Een zorgwekkende trend: een toename van zelfmoordpogingen onder jongeren
In de afgelopen dagen heeft Dennis Schouten, bekend van Roddelpraat, openlijk gesproken over zijn persoonlijke strijd met gevoelens van ongelukkigheid. Hij heeft aangegeven zelfs gedachten te hebben over het beëindigen van zijn leven. Deze moedige opbaring van Dennis, werpt licht op een diepgaand en urgent thema. De mentale gezondheidscrisis onder jongeren, met name de toename van suïcidaliteit. Vandaar aandacht vandaag voor de zelfmoordpogingen onder jongeren.
Zorgwekkende trend van zelfmoordpogingen
De statistieken wijzen op een zorgwekkende trend: een toename van zelfmoordpogingen onder jongeren. Deze toename kan toegeschreven worden aan diverse factoren. Bijvoorbeeld de druk van sociale media, academische en professionele prestatiedruk. Maar ook het gevoel van isolatie, vooral versterkt door de recente pandemie. Sociale media, scheppen een wereld van onrealistische verwachtingen. Een wereld waarin jongeren zich constant vergelijken met het ogenschijnlijk perfecte leven van anderen. Dit kan leiden tot gevoelens van minderwaardigheid en hopeloosheid.
Wat kunnen we doen?
Wat kunnen we dan doen om jongeren in dergelijke situaties te ondersteunen? Het antwoord ligt in het creëren van bewustzijn en het bieden van adequate ondersteuningssystemen. Scholen, universiteiten, en ouders spelen een belangrijke rol in het herkennen van de tekenen van mentale worstelingen bij jongeren en het bieden van de nodige hulp. Het is belangrijk om open gesprekken te voeren over mentale gezondheid, om het stigma dat er nog steeds omheen hangt, te doorbreken.
Veilige omgeving
Een ander belangrijk aspect is het bevorderen van gemeenschapsgevoel. Het gevoel ergens bij te horen en begrepen te worden, kan een enorm verschil maken in het leven van een jongere die met suïcidale gedachten kampt. Dit kan variëren van steungroepen en clubs binnen scholen en universiteiten tot online gemeenschappen waar jongeren hun ervaringen en zorgen kunnen delen in een veilige en ondersteunende omgeving.
Professionele hulp
Bovendien is professionele hulp belangrijk. Therapie, counseling, en, indien nodig, medicatie kunnen levensreddend zijn. Het is belangrijk dat jongeren en hun verzorgers weten dat het zoeken naar professionele hulp een teken van kracht is, geen zwakte. Overheden en non-profitorganisaties kunnen hier ook een rol in spelen door het makkelijker en toegankelijker te maken om hulp te zoeken.
Het is oké om niet oké te zijn!
In het licht van Dennis zijn openhartigheid, is het tijd om het gesprek over jongeren en suïcidaliteit te intensiveren. We moeten een omgeving creëren waarin jongeren zich veilig voelen om over hun gevoelens te praten, zonder angst voor oordeel of stigma. Het is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om een steunend netwerk op te bouwen en de middelen te bieden die jongeren nodig hebben om door hun donkerste momenten heen te komen.
Laten we samenwerken om hoop en genezing te brengen in de levens van diegenen die worstelen, en laten we de boodschap verspreiden dat het oké is om niet oké te zijn, maar het nog belangrijker is om hulp te zoeken.
Meer informatie
Sociale media stimuleert ongezond gedrag
Een depressieve puber: Wat kun je doen?
Zo houd je een goed gesprek met je puber!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com