De geur van een pasgeboren baby, de onschuldige lachjes, en natuurlijk, de oorverdovende, hartverscheurende huilbuien. Het is een rollercoaster van emoties. Je hebt jezelf vast al eens afgevraagd: “Hoe troost ik mijn baby zonder zelf in huilen uit te barsten?” Misschien kunnen deze troosttips je daarbij een klein beetje helpen.
Waarom huilt je baby?
Baby’s hebben een beperkt repertoire als het gaat om communicatie. Ze kunnen nog niet zeggen: “Mam, ik heb een beetje honger” of “Pap, deze luier voelt alsof ik in een zwembad zit”. Huilen is hun manier om je te laten weten dat er iets aan de hand is. De oorzaken kunnen variëren van honger en een vieze luier tot vermoeidheid, overstimulatie of gewoon de behoefte aan een beetje aandacht. Soms lijkt het alsof ze huilen omdat ze gewoon de stem van hun moeder of vader willen horen. Of omdat de sterren niet goed staan. Het is echt een raadsel soms.
Hongerige wezentjes
Een van de eerste dingen die je moet controleren als je baby huilt, is of hij of zij honger heeft. Het lijkt een open deur, maar geloof me, in het holst van de nacht vergeet je dit soort basiszaken weleens. Ik heb geleerd om altijd eerst de fles of borst aan te bieden. Een hongerige baby is namelijk geen vrolijke baby. En als je geluk hebt, zal het voeden meteen de truc doen en kun je zelf ook weer genieten van een paar kostbare uurtjes slaap.
Vieze luiers
Een natte of vieze luier kan een bron van groot ongenoegen zijn voor je kleine. Stel je voor dat je zelf in een natte broek zou zitten – niet bepaald comfortabel, toch? Dus, als je baby onrustig is, check dan even die luier. Dit klinkt als een no-brainer, maar ik heb me vaak genoeg afgevraagd waarom mijn baby huilde, om er vervolgens achter te komen dat een snelle luierwissel de oplossing was. Oh, en vergeet niet om extra doekjes en luiers bij de hand te houden. De Murphy’s Law van ouderschap stelt namelijk dat als je denkt dat je genoeg luiers hebt, je er nog minstens drie extra nodig hebt.
Slaap, kindje, slaap
Net als wij kunnen baby’s oververmoeid of overstimuleerd raken. Het verschil is dat wij een powernap kunnen nemen of Netflix kunnen bingewatchen om te ontspannen. Baby’s hebben dit soort luxe niet. Ze huilen gewoon. Een vast ritueel voor het slapengaan kan helpen om je baby te kalmeren. Denk aan een warm bad, een verhaaltje voorlezen of zachtjes wiegen in je armen. En als je merkt dat je baby meer slaap nodig heeft dan een gemiddelde kat, dan kan een extra dutje overdag ook wonderen doen.
Kangoeroeën
Een van de meest magische manieren om je baby te troosten, is door huid-op-huid contact. Dit wordt ook wel ‘kangoeroeën‘ genoemd, en het werkt echt. Het warme contact van jouw huid tegen die van je baby geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het helpt niet alleen bij het kalmeren van je baby, maar het versterkt ook de band tussen jullie. Dus trek die trui uit, leg je baby op je borst, en geniet van de rust (en misschien een beetje zweet).
White noise
Soms kan wat achtergrondgeluid wonderen doen. Denk aan een white noise machine, de geluiden van de oceaan, of zelfs het gebrom van een stofzuiger. Het monotone geluid kan helpen om je baby te kalmeren en in slaap te sussen. Dit heeft waarschijnlijk iets te maken met het feit dat de baarmoeder allesbehalve stil is. Het geluid van je hartslag, je ademhaling en zelfs je darmen vormen een constant achtergrondgeluid voor je baby voordat hij of zij wordt geboren. Dus, een beetje white noise is als thuiskomen voor je kleintje.
Wieg, wandel en dans
Soms is het enige wat helpt een beetje beweging. Wieg je baby zachtjes in je armen, wandel rond de kamer, of als je echt wanhopig bent, doe een gek dansje. Beweging helpt niet alleen om je baby te kalmeren, maar het kan ook helpen om gas en krampjes te verlichten. En als je merkt dat je baby geniet van het wiegen in de kinderwagen of het rijden in de auto, gebruik deze kennis dan in je voordeel. Een ritje rond het blok kan soms de perfecte oplossing zijn voor een huilende baby (en een stressvolle ouder).
Een vertrouwde geur
Geloof het of niet, maar de geur van mama of papa kan ook heel troostend zijn voor een baby. Als je baby moeite heeft om in slaap te vallen, probeer dan eens een gedragen T-shirt of een dekentje met jouw geur erbij te leggen. Het is verbazingwekkend hoe effectief dit kan zijn. En wees gerust, je ruikt waarschijnlijk veel beter voor je baby dan je zelf denkt (zelfs na die derde kop koffie en geen tijd voor een douche).
Baby massage
Last but not least, overweeg een zachte babymassage. Dit kan niet alleen helpen om je baby te kalmeren, maar het is ook een mooie manier om een band op te bouwen en je kleintje te laten ontspannen. Gebruik een milde babyolie en masseer zachtjes de armpjes, beentjes en rug van je baby. Dit kan helpen bij het verlichten van krampjes en het bevorderen van een goede nachtrust. En wie weet, misschien vind je het zelf ook wel ontspannend.
Geduld en liefde
Met een beetje geduld, een vleugje humor en heel veel liefde kom je er wel. En als je het even niet meer weet, vergeet dan niet dat je altijd kunt terugvallen op deze troosttips én een kopje thee met een brok chocolade.
Meer informatie
Wat is de Cry it out methode?
Babytranen, hoe serieus neem je zijn tranen?
Buidelen met je baby. Waarom is dit zo belangrijk?
Tips om je baby te troosten
Huilbaby, hoe ga je hiermee om?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com