Vader worden – Natuurlijk, het Z-woord is al verschillende keren gevallen. Het potje met foliumzuurpillen staat al een tijdje pontificaal op de wastafel en het ontbreken van enige vorm van anticonceptie schiet bij elke vrijpartij minimaal één keer door je hoofd. Maar je was er klaar voor, toch? Natuurlijk niet. Maar je bent niet alleen.
Vader worden
Waar de hormoonhuishouding bij mannen primair stuurt op het tot stand brengen van de zwangerschap, komt deze bij de vrouw pas echt op gang vanaf dat moment. Die hormonen sturen de fysieke aanpassingen die vrouwen tot moeder maken en bereiden haar lichamelijk voor op de bevalling. Maar ze spelen ook een grote rol bij de psychische voorbereiding op het moederschap en het opbouwen van een band met het kind in haar buik. De vader in spe heeft dat niet, en zal zich anders moeten voorbereiden.
Nesteldrift
Maak je nog maar even geen zorgen over die luiers. Dat komt pas na 9 maanden en is bovendien schromelijk overschat. Uiteindelijk zal die kinderkamer klaar moeten zijn voordat de nesteldrift bij je partner toeslaat. Maar ook daarvoor is nog ruimschoots de tijd. Eerst wil je ervoor zorgen dat wat daar in die buik groeit ook echt gaat voelen als een kind van jou. En daarvoor is geen betere start dan het eerste bezoek aan de verloskundige. Op de echo van rond de 12 weken is de kleine met wat moeite te zien, maar vanaf 9 weken kan je met een doppler het hartje horen kloppen. Het leeft, het is van jullie en het is écht. Nooit meer alleen.
Je bent niet alleen
Dat je niet alleen bent, blijkt ook uit het groeiende aanbod van boeken dat speciaal voor vaders en zwangere mannen is geschreven. Die hebben het eigenlijk allemaal wel over dezelfde onderwerpen: moet je echt mee naar die zwangerschapscursus, hoe verzorg je zo’n baby nou eigenlijk en hoe zit het met seks tijdens en na de zwangerschap. Het stichtelijke toontje van de vorige generaties is er inmiddels wel af en er zijn zelfs een paar boeken die juist op een hele luchtige en humoristische manier jouw vragen proberen te beantwoorden. Eén van de uitspringers is ‘Babymanagement voor mannen’ van Henk Hanssen. Daarin wordt de baby als product beschreven, compleet met specificaties en handleiding. Panklaar voor de moderne manager en doorspekt met humor. Een andere topper in het lichtere doch educatieve genre is ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!’ van Kluun. Vragen waar hij mee worstelde zijn onder meer: ‘Wat zijn hormonen en hoe ga ik ermee om?’, ‘Hoe herken ik een wee als ik er een tegenkom?’ en ‘Wat zijn in godsnaam een perineum en een rompertje?’
Lotgenoten
Ook op het web blijkt het te bruisen van lotgenoten. Er is een aantal informatieve sites en bloggende vaders waar informatie is verzameld over alles wat de zorgvader kennelijk moet weten: koken, het huishouden en natuurlijk zorg en opvoeding. Er is zelfs een actief forum waar (aanstaande) vaders hun ei kwijt kunnen.
Zelf doen
Uiteindelijk moet je het natuurlijk allemaal zelf doen, met de nodige hulp van je partner. En dan zal je merken dat je kind voor jou pas écht gaat leven als je het onwennig en onhandig in je handen hebt gehouden. En ook dat al die clichés over kinderen en vaderschap, ook al stonden ze je nog zó tegen, gewoon waar zijn. Bijvoorbeeld dat het elke dag en elke week weer een beetje leuker is dan de vorige. Maar ook dat een baby zoveel tijd en energie in beslag kan nemen, dat het kan lijken alsof je nergens anders meer mee bezig bent. En daar ligt ook een van de grote gevaren op de loer. Je vrienden zullen het wel laten weten als ze vinden dat ze worden achtergesteld. Maar je partner is misschien, net als jij, alleen maar met de baby bezig en aandacht voor elkaar en romantiek kunnen dan wel eens ver te zoeken zijn. Zoals ik in de titel al aangaf: papa worden doe je niet alleen. Een goede vader weet zijn aandacht te verdelen tussen huis en werk, vrouw en kind. Maar een goede vader vergeet ook zeker zichzelf niet.
Meer informatie
Hoe belangrijk is de vaderrol in de opvoeding? Een blik op het moderne vaderschap
De natuurlijke band tussen vader en kind
Vader worden is een mooie weg die je samen bewandelt
De mythen van het vaderschap
Tienervader: Help, ik word vader!
Oudere vaders: Vader worden op latere leeftijd
Vaders anno 2021
De kersverse vader blues
Wat verandert de baby aan je relatie?
Bronvermelding
Tekst: Patrick Bakker
Stockfoto: 123rf.com