Sommige kinderen smikkelen van de meest exotische gerechten, terwijl andere kids een stuk kieskeuriger zijn en er ook kindjes zijn die haast niets lusten. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om je kind veelzijdig te laten eten. Misschien vindt hij of zij het niet lekker, maar dan heeft je kind het in ieder geval geprobeerd!
Creatief koken
Vind jouw kind alles dat op groente lijkt automatisch vies? Maak het dan eens op een andere, creatieve manier klaar. Dannie Hansen, de oprichter van het gezondheidsplatform SUNDT.nl, deelt wat handige tips. “Kinderen vinden broccoli misschien wel lekker als je het geroerbakt hebt met een lekker sausje of wat kruiden, of wellicht valt ovengroente een stuk beter in de smaak omdat dit lekker knapperig blijft. Ook kun je verse groenten verwerken in een saus of soep zodat je kind toch een hoop vitamines binnenkrijgt. Blijf afwisselen met de voeding die je jouw kind aanbiedt, om ervoor te zorgen dat je kleine alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vanaf 7 jaar krijgt namelijk een deel van de kinderen minder vitamine A, B1, C en E binnen dan wordt aanbevolen. Ook magnesium, kalium en zink behoeven extra aandacht. ”
Betrek je kind bij het koken
Eten wordt een stuk leuker als je kind ziet wat er allemaal aan een maaltijd vooraf gaat. Neem je kleine mee naar de supermarkt en bedenk samen wat er ’s avonds op tafel komt te staan. In de supermarkt kun je gelijk uitleggen hoe de ingrediënten heten en waar deze vandaan komen. Zo komt een ui uit de grond en groeien sperziebonen aan een struikje. Dit spreekt tot de verbeelding en maakt je kind nieuwsgierig. Eenmaal thuis duiken jullie samen de keuken in om te koken. Als je de ruimte hebt kun je er ook over denken om zelf een moestuintje te maken, zodat de kids hun eigen groente kunnen verbouwen.
Een vast eetmoment
Kinderen worden blij van routine. Plan dus echt de eetmomenten met het hele gezin in. Ga samen aan tafel zitten, bespreek de dag en smul van het eten dat je klaargemaakt hebt. Zien eten, doet namelijk eten. Laat je kind keer op keer hetzelfde proeven en vertel erbij dat hij of zij het niet op hoeft te eten als het niet lekker is. Volgens het Voedingscentrum moeten kinderen (en volwassenen) iets nieuws namelijk 10 tot 15 keer proeven om de smaak te leren kennen en te kunnen beoordelen of iets lekker of niet is.
Maak er geen moetje van
Als jij je kind dwingt om bepaalde producten te proeven, krijgt je kind juist een afweer van eten. Deze aanpak werkt averechts en maakt de eetmomenten erg stressvol. Wil je kind echt helemaal niets eten? Op een gegeven moment krijgt hij toch honger en zal hij iets gaan proeven. Maak het eetmoment leuk en ontspannen, de rest volgt wel. Als je kind geen avondeten wilt eten moet je hem niet belonen met een toetje of wat anders lekker na het eten, want dan werp zijn strategie vruchten af.
Meer informatie
Zo maakt lastig eetgedrag je niet moedeloos!
Gezonde voeding voor je baby
Gezond en smakelijk eten voor je baby!
Met het hele gezin minder vlees eten. Hoe doe je dat?
Mijn kind lust niets
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Sundt.nl.