Site pictogram Oudersenzo

Voor lekkere vegan snacks, hoef je geen veganist te zijn!

Vegan snacken is een feestje voor iedereen die dierlijke producten links laat liggen. Het veganisme omarmt plantaardige heerlijkheden en zegt ‘nee’ tegen alles wat van dieren afkomstig is. Dus melk, eieren, kaas, honing en vlees zijn allemaal uit den boze. Maar geen paniek! De veganistische keuken zit boordevol verrassingen.

Creativiteit en variatie

Zeg ‘ja’ tegen knapperige groentechips, hartige notenmixen, fruitige bliss balls, en romige hummus met rauwkost. Of wat dacht je van zoete dadels gevuld met notenpasta? En er zijn tal van vegan koekjes en chocolaatjes op de markt die je zoete trek stillen zonder schuldgevoel.

Het geheim van lekker vegan snacken zit ‘m in creativiteit en variatie. Experimenteer met kruiden en specerijen om elke hap een smaakexplosie te maken. En het mooiste? Je kunt snacken met een goed hart, wetende dat je bijdraagt aan een diervriendelijkere wereld. Dus stroop die mouwen op en duik de keuken in voor wat snack-magie!

Recept: Gekruide kikkererwten uit de oven

Ingrediënten

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Zorg dat de kikkererwten goed droog zijn door ze te deppen met keukenpapier. Hoe droger ze zijn, hoe knapperiger ze worden.

Doe de kikkererwten in een kom en meng ze met de olijfolie en alle kruiden. Zorg dat elke kikkererwt een mooi kruidenjasje krijgt.

Verspreid de gekruide kikkererwten op de bakplaat in een enkele laag.

Rooster ze in de oven voor ongeveer 25-30 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schud de bakplaat halverwege de baktijd even om voor een gelijkmatige garing.

Haal de kikkererwten uit de oven en laat ze even afkoelen. Ze worden nog knapperiger als ze eenmaal afgekoeld zijn.

Energieballetjes met dadels en noten

Ingrediënten

Instructies

Doe de amandelen en walnoten in een keukenmachine en pulseer tot ze fijngehakt zijn, maar niet tot meel.

Voeg de ontpitte dadels, chiazaad of lijnzaad, cacaopoeder, vanille-extract en een snufje zout toe. Pulseer tot het mengsel goed gemixt is en samenklontert.

Schep het mengsel uit de keukenmachine en vorm met je handen kleine balletjes van het dadel-notenmengsel. Als het mengsel te droog is, kun je een beetje water toevoegen om de juiste consistentie te krijgen.

Rol de balletjes door geraspte kokos of cacaopoeder voor een extra smaakdimensie en een mooie afwerking.

Leg de energieballetjes op een bord en zet ze in de koelkast om stevig te worden voor ongeveer 30 minuten.

Vegan suikerkoekjes

Ingrediënten

Voor het glazuur (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Meng in een middelgrote kom de bloem, bakpoeder en zout.
  2. In een grote kom, klop de vegan margarine en suiker samen tot het licht en luchtig is.
  3. Voeg de appelmoes en vanille-extract toe aan het margarine-suikermengsel en mix tot het goed gecombineerd is.
  4. Voeg geleidelijk de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en mix tot een deeg ontstaat.
  5. Vorm het deeg tot een schijf en wikkel het in plasticfolie. Laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten.
  6. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een dikte van ongeveer 6 mm.
  8. Steek met koekjesvormpjes koekjes uit het deeg en plaats deze op de voorbereide bakplaat.
  9. Bak de koekjes 8-10 minuten, of tot de randen goudbruin zijn.
  10. Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je ze decoreert.

Voor het glazuur

  1. Meng de poedersuiker, plantaardige melk en vanille-extract in een kom tot een glad glazuur.
  2. Als de koekjes zijn afgekoeld, verspreid je het glazuur over de koekjes of doop je de koekjes erin.

Je kunt de koekjes zo laten of ze versieren met veganistische sprinkles of gekleurde suiker voor een feestelijke touch. Geniet van je zelfgemaakte vegan suikerkoekjes!

Meer informatie

Dit is het verschil tussen vegetarisch en veganistisch
Met het hele gezin minder vlees eten. Hoe doe je dat?
Pluk je eten bij elkaar! Wat is eetbaar in de natuur?
Paddenstoelen, wat moet je ervan weten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten