Vakantiehuis kopen? Let op deze punten!

Vakantiehuis kopen? Let op deze punten!

De laatste maanden zijn Rob regelmatig aan het kijken naar een leuk vakantiehuisje. In Duitsland staan er bijvoorbeeld opknapwoningen te koop voor een habbekrats. Soms kun je al voor zo’n tien of vijftienduizend euro een (vervallen) huisje kopen. Dat klinkt natuurlijk allemaal hartstikke leuk en het schept zelfs een romantisch beeld, maar wat komt er allemaal bij kijken?

Wat komt er bij kijken?

Mag je als Nederlander een huisje kopen in Duitsland? En zou je er uiteindelijk permanent in mogen wonen? Welke kosten komen bovenop de aankoopsom? Aan welke voorwaarden moet je voldoen? Hoe kun je de financiering regelen? Wat zijn de voorwaarden van het land? Dat zijn allemaal heel terechte vragen. Voor je aan zo’n project begint is het dus een kwestie van alles goed uitzoeken, inclusief de juridische voorwaarden. Het is niet iets wat je ‘zomaar even’ doet.

Waarom koop je een vakantiewoning?

Je kunt om verschillende redenen een vakantiewoning kopen. Enerzijds natuurlijk de meest voor de hand liggende, je wilt er je vakanties gaan doorbrengen, of (als het een beetje in de buurt is) ook de weekenden. Je kunt echter ook voor de aanschaf van een vakantiewoning kiezen als investering. Op de bank is je geld niks meer waard, de rente wat je er nog voor krijgt is minimaal. Wellicht kan de investering in een vakantiewoning meer opleveren. Aan de ene kant wordt de woning meer waard (zolang de huizenprijzen blijven stijgen) maar je kunt de woning ook verhuren, waardoor je een reguliere inkomstenstroom genereert.

lijn groen oudersenzo
Vakantiehuis kopen? Let op deze punten!

Ook in Nederland

Naast het buitenland zijn er in Nederland natuurlijk ook genoeg mogelijkheden. De huisjes zijn weliswaar (vaak) een stuk duurder, maar in de meeste gevallen zijn ze niet in een vervallen staat (en dus direct als vakantiewoning te gebruiken) en je hebt ook niks te maken met de juridische regels in een ander land. Een vakantiewoning kopen in Nederland is dan net iets veiliger. Maar ook in Nederland zijn er genoeg dingen waar je aan moet denken. Ook dan blijft het nog steeds een behoorlijke kostbare beslissing die je niet over één nacht ijs moet nemen. Vooraf je inlezen en verdiepen is absoluut aan te raden.

De locatie

De locatie is belangrijk en afhankelijk wat je met de woning wilt gaan doen. Wil je er zo vaak mogelijk naar toe, dus ook in de weekenden? Dan moet de vakantiewoning op redelijke afstand staan. Wil je er alleen met de vakantieperiodes naar toe? Dan mag het weer wat verder liggen. Wil je de woning gaan verhuren? Dan is het belangrijk dat de woning in een streek staat die geliefd is bij vakantiegangers. Let er dan ook op dat er genoeg voorzieningen en bezienswaardigheden in de buurt zijn en of de recreatiewoning goed bereikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan de ligging ten opzichte van een strand, meer, bos of andere toeristische trekpleister.

Financiering

Als je dan een locatie in gedachte hebt, is de volgende stap te bedenken wat voor een soort woning je graag zou willen hebben. Je kunt kiezen voor een stenen vakantiehuis, een stacaravan, maar je kunt bijvoorbeeld ook een chalet kopen via Stekelbos.nl. Je kunt je voorstellen dat aan alles een ander prijskaartje hangt. Het is zeker mogelijk een hypotheek af te sluiten voor een vakantiehuis, maar hier zijn vaak strenge voorwaarden aan verbonden. Handig dus om vooraf te informeren naar de mogelijkheden. Voor het verstrekken van een hypotheek is het bijvoorbeeld van belang dat de vakantiewoning van steen is (en dus niet van hout). Ook kan de bank vragen om een deel te financieren uit eigen geld. En houd er rekening mee dat de rente van deze hypotheek, niet aftrekbaar is voor de belasting.

Nieuw of tweedehands?

Nog zo’n belangrijke keuze. Wil je een nieuwe vakantiewoning kopen? Een opknappertje? Of een goede tweedehands? Voor de aankoopprijs kan deze keuze belangrijk zijn, maar de vaste lasten blijven natuurlijk voor iedere woning gelijk.

Vaste lasten

Als je eenmaal je vakantiewoning hebt gekocht, ben je er natuurlijk nog niet. Ook voor deze woning zijn er vaste lasten die iedere maand weer terugkomen. Denk aan elektriciteit, water en misschien ook gas. Aan deze uitgaven denk je wellicht nog wel, maar houd je ook rekening met verzekeringen en gemeentelijke belastingen? Daarnaast is de kans groot dat je jaarlijks erfpacht moet betalen. Veelal staan vakantiehuizen namelijk op erfpachtgrond, dat betekent dat je de grond ‘huurt’ en daar jaarlijks voor moet betalen. Dat zit dus niet bij de koopprijs inbegrepen.

Staat het huisje in een vakantiepark? Dan kunnen er bijkomende kosten zijn voor schoonmaak, tuinonderhoud, bemiddelingskosten bij verhuur (mits je het huisje wilt verhuren natuurlijk) en wellicht zijn er kosten voor het parkonderhoud, een Vereniging van Eigenaren of het onderhoud van een gemeenschappelijk zwembad.

Het is dus heel belangrijk dat je vooraf alle (bijkomende) kosten in kaart brengt. Je moet het toch maandelijks zien op te hoesten. Een vakantiewoning moet je ontspanning geven maar geen stress, want dan kun je het beter niet doen.

Buitenland

Als je toch liever een vakantiehuis in Duitsland, België of Frankrijk wilt kopen, kan dat natuurlijk ook. Misschien is het wat minder geschikt voor een kort weekendje weg, maar voor een langer verblijf kan het leuker zijn. Informeer in ieder geval heel goed vooraf naar de juridische en financiële verschillen.

liefs Marion

Meer informatie

Recreatiepark De Leistert voor een supervakantie
5x Leuke vakantieparken in Nederland om te genieten met het gezin
Vakantie 2021: Het ultieme buitenleven in je eigen tuin

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Stekelbos.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *