Bij de komst van een baby staat veiligheid natuurlijk hoog in het vaandel. Dus dek je de stopcontacten af met beschermplaatjes, plaats je kindersloten op de keukenkastje en monteer je voor de trappen, veilige traphekjes. Want je wilt natuurlijk niet dat je kind van de trap valt.
Traphekjes zijn er in allerlei soorten en maten. Het aanbod is echt enorm groot. In zowel veilige als minder veilige hekjes. Vroeger had je bijvoorbeeld van die harmonicahekjes, ook wel schaarhekjes genoemd. Ken je ze nog? Die zijn inmiddels verboden en ik weet precies waarom! Ik heb er als klein kind ook met mijn vingers tussen gezeten en ik kan je vertellen dat dit zeer pijnlijk was!
Tweedehands traphekje op Marktplaats
Ze worden nog wel eens tweedehands aangeboden op Marktplaats. Je kunt ze maar beter niet kopen, want ze komen tegenwoordig niet meer door de veiligheidskeuring heen. En terecht.
Mocht je overwegen op Marktplaats op zoek te gaan naar een traphekje, vraag dan om het serienummer van het hekje. Met het serienummer kun je erachter komen (op internet of via de fabrikant) of het hekje aan de huidige veiligheidseisen voldoet. Controleer ook of het hekje nog in goede staat is (werkt het slot ook nog goed?) en check of alle onderdelen aanwezig zijn voor een goede bevestiging. Kijk als laatste even de zwarte lijst na met gevaarlijke traphekjes, of het model daar niet wordt vermeld.
Veel verschillende traphekjes
Er zijn heel wat traphekjes te koop. Ik zou aanraden om er eentje aan te schaffen die goedgekeurd is en voldoet aan de veiligheidseisen. Blijf desondanks altijd oplettend want ook met een etiket waarop staat dat het hekje aan de Europese veiligheidsnorm voldoet kan het voorkomen dat het hekje toch niet zo veilig is. De veiligheid is namelijk mede afhankelijk van de juiste maat, breedte, hoogte, materiaal en natuurlijk de bevestiging. Met in je achterhoofd dat er heel wat ongelukken ontstaan door menselijk falen, kun je veiligheid nooit 100% garanderen met een traphekje. Ook een ouder broertje of zusje kan het traphekje openen. Dus laat ze vooral niet in de buurt van de trap spelen.
Tot wanneer gebruik je een traphekje?
Zodra je kindje ouder is dan ongeveer 3 jaar, heeft een traphekje eigenlijk geen zin meer. Op die leeftijd zijn ze vindingrijker dan je denkt en zijn ze zwaarder en groter en is een traphekje zo open. Leer ze voor die tijd zo veilig mogelijk de trap te gebruiken.
Waar moet je nog meer aan denken als je een traphekje aanschaft?
Is je trap wel geschikt voor een bepaald type traphekje? Zijn de gedeelten tussen de spijlen niet te breed zodat je bengel alsnog de trap op kan? De afstand van verticale spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 centimeter liggen, de hoogte van het hekje moet minimaal 75 cm zijn (gemeten vanaf de vloer) en de ruimte tussen de vloer en de onderkant van het hekje mag niet meer bedragen dan 6,5 centimeter. Kun je het traphekje goed en stevig bevestigen? Heeft het hek gaas in plaats van spijlen? Dan mag de maaswijdte maximaal 7 millimeter zijn.
Boren
Bij nagenoeg alle (veilige) traphekjes is het noodzakelijk gaten te boren in de muur of traplijst. Hoeveel gaten dit moeten worden, is afhankelijk van de installatiemethode. Je kunt je voorstellen hoe meer schroeven er nodig zijn om het hekje vast te zetten, hoe steviger het hekje zal blijven zitten. Gebruik liever geen plak- of klemsysteem, want dat is echt vragen om moeilijkheden.
Ook al lijkt het allemaal heel voor de hand liggend, gebruik het liefst de handleiding bij de montage of lees deze vooraf goed door. Misschien ontbreekt er wel een onderdeel of is er iets beschadigd. Gebruik de bijgeleverde onderdelen en wijk ook liever niet af van de instructie. De ophangconstructie bepaalt immers mede de mate van veiligheid.
