Tips voor een lange autorit
Heb je een lange autorit in het vooruitzicht? Nog geen idee hoe je peuter of kleuter deze rit zal ervaren? Wij hebben het een klein beetje makkelijker voor je gemaakt. Een verzameling van tips om een lange autorit met één of meerdere kinderen, te overleven. Draai dit document uit, want deze tips kunnen van levensbelang zijn onderweg! Of je moet een gillend kind op de achterbank een aangenaam achtergrondmuziekje vinden. In dat geval kun je maar beter verder surfen. Heb je zelf nog een goede tip, die hier nog niet bij staat? Laat het ons snel weten! Want misschien is jouw tip, wel de gouden tip voor een ander! Mail je tip of autospelletje naar: info@oudersenzo.nl.
Voorbereiding van de autorit
Betrek een oudere kleuter bij de keuze en voorbereidingen van de vakantie.
Bij de ANWB kun je informatie krijgen over de rustplaatsen met speelgelegenheid. Zo kun je de reis in stukjes hakken en blijft het voor kinderen overzichtelijk. Bij de ANWB zijn er kinderkaarten te krijgen voor wat oudere kinderen. Zo kunnen zij zelf een route volgen. Natuurlijk kun je van te voren ook zelf een kaart maken met allerlei leuke plaatjes van bezienswaardigheden onder weg. Je kunt op deze kaart van te voren al de stopplaatsen aangeven.
Pak van te voren een paar kleine cadeautjes in die je om het uur aan hem kan geven. Denk hierbij aan: handpopjes, (raam)stickers, potloden, kleurboek, bellenblaas et cetera.
Om het speelgoed bij de hand te hebben, kun je zakken maken met allemaal vakjes waar je zijn spullen in kunt opbergen. Dergelijke zakken zijn wellicht ook te koop.
Zorg voor een goede voorbereiding en stippel van te voren al een goede route uit.
Rust goed uit voordat je aan de reis begint. Het autorijden is al vermoeiend genoeg en hoe uitgeruster je bent, hoe beter je tegen alles bent opgewassen.
Check de vignetten
Als je met de auto op vakantie gaat, houd er dan rekening mee dat je wellicht een vignet nodig hebt. Niet alleen voor het land waar je gaat verblijven, maar ook voor de landen waar je doorheen rijdt. Rijd je bijvoorbeeld naar Frankrijk dan heb je het volgende nodig: voor België een veiligheidshesje, gevarendriehoek en verbanddoos. Daarnaast heb je Frankrijk nog een alcoholtester nodig en een milieusticker (voor bepaalde gebieden).
De autorit
Stop regelmatig om even je benen te strekken en doe dit op een plek waar je kindje ook even lekker kan rennen.
Neem een bal mee voor onderweg. Als je een pauze houdt, kan je kindje even lekker achter de bal aan rennen.
In de nacht rijden is minder warm, maar zorg er wel voor dat je zelf bent uitgerust.
Temperatuur
Zorg voor een goede temperatuur in de auto en laat je kindje nooit in de brandende zon zitten. Geef je kindje bij warm weer voldoende te drinken. Dek eventueel zijn ramen af met zonneschermen of doeken.
Een nat washandje kan voor een lekkere verfrissing zorgen.
Zonneschermen van favoriete vriendjes zijn erg populair bij kinderen. Ze zullen onderweg hele verhalen verzinnen met hun favoriete vriendje in de hoofdrol.
Parkeer je auto het liefst tijdens de pauzes in de schaduw.
Zet geen twee ramen tegen elkaar open.
Versnaperingen
Stel het snoepen zo lang mogelijk uit. Van veel snoepen zal je kindje snel misselijk worden. Maak liever van te voren wat fruit of rauwkost klaar.
Geef baby’s (vanaf 1 jaar) ‘fingerfood‘, kleine, lekkere eetbare spullen om mee te kliederen. Denk hierbij aan popcorn, soepstengels, peuterchips, et cetera.
Als je kindje al iets ouder is kan hij met wat fruit (van te voren klaar gemaakt) en een saté-stokje een lekkere fruitstick maken. En daarna natuurlijk lekker opeten!
Neem een (leeg) plastic tasje mee voor het afval onderweg.
Neem mee: keukenrol, verfrissingsdoekjes, fles water, rijstwafels of biscuits.
Zorg ervoor dat zijn maagje een beetje gevuld blijft. Met een lege maag loopt hij ieder de kans misselijk te worden.
Je kindje tijdens de autorit
Laat je kindje altijd in zijn autozitje zitten en kom niet in de verleiding om hem op schoot te nemen.
Zorg ervoor dat het autostoeltje hoog genoeg is, zodat hij lekker naar buiten kan kijken.
Bij tankstations of wegrestaurants kun je de baby verschonen.
Er zijn flessenwarmers die je op de sigarettenaansteker kunt aansluiten.
Houd een plekje op de achterbank vrij (mits dit mogelijk is) om bij je kindje te kunnen zitten.
Er zijn (goedgekeurde) plankjes in de handel voor over het autostoeltje. Hierdoor heb je meer mogelijkheden om je kindje te laten spelen (puzzelen, LEGO, tekenen, et cetera)
Twee kinderen op de achterbank? Zet een kleine krat of doos met deksel tussen de kinderen op de achterbank. Zo hebben ze een armleuning én opbergruimte voor hun spulletjes. Daarbij geeft deze afzetting gelijk minder gelegenheid tot ruzie omdat ieder nu zijn eigen plekje heeft.
Afleidingen
Een uiterst rustig spelletje: Wie kan het langste zijn mond dichthouden?
