Veilig de trap op: zo leer je je kindje traplopen
De meeste kinderen beginnen met lopen als zij 10 tot 18 maanden zijn. Heeft jouw kindje de eerste stapjes al gezet? Dan volgt de volgende stap, letterlijk en figuurlijk, al snel: het beklimmen van die grote trap. Hoe zit dat eigenlijk met leren traplopen?
Sommige kinderen vinden de trap al interessant zodra zij kunnen lopen, en doen zelf al een poging om wat treden te beklimmen. De ander wacht liever nog even met deze heuse uitdaging. De meeste dreumesen beginnen aan de eerste traptreden rond de 21 tot 24 maanden. Wanneer dit precies is, is natuurlijk afhankelijk van de ontwikkeling van jouw kind.
Stap voor stap de trap op
Wanneer jouw kindje 21 tot 24 maanden oud is, merk je vanzelf wanneer hij klaar is voor de volgende stap. Dan kun je samen oefenen om veilig naar boven te klimmen. (Begin met naar boven klimmen, naar beneden is namelijk enger voor de kleintjes.) Het is belangrijk om dit vroeg te oefenen. Want jouw kindje wil natuurlijk gewoon doen wat jij ook doet: de trap op lopen. Maar voordat hij zelf veilig naar boven kan, kan een lesje trapklimmen geen kwaad. Van alle valongelukken bij kinderen komen trapongelukken namelijk nog altijd de meest voor.
Trapklimmen, stap voor stap:
- Ga onderaan de trap achter je kindje staan.
- Help hem zijn handjes op de eerste traptrede te zetten. (Bij een bocht gebruik je de brede kant van de trede.)
- Help daarna de knieën omhoog, maar laat je kind dit zoveel mogelijk zelf doen.
- Eenmaal op de volgende trede herhaal je dit met de volgende trede. Blijf altijd achter je kindje staan.
Als je kindje ouder wordt, zal hij niet zijn knieën maar zijn voeten gebruiken om op deze manier omhoog te klimmen. Later zal hij zijn handen niet meer op de treden zetten, maar de leuning gebruiken.
Wat als je kind door een handicap of ziekte zelf geen trap kan lopen?
Er zijn ook kinderen die, bijvoorbeeld door een handicap of ziekte, niet (goed) kunnen lopen. Laat staan traplopen. Je draagt hem dan naar boven, ook na die 21 tot 24 maanden. Maar als hij ouder en zwaarder wordt, moet hij toch zelf veilig naar boven kunnen. Een (kinder)traplift kan dan de oplossing zijn.
Hoeveel kost zo’n traplift? Als jouw kindje zelf niet naar boven kan door een lichamelijke beperking, kun je bij jouw gemeente een vergoeding voor de traplift aanvragen. Als de aanvraag is goedgekeurd, krijg je een vergoeding uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Je betaalt zelf dan een maandelijkse bijdrage van maximaal €19,-. Zo hoef je niet in een keer te investeren, maar kies je voor lage vaste lasten.
Goed om te weten is dat de trapliften van nu super weinig ruimte innemen. De trapliftrail en de -stoel zijn zo ontworpen dat mensen die geen moeite met traplopen hebben, veilig over de brede kant van de traptreden kunnen lopen. Zo kun je zelf nog steeds makkelijk de trap op- en aflopen.
Meer informatie
Traplift: Aanpassingen in je huis als je kind gehandicapt is
Een veilige trap voor kinderen
Een kleine slaapkamer inrichten? 5 handige tips!
Traphekjes. Veiligheid voor alles
Een veilige trap voor kinderen
De week van de veiligheid
Je huis als veilige plek
Bronvermelding
© foto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Otolift.nl.