Vegetarische lasagne – Een vegetarische variant van een klassieker

Vegetarische lasagne

Deze week kreeg ik twee vegetarische eters. In mijn mannenhuishouden kook ik wel eens vegetarisch maar niet heel vaak. Hoe klein het stukje kip of vlees ook is, de mannen willen graag vlees (of kip). Soms smokkel ik en kook ik gewoon een vegetarisch recept. Dat merken ze dan pas als ze aan tafel zitten. Meestal gaat het alsnog zonder al te veel morren naar binnen,gewoon omdat het lekker smaakt. Echter heel ervaren in de vegetarische keuken ben ik dus niet, maar nu ik eters zou krijgen, moest ik toch iets bedenken.

Vegetarische lasagne

Ineens moest ik aan dit recept van Hello Fresh voor lasagne denken. Normaal doe ik daar gehakt doorheen, maar daar is natuurlijk niks vegetarisch aan. De smaak van dit gerecht is echter heerlijk en ik had niet het idee dat de gehakt daar een heel grote bijdrage aan leverde. De mannen hadden het de laatste keer zo lekker gevonden, dat ze “hadden gevochten” om het laatste stukje. Als ik nou het gehakt eens zou vervangen door mozzarella en walnoten…?! Door de toevoeging van de walnoten zou de lasagne gelijk een ‘bite’ krijgen, iets wat ik doorgaans een beetje mis bij lasagne.

Geslaagd

Het bleek een geslaagde keuze. Iedereen genoot van het eten en de schaal werd nog net niet uitgelikt. Zelfs mijn vleeseters, vonden deze lasagne lekker. Sterker, Leo zei na een paar happen: “Je mist helemaal de gehakt niet op deze manier!”

Ik wil hem daarom graag met jullie delen. Mocht je nou echt krap in je tijd zitten, dan kan het schoonmaken en snijden van groente nogal een klus zijn. Zelf vind ik het altijd een rustgevend klusje, zeker als ik een hectische dag achter de rug heb dan wordt het snijden van groente een soort ‘zen-moment’ voor mij. Maar als jij dat niet hebt en je hebt echt haast kun je natuurlijk altijd het recept een beetje aanpassen en kiezen voor blikjes tomatenblokjes, voorgesneden uitjes en geperste knoflook. De tijm hoeft natuurlijk ook niet vers, die kan ook prima uit een kruidenpotje komen.

Draai het recept van de vegetarische lasagne uit (pdf)

lijn groen oudersenzo
Vegetarische lasagne

Recept vegetarische lasagne naar een idee van HelloFresh

De ingrediënten zijn op basis van 4 personen.

Ingrediënten

8 tomaten
2 uien
3 knoflooktenen
400 gram spinazie
4 tl tijm
1 pakje kookroom
100 gram Grana Padano
8 stuks lasagnebladeren
2 pakjes mozzarella
1 bakje walnoten
300 ml groentebouillon
4 el bloem
6 el roomboter
1 el olijfolie
peper en zout naar smaak

Instructies

Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon. Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd de tomaat in blokjes, snijd of scheur de spinazie klein, snijd de mozzarella in plakjes, breek de walnoten in kleinere stukjes. Heb je verse tijm? Rits dan de blaadjes van de takjes en snijd de tijm nog een beetje fijner.

Verhit de roomboter in een wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de bloem toe en bak al roerende 2 minuten. Voeg 1/3 deel van de bouillon toe en roer met een garde. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige bouillon en roer glad. Breng de saus aan de kook, voeg de tomaat toe en laat 1 minuut doorkoken.

Voeg de tijm en spinazie toe aan de saus en laat al roerende slinken. Voeg als laatste de kookroom en 1/3 deel van de grana padano toe en breng op smaak met peper.

Vet een ovenschaal in met de olijfolie. Schenk, om te beginnen, een dun laagje saus in de ovenschaal. Bedek deze met een deel van de lasagnebladen en druk goed aan. Leg de helft van de plakjes Mozzarella kaas op de bladen, bestrooi ze met de helft van de walnoten, strooi er nog wat Grana Padano overheen en sluit af met een laagje saus. Herhaal dit tot alles op is en sluit af met een laagje kaas.

Bak de lasagne 20 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

lijn groen oudersenzo
Vegetarische lasagne
liefs Marion

Meer informatie

Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Lust ik wel! Het gezonde kookboek van het Voedingscentrum
Groentekalender, groente met het seizoen mee eten
Vegetarisch of veganistisch dieet tijdens je zwangerschap
Zin in zelf gebakken appeltaart?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Vegetarische lasagne
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *