Als ouder draag je op een dag heel wat af. Vaak doe je dit ongemerkt, zeker als je kindje nog maar klein is. Je pakt je kindje op, loopt er mee rond, wiegt het in slaap. Misschien gebruik je al een draagdoek of draagzak bij het boodschappen doen of straatje om.
Dragen is fijn en praktisch. Ook met dreumesen en peuters. Maar soms lukt het niet meer. Omdat het pijn gaat doen, zelfs al gebruik je een speciale kinderdrager. Ligt het aan jou, aan de kinderdrager? Wil je meer weten hoe je het beste je kindje kunt dragen? Welke draagzak je het beste kunt kiezen? En welke draagdoeken veilig zijn? Dan is het misschien tijd om een draagconsulent in te schakelen!
Een draagconsulent, wat is dat?
Draagconsulenten zijn in Nederland nog niet zo heel bekend, toch is er veel vraag naar. Gelukkig komen er steeds meer specialisten bij.
Een draagconsulent kan je van alles vertellen over de verschillende draagtechnieken, het goed leren knopen van de draagdoek, maar ook informatie geven over de band tussen ouder en kind (hechting) en tips geven hoe je zo ergonomisch mogelijk kunt dragen.
Daarnaast kan een draagconsulent je tips geven over de keuze van een draagdoek of wat de juiste draagzak is voor jou.
Wat gebeurt er tijdens een draagconsult?
Een draagconsult duurt meestal anderhalf uur, en daarin leer je tenminste een draagtechniek goed te beheersen. Voorafgaand aan het consult probeer je – indien noodzakelijk – met de draagconsulent je vraag helder te krijgen. Tijdens het consult zal de draagconsulent je de techniek aanleren die bij je wensen past. Dat aanleren gaat stap voor stap. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een draagpop zodat je je rustig op de techniek kunt richten. Als je het gevoel hebt dat het kan stap je over naar het dragen van je kind. Natuurlijk gebeurt dat alleen als het kind daarvoor in de stemming is. Dragen moet allereerst een prettige ervaring zijn. De draagconsulent heeft draagpoppen en doeken beschikbaar.
Hoop tips
De draagconsulent geeft je tijdens het consult een hoop tips waar je ook bij andere draagtechnieken iets aan kunt hebben. Samen met jou gaat ze op zoek naar kleine alternatieven om het dragen nog net wat comfortabeler te maken. Ook is het mogelijk om nog wat andere dragers of doeken uit te proberen.
Je kunt ook een draagconsult volgen als er sprake is een bijzondere hindernis, zoals een handicap of een hulpmiddel waar rekening mee gehouden moet worden tijdens het dragen. Dan zal de draagconsulent van te voren extra tijd stoppen in het vinden van de beste drager en draagmethode voor jouw speciale situatie. Afhankelijk van de hindernis kan het consult langer duren dan gebruikelijk of in meerdere sessies worden opgedeeld. Een goed opgeleide draagconsulent let niet alleen op techniek, maar ook op ergonomische en kinesthetische aspecten.
Wat kost het?
De prijzen voor een consult bij een draagconsulent lopen uiteen van 25 euro tot 50 euro. Een draagconsulent kan zelf het tarief vaststellen en als de consulent naar jou toe moet komen, kunnen er eventueel nog reiskosten in rekening worden gebracht. Informeer hier vooraf naar.
Bij sommige draagconsulenten is het ook mogelijk om draagdoeken en dragers te kopen. Een draagconsult wordt doorgaans niet vergoed door de zorgverzekeraars, maar check dit voor de zekerheid even bij je zorgverzekeraar. Je weet maar nooit!
Veilig dragen
De Vereniging van Draagdoekconsulenten (VDC) heeft een aantal tips om zo veilig mogelijk je kindje te dragen. De VDC adviseert:
Draag je kindje rechtop en niet in de wiegehouding (liggend). De VDC raadt dit expliciet af vanwege verstikkingsgevaar. Daarnaast is het voor de heupjes absoluut geen ideale houding;
Zorg dat de doek goed is aangespannen en dat je niet te laag draagt, op de ideale hoogte kun je je kind een kusje op het hoofd geven. Als je je kindje moet ondersteunen met je handen dan zit de doek (of drager) niet goed;
Houd te allen tijde zicht op je kindje! Bedek het niet volledig met de doek;
Houd tussen de kin en de borst van het kind een ruimte aan van ongeveer twee vingers;
Ga niet borstvoeden in de wiegehouding in de doek. Voor borstvoeden moet je de tijd en de rust nemen. Er moet (oog-)contact zijn. Dat gaat niet als je kindje in de draagdoek ligt. Doordat je visueel geen zicht hebt op de baby, is zeker in het geval van jonge kindjes verstikking een GROOT gevaar. De stand van het strottenhoofd gecombineerd met de slikbeweging vormen een risico.
Bij twijfel: checken!
Weet je niet zeker of je een veilige drager hebt? Neem dan contact op met één van de VDC consulenten bij jou in de buurt. Zij adviseren graag over hoe ergonomisch en veilig te dragen.
Meer informatie
Je baby dragen in een draagdoek: hier let je op
Buidelen met je baby. Waarom is dit zo belangrijk?
Veilige hechting & kinderopvang.Is deze combinatie mogelijk?
Blijf intiem met een draagdoek of draagzak baby
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com