Let op de handigheid
Een ketting is niet sterker dan zijn zwakste schakel. Kies voor een hekje die eenvoudig door jullie te bedienen is. Een hekje kan namelijk superveilig zijn, maar als hij onhandig opent en/of sluit, is de kans erg groot dat je dit “even niet doet” als je “maar even snel naar boven hoeft”, met alle risico’s van dien. Want laten we eerlijk zijn, iets is nooit “even” en duurt altijd langer dan gedacht en je dreumes is vliegensvlug. Kies dus voor een traphekje die makkelijk in het gebruik is. Ook als je maar één hand tot je beschikking hebt, omdat op de andere arm een baby zit of spullen die je mee naar boven of beneden wilt nemen.
Let op de afwerking
Als het hekje aan alle veiligheidspunten voldoet, check dan ook de afwerking. Ga met je handen langs de randen om te voelen of er geen scherpe stukken op zitten waar je je aan kunt openhalen. Zitten er geen uitstekende onderdelen aan waar je aan kunt blijven haken?
Verschillende soorten traphekjes
Er zijn diverse soorten traphekjes. Denk bijvoorbeeld aan spijlenhekjes, vouwhekjes (en nee, dit keer bedoel ik niet de gevaarlijke harmonicahekjes, want de vouwhekjes kwamen juist heel veilig uit de test van de Consumentenbond) en rolhekjes.
De traphekjes met spijlen zijn het meest gangbaar, deze worden het vaakst aangeschaft. Deze kunnen gemaakt zijn van hout of metaal.
We hebben een aantal hekjes voor jullie uitgezocht:
Spijlhekje Childhome, naturel hout
Dit traphekje is naar beide kanten toe te openen. En zelfs met 1 hand zodat je met je kindje op je arm het hekje kunt openen. In wit of in zwart metaal. Minimaal 76 cm breed, maximaal 116 cm breed. Het hekje bevestig je met schroeven.
BabyDan Hoektraphek wit
Dit niet standaard traphekje is voor trappen waarbij de laatste trede net buiten de trap valt. Je kunt dan niet een rechttoe rechtaan hekje monteren maar een hekje dat om de trap heen staat. Dit zie je vooral bij nieuwbouwhuizen. Dit hekje is van metaal en verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. De minimale breedte is 72 cm en de maximale breedte is 133 cm. Ook dit hekje bevestig je met schroeven.
Online te koop bij Bol.com
BabyDan Flexi Fit wit
Dit metalen traphekje is eenvoudig te monteren, ook in beide richtingen te openen en dankzij het snel te ontgrendelen systeem in enkele seconden te verwijderen. En dat zonder gereedschap.Je kunt het hekje heel gemakkelijk openen en het beschikt over een dubbel beveiligd openingsmechanisme.. De kleur is wit. De minimale breedte is 70 cm, de maximale breedte is 105 cm. Met schroefbevestiging.
BabyDan klemhekje met spijlen
Dit is een klemrekje. Dus geen schroeven nodig. Eigenlijk wordt dit afgeraden, maar als het echt niet anders kan, kan dit een oplossing zijn. De minimale breedte is 103 cm. De maximale breedte is 110 cm. Het hekje is van witmetaal.
Opvouwbaar traphekje Guard me Wide
Ook dit is meer een design traphekje. Hou je niet van de standaard traphekjes dan is dit erg luxe qua uitvoering. De minimale breedte is 64,5 cm en de maximale breedte van dit opvouwbare traphekje is 113 cm. In de kleur crème wit. En ook deze heeft een schroefbevestiging.
Traphekjes zijn ook perfect voor huisdieren!
Als je kleine hondjes hebt dan is een traphekje ook een uitkomst voor als ze niet naar boven mogen of wanneer ze in een bepaalde ruimte moeten blijven. Natuurlijk moet je wel kijken naar de ruimte tussen de spijlen want kleine hondjes zijn ook best slim in ontsnappen. Misschien zijn dichte hekjes of hekjes met gaas, dan een betere optie.
Ook als één van de kinderen last heeft van slaapwandelen, kan het handig zijn om traphekjes te bevestigen.
Meer informatie
Je baby veilig in de box
Veiligheid in en rond je huis
De meest voorkomende ongelukken in huis
Veilig de trap op, zo leer je je kind traplopen!
Een veilige trap voor kinderen
De week van de veiligheid
Kinderen en batterijen. Dit zijn de gevaren en hier let je op!
Je huis als veilige plek
Je huis als veilige plek
Bronvermelding
Tekst: Karin de Vroedt
Consumentenbond
Veiligheid.nl
© afbeelding: 123rf.com