Met Tummy time stimuleer je de ontwikkeling van je baby!
Tummy time, wanneer kun je daarmee beginnen? Heel snel al, namelijk na een week! Je legt je baby dan op zijn of haar buikje op een stevige ondergrond, bijvoorbeeld in de box of op een speelkleed op de grond. Tummy time is essentieel voor de motorische ontwikkeling van je baby. Je kindje traint in de buikligging namelijk de nek- en rugspieren. Daarmee is tummy time een aanloopje naar omrollen, kruipen en zitten. In dit artikel lees je precies hoe je tummy time leuk maakt voor je baby.
Waarom is tummy time zo belangrijk voor je baby?
Tummy time kent meerdere voordelen voor je kleintje. Baby’s die geregeld op hun buikje worden gelegd, ontwikkelen een betere fijne en grove motoriek en balans. Ook worden hun nek-, schouder- en rugspieren optimaal getraind. Daarnaast kan het voorkomen dat je baby een afgeplat hoofdje ontwikkeld doordat hij of zij vaak in een voorkeurshouding ligt. Als bonus helpt op de buik liggen soms ook tegen darmkrampjes.
Let op: blijf er altijd bij als je baby aan het tummy-timen is. Jonge baby’s kunnen hun hoofdje niet goed optillen, en zo kan er verstikkingsgevaar ontstaan. Dit is ook de reden dat je tummy time het beste op een stevige ondergrond doet, en bijvoorbeeld niet in het wiegje of ledikantje.
Hoe vaak tummy time met baby?
Leg je baby elke dag even op het buikje neer in de box of op een speelkleed op de vloer. Je kunt dit ook meerdere keren per dag voor een korte tijd doen (3 tot 5 minuten per keer). Houdt je baby het 3 minuten vol? Dan kun je uitbreiden naar 5 minuten. Als je baby ouder wordt, kun je de tijd uitbreiden. Baby’s van 3-4 maanden kunnen bijvoorbeeld best 20 minuten op hun buikje liggen.
Krijgt je baby er genoeg van, en begint hij of zij te protesteren of te huilen? Zet de tummy time-sessie dan stop. Anders loop je kans dat je kindje er een aversie tegen kweekt.
Wanneer tummy time met baby?
Begin er zo vroeg mogelijk mee. Als je baby één week oud is, kun je hier al mee beginnen. Is je kindje te vroeg geboren of heeft hij of zij een fysieke of verstandelijke beperking? Overleg dan met je kinderarts of het consultatiebureau voordat je met tummy time begint.
Je kunt het doen tot je baby een maand of 7-8 is. Natuurlijk mag je baby daarna ook nog steeds op het buikje spelen als hij of zij dat fijn vindt.
Hoe maak ik het leuk voor mijn baby?
Er zijn verschillende manieren om tummy time leuk te maken voor je baby. Stimuleer je kleintje bijvoorbeeld door samen te spelen: beweeg een kleurrijk speeltje of een leuke knuffel waar geluidjes uit komen bij het hoofdje van je baby. Laat je kindje het speeltje volgen met zijn of haar oogjes. Zo wordt je baby geprikkeld om zijn of haar hoofdje op te tillen en naar de andere kant te draaien.
Push je baby ook niet om al te veel te tummy-timen: doseer de sessies en vraag niet te veel van je kindje in één keer.
Mijn baby vindt tummy time écht niet leuk, wat nu?
Sommige baby’s vinden het écht niet fijn om op hun buikje te liggen. Blijf het wel aanbieden, bijvoorbeeld om de dag. Sommige kindjes wennen er uiteindelijk aan. Forceer echter niets. Begint je kindje direct te krijsen? Zet de sessie dan ook echt stop.
Baby’s die echt niet van tummy time houden, vinden het vaak wel fijn om op hun buik op de borst van hun moeder te liggen. Ontbloot je bovenlichaam en laat je baby alleen een luier dragen en maak er een fijn huid op huid contact-momentje van. Je baby zal af en toe zijn of haar hoofdje optillen. Dit zal steeds vaker gebeuren. Zo traint je baby dus ook de nekspieren. Bovendien went je kindje zo aan de buikhouding, maar dan in de vertrouwde aura van mama!
Doe jij aan tummy time met je baby? En wat doe jij om het een succes te maken? Laat het ons weten in de comments!
Meer informatie
Je dreumes leert kruipen
Babyspel. Spelen met je baby. Maar hoe dan?
Groei en ontwikkeling van je baby, wat is normaal?
Speelgoed voor baby van 0 tot 1 jaar
Rollen, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com