Urineweginfectie? Zo kun je het voorkomen en genezen!

We hebben allemaal wel eens van die momenten waarop een bezoekje aan het toilet niet zo geruststellend is als normaal. Het branderige gevoel, de ongemakkelijke druk… Ja, we hebben het over een urineweginfectie (UWI). Voor vele vrouwen een bekende (en vervelende) aandoening.

Urineweginfectie? Zo kun je het voorkomen en genezen!

Hoe ontstaat een urineweginfectie?

Urineweginfecties worden meestal veroorzaakt door bacteriën die via de urethra (de buis die urine vanuit de blaas naar buiten leidt) je urinewegen binnendringen. Eens binnen, kunnen deze kleine indringers zich snel vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken. Vrouwen zijn over het algemeen vatbaarder voor UWI’s vanwege hun anatomie; de urethra is korter en dichter bij de anus.

De veelvoorkomende symptomen

  • Brandend gevoel tijdens het plassen
  • Vaak moeten plassen, maar slechts een kleine hoeveelheid kunnen lozen
  • Troebele of sterke ruikende urine
  • Pijn in de onderbuik of rug
  • Koorts of vermoeidheid

Is een urineweginfectie hetzelfde als een blaasontsteking?

Een urineweginfectie (UWI) en een blaasontsteking zijn nauw verwant, maar ze zijn niet precies hetzelfde. Een urineweginfectie is een algemene term die wordt gebruikt om een infectie in elk deel van het urinewegsysteem te beschrijven, inclusief de nieren, urineleiders, blaas en urethra. Aan de andere kant is een blaasontsteking specifieker en verwijst het naar een infectie in de blaas alleen. Blaasontsteking is dus een type urineweginfectie.

De symptomen van beide aandoeningen kunnen vergelijkbaar zijn, inclusief een branderig gevoel tijdens het plassen, frequent urineren, en troebele of sterke ruikende urine. De behandeling is ook vergelijkbaar, vaak met een kuur van antibiotica om de infectie te bestrijden.

Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je denkt dat je een UWI of blaasontsteking hebt, omdat onbehandelde infecties ernstige complicaties kunnen veroorzaken, zoals nierinfecties.

Hoe lang duurt een urineweginfectie?

De duur van een urineweginfectie (UWI) kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de ernst van de infectie, het type bacterie dat de infectie veroorzaakt, en of de persoon de juiste behandeling krijgt. Over het algemeen, met een juiste behandeling zoals een kuur met antibiotica, kunnen de symptomen van een UWI binnen een paar dagen aanzienlijk verbeteren. Echter, de volledige kuur van antibiotica, die meestal 5 tot 7 dagen duurt, moet worden afgemaakt om ervoor te zorgen dat de infectie volledig wordt uitgeroeid.

Zonder behandeling kan een UWI langer duren en in sommige gevallen kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van het urinestelsel, wat kan leiden tot ernstigere problemen. Daarom is het belangrijk om medisch advies in te winnen en de voorgeschreven behandeling te volgen als je denkt dat je een UWI hebt.

Voorkomen is beter dan genezen

Het voorkomen van een UWI is absoluut mogelijk met een paar eenvoudige dagelijkse gewoontes. Drink veel water, veeg van voor naar achter na het gebruik van het toilet, en plas na de seks om bacteriën weg te spoelen. Draag ook ademend ondergoed van katoen om het gebied droog te houden.

Cranberries

Cranberries, en in het bijzonder de stoffen die ze bevatten, zijn al vele jaren in gebruik als een alternatief middel om urineweginfecties (UWI’s) te voorkomen.

Proanthocyanidinen (PAC’s)
Cranberries bevatten proanthocyanidinen, die kunnen helpen voorkomen dat bepaalde bacteriën, zoals de E. coli-bacterie, zich hechten aan de bekleding van de blaas en urinewegen. Hierdoor kunnen cranberries mogelijk helpen bij het voorkomen van UWI’s.

Ze kunnen worden geconsumeerd in de vorm van sap, tabletten of capsules. Elk van deze vormen kan nuttig zijn bij het bieden van de voordelen van cranberries voor het urinewegsysteem​. Cranberries worden vaak beschouwd als een van de meest populaire natuurlijke behandelingen voor UWI’s.

Aan de slag met de behandeling

Heb je ondanks je beste inspanningen toch een UWI opgelopen? Geen zorgen. Een snelle behandeling kan je snel weer op de been krijgen. Het eerste wat je moet doen is naar de dokter gaan. Een korte kuur met antibiotica is vaak voldoende om de bacteriën te doden die de infectie veroorzaken.

Kan een urineweginfectie vanzelf over gaan?

Ja, in sommige gevallen kan een urineweginfectie (UWI) vanzelf overgaan zonder behandeling. Het lichaam kan in staat zijn om de infectie te bestrijden met zijn eigen immuunsysteem. Echter, het is belangrijk om op te merken dat het niet aanbevolen wordt om af te wachten zonder medisch advies, vooral als de symptomen ernstig zijn of verergeren. Ondanks dat een UWI mild kan beginnen, kan het zich ontwikkelen tot een ernstigere infectie en kan het andere delen van het urinewegsysteem infecteren, zoals de nieren, wat kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen.

Als je denkt dat je een UWI hebt, is het altijd het beste om medisch advies in te winnen. Een arts kan een juiste diagnose stellen en indien nodig een behandeling voorschrijven, zoals antibiotica, om de infectie effectief te bestrijden en complicaties te voorkomen.

liefs Marion

Meer informatie

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap
Wat zijn de problemen en klachten van endometriose?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *