Hiep hiep hoera! Er is er eentje jarig. Hiep hiep hoera! Er viert er eentje feest! En daar hoort natuurlijk ‘trakteren‘ bij!
“Volgende week wordt mijn kleine jongen Sem alweer twee jaar. De leidster op het kinderdagverblijf vertelde mij dat ze het liefst willen dat hij geen zoetigheid trakteert, terwijl ik de moeder van Kasper laatst nog met een snoeptaart zag lopen. Wat moet ik in hemelsnaam uitdelen volgende week?
Iets gezonds, maar ik wil niet dat andere ouders denken dat ik er niks aan gedaan heb en nog belangrijker…ik wil dat Sem iets uit kan delen, wat hij zelf ook leuk en lekker vindt.”
Wat gaat hij uitdelen?
Je kind is bijna jarig en gelijk komt de vraag: Wat delen we uit? Gaan we voor de gezonde, verantwoorde traktatie of trekken we alles uit de kast en willen we de andere ouders overtreffen? Sommige traktaties op kindercentra of scholen zijn enorme creaties van zoetigheid. Vaak met cadeautjes en knutselwerkjes erbij en het liefst zo uitgebreid mogelijk om de andere ouders te kunnen imponeren en te overtreffen, maar waarom? Doe je het voor hen, voor jezelf of voor je kind?
Richtlijnen trakteren
Op de meeste scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven worden richtlijnen aanbevolen voor de traktaties bij verjaardagen, geboortes en afscheidsfeestjes. De meesten raden de ouders aan gezonde traktaties uit te delen. Het liefst een traktatie gemaakt van groente en/of fruit of snoepgoed zonder suiker. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel leuke, gezonde traktatie-ideeën te vinden. Dat is toch leuker dan de geijkte maar gezonde doosjes rozijntjes uitdelen, niet waar?
Allergieën en geloofsovertuiging
In de klas of groep van je kind kunnen kinderen zitten met een allergie. Een noten-, gluten– en kleurstoffenallergie of een lactose-intolerantie bijvoorbeeld. Ook kunnen er kinderen in de groep zitten die een bepaald geloof aanhangen waarbij bijvoorbeeld geen varkensvlees gegeten mag worden.
Met de groep meedoen
Moet je rekening houden met de allergieën en het geloof? Moeten niet natuurlijk, maar voor het desbetreffende kind is het wel leuker als het met de groep mee kan doen. Als je daar toch niet voor kiest, zou je ervoor kunnen kiezen om het kind met de allergie of het andere geloof hetzelfde te trakteren als de leerkrachten. Zo heeft hij het idee dat het iets speciaals krijgt in plaats van dat hij het gevoel krijgt dat hij niet mee mag doen.
Is er een lijst?
Op sommige scholen hangt er in de klas een lijst met wie wat wel en niet mag hebben, maar als je het zeker wilt weten, kun je het altijd aan de leerkracht of leid(st)er vragen.
Cadeautjes
De laatste jaren lijkt het een trend. In plaats van een eetbare traktatie, worden er cadeautjes uitgedeeld. Zo zijn stoepkrijt, bellenblaas, potloden en vingerpoppetjes een vaak geziene “traktatie” op scholen en kinderdagverblijven. Cadeautjes worden niet alleen ter vervanging van de eetbare traktatie gebruikt, maar ook als aanvulling. Soms lijkt het wel een “wie-geeft-er-het-meeste-weg-wedstrijd” tussen de ouders.
Leuke vervanging
Het is wel een leuke vervanging voor een traktatie wanneer er veel kinderen in de groep of klas zitten die een allergie hebben of een bepaald geloof aanhangen. Houdt het simpel en draai jezelf geen poot uit. Een kinderhand is immers snel gevuld.
Leuke tips en ideeën
Er zijn vele traktatie-ideeën te vinden op het internet. Ik zal een vijftal traktaties beschrijven, gezond en minder gezond. Een aantal simpele, maar ook een aantal traktaties voor de knutselaars onder ons.
De banaan eend
Benodigdheden
– banaan
– oranje stift
– zwarte stift
Teken op het steeltje de snavel en op de banaan een oog aan weerszijde en klaar!
De druiven rups
Benodigdheden
– druiven
– lange satéprikkers
– koude kaas (monchou)
– chocolade crisps
Was de druiven eerst, voordat je ze aan de prikker rijgt. Maak met de koude kaas en de chocolade crisps de oogjes op de voorste druif. Je kunt de oogjes ook maken met een glazuurstift aangezien de kaas allergie gevoelig is. Ter versiering kun je een dienblad bekleden met slabladeren of donkergroen crêpepapier.
De piraten eierkoek
Benodigdheden
– kleine eierkoeken
– rode servetten
– dropveters
– dropmatten of droprol
– blauwe smarties
– snoepstengels
– poedersuiker
Vouw het servetje om als hoofddoek, strik de dropveter eroverheen en knoop hem aan de achterkant dicht. Maak een mengsel van poedersuiker en een paar druppels water. Dit wordt op deze manier eetbare lijm. Plak hiermee de smarties als oogjes vast, knip een ooglapje uit de dropmat of gebruik een droprol en plak deze over de veter. Als laatste plak je de snoepstengel als mondje op de eierkoek.
Mandarijnvisje (Nemo)
Benodigdheden
– manderijnen
– oranje en wit papier
– zwarte stift
– plakband of knutsellijm
– (zilverkleurig) dienblad
– transparante folie
Knip uit het oranje papier voor elke vis een staart (in tweevoud is het makkelijker te bevestigen) en twee vinnen. Teken oogjes op het witte papier en knip deze uit. Teken vervolgens op de vinnen en staart enkele streepjes en vergeet het mondje niet. Je kunt er voor kiezen om de onderdelen met plakband te bevestigen of met een druppeltje knutsellijm. Bekleed ter versiering een dienblad met transparante folie en leg de vissen “te water”.
Luchtballon
Benodigdheden
– ballonnen
– plastic (wegwerp) bekertjes
– gekleurde rietjes
– plakband
– stift of foto
– popcorn
Bevestig vier rietjes met plakband aan de binnenkant van de bekertjes. Vul de bekertjes met de popcorn. Blaas de ballonnen zo op dat ze aan de bovenkant van de rietjes ertussen passen. Plak de rietjes ook hier vast met een plakbandje. Je kunt met de stift een leuke tekst of groet op de ballon schrijven of je kiest ervoor om een foto van bijvoorbeeld je kind of superheld(in) uit te printen en deze op het bekertje te plakken (zie foto).
Meer informatie
Gezonde traktaties voor school
Glutenintolerantie of coeliakie: Een chronische darmaandoening
Trakteren op school, wat komt er bij kijken?
Bronvermelding
Tekst: Marjolein van Driel
Stockfoto: 123rf.com