Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap. Is dat normaal?
Je zou het bijna zelf kunnen bedenken maar ook nu weer zijn de hormonen vaak de boosdoener. In dit geval voor vaginale afscheiding. De hormonen kunnen er namelijk voor zorgen dat je baarmoederhals en vagina meer afscheiding (reukloze, dikkere en heldere substantie) gaan produceren. Een andere naam voor deze vaginale afscheiding is ‘witte vloed’. Overigens kun je ook last van witte vloed hebben, als je niet zwanger bent.
Niet vaker wassen
De verleiding ligt op de loer om je vaker te gaan wassen, als je hier last van hebt, maar dat kun je beter niet doen. Hierdoor kun je de zuurgraad in je vagina verstoren waardoor je meer vatbaar wordt voor ontstekingen en schimmeltjes.
Eerste zwangerschapsverschijnsel
Sommige vrouwen merken aan deze afscheiding dat ze zwanger zijn. Het slijm is vaak wat dikker dan ze gewend zijn. Wanneer witte vloed in aanraking komt met zuurstof, droogt het in en kan het wat gelig worden. Bij warm weer kun je wat meer last krijgen van vaginale afscheiding, dit geldt ook bij inspanning.
Schimmeltje
Heeft de substantie een sterke geur, jeukt het en/of heb je een branderig gevoel? Dan is de kans groot dat je last hebt van een schimmelinfectie. In dat geval is de afscheiding ook niet doorschijnend maar kan hij bruin, geel of groen van kleur zijn. Om vast te stellen of dit daadwerkelijk aan de hand is, kan de huisarts een uitstrijkje maken om dit vast te stellen.
Als je er vroeg bij bent, is er niks aan de hand, maar blijf hier liever niet te lang meer doorlopen. Als je het niet behandelt kan het leiden tot een vroegtijdige bevalling en ontstekingen bij de pasgeboren baby.
Roze afscheiding
Is je afscheiding wat roze van kleur? Dan is het waarschijnlijk vermengd met een druppeltje bloed. Dit kan innestelingsbloed zijn (bij een prille zwangerschap). Als je het later in de zwangerschap hebt, dan komt dit waarschijnlijk omdat de baarmoederhals makkelijker kan bloeden, doordat hij meer doorbloed is.
Aan het einde van de zwangerschap kan de roze afscheiding gepaard gaan met het verliezen van de slijmprop.
Als je het niet vertrouwd kun je altijd contact opnemen met je huisarts, want soms kan roze afscheidinge betekenen dat je last hebt van een infectie. Zeker als er meer sympotmen zijn die hierop duiden.
Afscheiding of vruchtwater?
Er zit zeker wel verschil tussen afscheiding en het verliezen van vruchtwater. We zetten de verschillen voor je op rij:
Afscheiding is melkachtig wit van kleur en voelt slijmerig en plakkerig aan. Het kan een beetje zuur ruiken. Vruchtwater is daarentegen waterig en plakt niet. Het ruikt ook een beetje zoetig.
Hoe verder je komt in je zwangerschap hoe wateriger en dunner je afscheiding kan worden. Afscheiding blijft echter wel plakkerig, in tegenstelling tot vruchtwater.
Hoe om te gaan met vaginale afscheiding
Je wilt je natuurlijk schoon en fris blijven voelen. Logisch. We gaven al aan dat vaker wassen geen goede optie is. En ook het gebruik van een inlegkruisje is niet aan te raden. Dit bevordert de bacteriegroei. Beter kun je een paar keer per dag een schone slip aantrekken.
Als je je vagina wast, doe dit dan met lauw water en gebruik geen zeep. Ook geen speciale vaginale zeep omdat ook die je zuurgraad kan beïnvloeden en de kans op een infectie vergroot.
Meer informatie
Het nut van een uitstrijkje
Blaasontsteking tijdens de zwangerschap
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschapskwaaltjes
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com