Een vaginale schimmelinfectie komt vaker voor dan je denkt. Niks om voor te schamen dus! Het heeft niks met gebrek aan hygiëne te maken, maar het is zeker lastig en een beetje gênant als je er last van hebt. Ook tijdens je zwangerschap kan deze infectie de kop op steken, sterker je bent tijdens deze periode zelfs extra vatbaar voor een schimmelinfectie!
Hoe dan wel?
Als het dan al niks met hygiëne te maken heeft, hoe krijg je het dan wel? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?
Vaginale schimmelinfectie of Candida albicans
Candidiasis, candidose of candida is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels, voornamelijk Candida albicans. Deze schimmel is bij vrijwel iedereen aanwezig in normale hoeveelheden, onder andere in de mond, in de darm, op de huid en in de vagina, en vormt met bacteriën een zeker evenwicht. Men spreekt echter van candidiasis wanneer de schimmels een overwicht krijgen op de bacteriën en het biologisch evenwicht verstoord wordt, waardoor een infectie ontstaat.
Evenwicht
Het evenwicht kan bijvoorbeeld worden verstoord bij het slikken van een antibioticakuur, te veel stress of voeding wat rijk is aan suikers en koolhydraten. Dit kan allemaal het evenwicht verstoren, waardoor de schimmels de overhand krijgen. Maar er is nog een mogelijkheid tot het krijgen van deze schimmelinfectie, namelijk door je zwangerschap!
Zuurgraad
Tijdens je zwangerschap verandert de zuurgraad van je vagina. Dit is noodzakelijk om de bacteriën die normaal in je baarmoeder leven, ongevaarlijk te maken voor je kindje. Maar door de verandering, ben jij extra gevoelig voor andere schimmels en bacteriën.
Symptomen vaginale schimmelinfectie
Je kunt een vaginale schimmelinfectie herkennen aan één of meerdere van de volgende symtpomen:
– Jeuk rond de vagina en schaamlippen
– Branderig gevoel bij het plassen
– Witte afscheiding (yoghurt-achtig)
– Sterkere/onaangename geur
– Vagina en schaamlippen kunnen rood en opgezwollen zijn
– Vrijen kan pijnlijk zijn
Wat kun je er aan doen?
Als je denkt dat je inderdaad een candida-infectie hebt, of sterke vermoedens, maak dan een afspraak met je huisarts. Hij kan je medicatie voorschrijven waardoor je er binnen een paar dagen weer vanaf bent. Een vaginale schimmelinfectie gaat niet vanzelf over.
Risico voor de baby
Als je er last van hebt, is het belangrijk zo snel mogelijk actie te ondernemen en een afspraak te maken met de huisarts. Je kindje kan namelijk ook besmet worden met deze infectie, waardoor je het risico loopt op een vroegtijdige geboorte. Ook kun je de infectie tijdens de bevalling doorgeven aan je kindje. Doorgaans openbaart het zich bij je kindje, rondom zijn mond (spruw).
Tips om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen
Gebruik liever geen zeep in de schaamstreek (was je alleen met water, of speciale zeep voor de vagina)
Draag zoveel mogelijk katoenen ondergoed (deze zijn luchtdoorlatend en dat maakt de omgeving minder prettig voor schimmels)
Was je ondergoed zo heet mogelijk (om de schimmels zoveel mogelijk te doden)
Neem voldoende vitamine C (verhoogt de zuurgraad in de vagina en daar kunnen schimmels niet zo goed tegen)
Is een vaginale schimmelinfectie besmettelijk voor je partner?
Een Candida-infectie is geen SOA, want het komt van nature in je vagina voor. Toch kan het gebeuren dat je je partner hiermee besmet en hij ook klachten krijgt. Een behandeling voor hem, is dan ook noodzakelijk.
Meer informatie
Spruw, hoe ontstaat het en hoe los je het op?
Candida albicans. Wat is het en hoeveel kwaad kan het?
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je ze beperkt?
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Medisch alfabet
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com