Voorbereiding op de eerste menstruatie
Puberliefde – Hoe ontdekken pubers de liefde?
Seks & onze kinderen, hoe lichten we ze het beste voor?
Alle vormen van anticonceptie, welke veilige opties zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *