De kans is groot dat je tijdens het lezen van bevallingsinformatie de uitdrukking “toucheren” voorbij heb zien komen. Maar wat betekent dit eigenlijk? En wanneer wordt hiervoor door de verloskundige gekozen?
De uitleg van toucheren
Toucheren gebeurt vooral tijdens je bevalling of aan het einde van de zwangerschap. Het is eigenlijk niets anders dan een inwendig onderzoek om te kijken hoeveel ontsluiting je hebt. De verloskundige of gynaecoloog kan op deze manier ontdekken of de bevalling al op gang is gekomen. De verloskundige brengt twee vingers (voorzien van handschoen én glijmiddel) bij je naar binnen om de voortgang van de ontsluiting te bepalen. Overigens bepaal jij of je dit wilt ondergaan. Als jij dit niet ziet zitten, mag je dit gewoon weigeren.
Wat kan de zorgverlener ontdekken tijdens toucheren?
Naarmate de bevalling vordert wordt de baarmoeder weker en de baarmoederhals korter. Op basis van deze informatie kan de verloskundige een indicatie geven hoe ver de bevalling is gevorderd en hoelang het nog ongeveer gaat duren voor het écht gaat beginnen. Tijdens het toucheren kunnen ook je vliezen gebroken worden, mits dat nog niet spontaan is gebeurd.
Wanneer wordt er gekozen voor toucheren?
Zodra de verloskundige het idee heeft dat de bevalling op gang is gekomen, kan hiervoor gekozen worden. Eigenlijk dus vanaf het moment dat je weeën hebt. De verloskundige kan een aantal dingen ontdekken over de status van de bevalling:
Ontsluiting
Is er ontsluiting en zo ja, hoeveel? Bij 10 centimeter spreek je van volledige ontsluiting.
Vliezen gebroken
Zijn de vliezen gebroken? Nee? Dan kunnen ze tijdens het toucheren gebroken worden.
Informatie van de baarmoedermond
Net als de ontsluiting kan de baarmoedermond veel informatie geven over de voortgang van de bevalling. Zodra de baarmoedermond volledig is verstreken, gaat deze steeds verder openstaan en start de ontsluiting.
Is je kindje ingedaald?
Tijdens het toucheren kan de verloskundige ontdekken of je kindje goed is ingedaald. Ligt hij in de juiste houding met zijn hoofdje naar beneden?
Bepalen pijnstilling
Tijdens het toucheren kan de verloskundige bepalen welke type pijnstilling je het beste kunt gebruiken.
Doet toucheren pijn?
Hoe meer ontspannen jij bent, hoe minder pijnlijk het zal zijn. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je niet ontspannen bent kan het een vervelend gevoel geven. Tijdens het toucheren kun je natuurlijk prima aangeven of iets pijnlijk is, blijf hierover eerlijk naar je verloskundige. Zij kan hierop anticiperen.
Is toucheren hetzelfde als strippen?
Nee. Strippen is bedoeld om de bevalling op gang te brengen en toucheren om te kijken wat de status van de bevalling is. Bij strippen maakt de verloskundige met haar vingers de baarmoedermond los van de vliezen. De kans dat een bevalling hierna spontaan begint, is overigens niet zo groot.
Meer informatie
Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht
Weeën wegpuffen, wat zijn de verschillende ademhalingstechnieken?
De vijf fases van een bevalling. Hoe herken je ze?
Iedere bevalling loopt op zijn eigen manier
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com