UV-werende kleding – Onderschat nooit de kracht van de zon!

UV-werende kleding - Onderschat nooit de kracht van de zon!

Het zonnetje is heerlijk en als hij schijnt is het goed om naar buiten te gaan. Het levert je immers vitamine D op en dat hebben we nodig. Maar het zonnetje is niet alleen fijn en prettig, hij kan ook schadelijk zijn. Zeker als we onszelf niet goed (genoeg) beschermen. Onderzoek wijst uit dat 90% van alle Nederlanders wel eens is verbrand in de zon en maar liefst 50% zelfs zwaar verbrand. Belangrijk dus om de huid te beschermen met een goede zonnebrandcrème of uv-werende kleding.

De kinderhuid is extra kwetsbaar en verbranding geeft een dubbel zo groot risico op huidkanker. Toch weet 43% van de moeders en 63% van de vaders dat niet.

Huidkanker

In tien jaar tijd is het aantal mensen met de diagnose huidkanker verdubbeld, in 2019 ging het om bijna 70.000 mensen. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Blootstelling aan te veel uv-straling is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Door het zongedrag aan te passen, is het risico op huidkanker vele malen kleiner.

De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn:

  • basaalcelcarcinoom (BCC)
  • plaveiselcelcarcinoom (PCC)
  • melanoom

De basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende maar gelukkig ook de minst gevaarlijke vorm van huidkanker. Het is echter wel raadzaam deze vorm te behandelen om verdere groei te voorkomen.
De plaveiselcelcarcinoom is agressiever dan de BCC. Hij groeit sneller en kan uitzaaien als hij niet wordt behandeld.

Melanoom

De melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker. Deze zaait relatief snel uit. Hij kan ontstaan uit een bestaande moedervlek maar ook gewoon op de gladde huid. Belangrijk om snel actie te ondernemen om uitzaaiing naar organen te voorkomen.

lijn groen oudersenzo
UV-werende kleding - Onderschat nooit de kracht van de zon!
UV-werende kleding

Kinderhuid extra gevoelig

De kinderhuid is extra gevoelig voor de zon. Kinderen die voor hun achttiende verbranden, hebben twee keer zoveel kans om later huidkanker te ontwikkelen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat 60% van de ouders aangeeft dat hun kind weleens verbrand is in de zon! En bij 10% was er zelfs sprake van zware verbranding. Een kwart van alle ouders heeft géén zonnebrand bij zich als ze zomers met de kinderen buiten de deur zijn.

Als je je niet goed beschermt kun je verbranden, een zonnesteek of zelfs een beroerte van de hitte oplopen! Belangrijk dus om kinderen en jezelf goed te beschermen!

Hoe bescherm je jezelf tegen de zon?

Er zijn gelukkig allemaal beschermende maatregelen. Als eerste kun je natuurlijk ervoor kiezen om zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. Vermijd het liefst tussen 12.00 en 15.00 uur helemaal de zon. Wist je trouwens dat wolken nog steeds 80% van de UV-straling door laten? Helaas gebruikt maar 15% van de ouders op bewolkte dagen een zonnebrandcrème. En UV-straling gaat ook gewoon door het glas heen.

Zonbeschermende maatregelen kunnen zijn:

Draag UV-werende kleding.
Zet een zonnebril op je neus.
Draag een (UV-werende) hoed of petje (ook als je gaat zwemmen).
Gebruik een goede zonnebrandcrème en smeer regelmatig de huid in.
Smeer je lippen in met een UV-lipbalsem.

lijn groen oudersenzo
UV-werende kleding
UV-werende kleding
UV-werende kleding
lijn groen oudersenzo

Zonnebrandcrème

Houd er rekening mee dat je meerdere keren op een dag moet smeren. Het duurt een half uur voordat zonnebrandcrème beschermt. Het beste kun je dus thuis beginnen met smeren, want ook een half uur kan funest zijn voor de kwetsbare kinderhuid.

Smeer de crème lekker dik in en minimaal om de twee uur. De meeste crèmes zijn waterproof maar check dit voor de zekerheid. Als je UV-kleding draagt, hoef je trouwens helemaal geen zonnebrand te smeren op de beschermende gebieden. Dat bespaart je geld, tijd en is lekker makkelijk!

Houd er rekening mee dat de factor van het product afneemt als je het in de zon laat liggen. Het beste kun je dus de flesjes bewaren in je tas, of ergens in de schaduw.

Ook zonnebrandcrème kent een houdbaarheidsdatum. Vergeet die niet te checken voor je hem gaat gebruiken of op stap gaat. De kracht van de factor neemt in de loop van de tijd af.

liefs Marion

Meer informatie

Vakantie vieren op een camping met zwemparadijs
Rhodos is perfect voor een vakantie met kinderen!
Heeft je baby warmte-uitslag? Zo kun je het voorkomen!
Zonnebril voor je baby. Waar moet je op letten?
Baby in de zon, maar hoe bescherm je hem?
De risico’s van een warme zomerse dag

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *