Triple P Parenting: Wat houdt het in?
Er zijn ontzettend veel verschillende opvoedstijlen. Niet vreemd dus, dat je als ouder door de bomen het bos niet meer ziet. Meestal modderen we maar wat aan: we proberen het zo goed mogelijk te doen en aan de hand van diverse factoren pakt dat goed of minder goed uit. Het opvoeden van kinderen is namelijk best complex. Met een flinke dosis liefde en geduld kom je echter al een heel eind. Kun je wat extra hulp gebruiken bij de opvoeding? Dan is Triple P parenting misschien wel iets voor jou. Dit is een positieve manier van opvoeden waarmee wereldwijd al flink wat successen geboekt zijn. We vertellen je er graag alles over!
Triple P parenting? Wat is dat nu weer?
De Triple P methode is in 2001 ontwikkeld door onderzoeker Matthew R. Sanders aan de Universiteit van Queensland, Australië. Triple P parenting wordt in Nederland ook wel als “positief opvoeden” omschreven. Er zijn vijf basisprincipes voor positief opvoeden:
- kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden,
- kinderen laten leren door positieve ondersteuning,
- aansprekende discipline hanteren (lees: consequent zijn),
- realistische verwachtingen hebben van je kind
- en als ouder goed voor jezelf zorgen.
Deze vijf basisprincipes vormen de basis van Triple P parenting.
Door de Triple P methode toe te passen leer je als ouder om op positieve wijze om te gaan met ongewenst en moeilijk gedrag van je kind. Ook leer je hoe de communicatie tussen jou en je kind op vlotte en heldere wijze verloopt. Daarnaast komt aan bod hoe je een positieve opvoedstijl integreert in het dagelijks leven.
Allemaal leuk en aardig, maar hoe leer ik dat?
Triple P parenting wordt toegepast op scholen, jeugdzorginstellingen, kinderopvangcentra en andere plekken waar er op opvoedkundige manier met kinderen wordt gewerkt. Maar jij als ouder kunt zelf ook leren hoe je de Triple P methode kunt toepassen. In verschillende gemeenten in Nederland kun je een Triple P oudercursus volgen. Deze cursus is geschikt voor ouders van kinderen tot 12 jaar die zich zorgen maken over de lichte tot matige gedragsproblemen van hun kind. Hierbij kun je denken aan niet luisteren, ongewenst (probleem)gedrag vertonen of andere problematiek.
Tijdens de sessies (meestal 4) leren ouders hun kinderen optimaal te helpen ontwikkelen, positief op te voeden, om te gaan met ongewenst gedrag en vooruit te plannen. Is er bij jouw kind geen sprake van gedragsproblemen, maar ben je wel benieuwd wat de Triple P opvoedmethode voor jou kan betekenen? Er worden ook regelmatig lezingen en seminars gegeven voor ouders die graag leren hoe ze positief kunnen opvoeden. Ook zijn er korte trainingen voor ouders wier kinderen geen ongewenst gedrag laten zien, maar die wel graag de Triple P methode willen toepassen.
Daarnaast zijn er speciale trainingen voor kinderen van gescheiden ouders, kinderen met overgewicht en kinderen met een stoornis zoals ADHD of autisme. Je leest hier welk aanbod er is voor ouders met jonge kinderen. Heb je een tiener in huis en kun je wel wat hulp gebruiken? Dan is er ook een speciaal aanbod voor ouders van tieners. Of je kind nu wel of geen ongewenst gedrag vertoont: het is echt interessant om te kijken wat Triple P parenting voor jou kan betekenen. Je leert namelijk gewoon op een zeer effectieve manier hoe je het beste uit jezelf als ouder haalt. Dat komt je kinderen zeker ten goede!
Triple P in jouw regio?
Benieuwd waar je in jouw regio kennis kunt maken met Triple P cursussen, trainingen of lezingen? Hier kun je de lijst vinden van Triple P-gemeenten. Er is altijd wel aanbod dat goed aansluit op jouw situatie, en natuurlijk voornamelijk op de situatie van je kind. Voor je het weet ben jij helemaal ingewijd in de wondere wereld van het positief opvoeden!
We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met Triple P parenting! Heb je hiervan weleens gehoord, of zelfs al deelgenomen aan een cursus, training of seminar? Laat het ons dan vooral even weten in de comments!
Meer informatie
Antroposofisch leven, opvoeding of levensstijl?
Hoe blijf je een ontspannen ouder?
6 gouden tips voor bonusouders of stiefouders
Hoe breng je je kind empathie bij? En waarom is dit zo belangrijk?
Groen opvoeden en milieubewust leven
Ouderschap, iedereen kleurt dit anders in
11 Aanwijzingen dat je een puber in huis hebt
Opvoeding van een peuter, hoe moeilijk kan het zijn?
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com