Maak een speciaal koffertje voor je kindje, waarbij je de inhoud aanpast aan zijn leeftijd en interesse. Er zijn van die plastic akte-koffertjes te koop, met dit koffertje hebben ze gelijk een harde ondergrond op schoot. Dingen die je erin kunt stoppen zijn bijvoorbeeld: tekenblok, stiften, kleurpotloden, CD’s met muziek of luisterverhaal, nieuwe autootjes, lievelingssnoepjes, Donald Duck, Sesamstraat, kleurboek, Teletubbies, et cetera. Voor de terugweg vul je het koffertje weer opnieuw.
Laat je kindje ook eens (uiteraard in zijn autostoeltje) voorin zitten! Let er wel op dat er op zijn plaats géén airbag zit.
Maak een (broek)riem vast aan de deur of chauffeursstoel. Doe door alle gaatjes een touwtje en maak daar de favoriete speeltjes aan vast. Zo kunnen de knuffeltjes en/of andere speeltjes van de allerkleinsten niet vallen en hoef je niet al je spieren te verrekken om iets van de vloer, (schuin) achter je te pakken.
Speelgoed en knuffels
Vergeet zijn favoriete knuffel niet!
Lievelingsspeelgoed is natuurlijk altijd prettig om bij de hand te hebben. Houdt er wel rekening mee dat hij ermee kan gooien, dus liever geen harde materialen.
Een eigen stuurtje, zodat hij kan ‘mee rijden’ is een gegarandeerd succes.
Laat je peuter aan zijn favoriete knuffel vertellen wat er allemaal buiten te zien is.
Neem een paar poppenkastpoppen mee en voer een stukje op vanaf de voorstoel voor het publiek op de achterbank.
Elektronisch plezier
Vanaf vijf jaar staat een gameboy, tablet of smartphone garant voor urenlang speelplezier.
Hang een draagbare DVD-speler op met zijn favoriete film! Je hebt voorlopig geen kind aan hem!
Leesplezier
Neem een leuk voorleesboek mee en lees een paar leuke verhaaltjes voor.
Is je kindje nog een baby? Dan kan een knisperboekje, rammelaar, bijtring of sokje met een belletje eraan al heel leuk zijn.
Koop van te voren een stickerboek en laat hem lekker stickers plakken.
Begin een verhaaltje te vertellen en laat je kindje het verhaaltje afmaken.
Creatieve fun
Als je kindje een plankje voor zich heeft, kun je natuurlijk papier en een paar potloden meenemen, zodat hij een tekening kan maken. Een kleurboek is natuurlijk ook een leuk idee.
Met plastic plakplaatjes, kan je kindje het raam mooi versieren. Het is weer makkelijk te verwijderen zodat hij weer opnieuw kan beginnen.
Als je kindje al wat ouder is kun je hem een dagboekje geven met stiften, tijdschriften en folders van jullie vakantiebestemming. Hij kan dan een vakantiedagboek maken met plaatjes en tekeningen erin. Onderweg en in de loop van de vakantie kun je vervolgens allemaal spulletjes verzamelen die er vervolgens in geplakt kunnen worden (suikerzakjes, folders van wegrestaurants, bonnetjes, servetten, et cetera).
Met afwasbare stiften (stiften voor Whiteboards) kan je kindje gewoon op de ramen tekenen. Met een nat doekje kunnen ze het zelf uitvegen en weer opnieuw beginnen.
Een toverlei is voor meerdere leeftijden een groot vermaak.
Koop een goedkope wegwerpcamera, zodat je kind op de tussenstops foto’s kan maken!
Muziek
Zet een leuke liedjes CD op en zing gezellig mee. Het is aan te raden de CD al een aantal keren te draaien voordat je op reis gaat, zodat de liedjes al een beetje bekend zijn.
Neurie een liedje en laat de ander raden welk liedje dit is. Als iemand het raadt, mag diegene een liedje uitkiezen.
Een walkman met leuke kinderliedjes of een luisterverhaal. Zeker handig als er meerdere kinderen in de auto zitten of wanneer je zelf al die kinderliedjes een beetje zat begint te worden.
Geen zin om tijdens het autorijden zelf voor te lezen? Neem van te voren alvast een verhaal op wat je voorleest. Zo hoort je kind tóch je stem en jij kunt je gewoon op de weg concentreren.
Je kunt van te voren natuurlijk ook alvast wat kinderliedjes zingen en opnemen.
Zing eens een kinderliedje expres fout en laat je kindje de fout ontdekken. Zing het vervolgens samen goed.
Raad- & woordspelletjes
Speel het spelletje: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…
Laat je kindje zijn ogen dichtdoen en schrijf met je vinger een letter op zijn hand. Hij moet raden welke letter je hebt geschreven. Als letters nog te moeilijk zijn, kun je het natuurlijk ook met vormen doen (vierkant, driehoek, cirkel, et cetera).
Raad de richting!
Iedereen doet zijn ogen dicht (uiteraard behalve de bestuurder) en raadt welke kant de auto oprijdt. Links! Rechts! Degene die het fout roept, die is af.
Lettercombinaties
Maak leuke woordjes van de lettercombinaties van de nummerplaten op auto’s die je tegenkomt. Elke letter is dan de eerste letter van een woord.
Wie ziet de eerste?
Speel het spelletje: Wie ziet de eerste…? (Rode auto, vrachtwagen, zwarte auto, vrouwelijke chauffeur, bus, et cetera). Maak van te voren alvast een lijst met onderwerpen. Je kunt er natuurlijk ook kleine briefjes van maken en deze uitdelen. Heb je het juiste onderwerp gezien? Mag je een nieuw briefje pakken. Degene met de meeste briefjes heeft gewonnen.
Bingo!
Maak van te voren een soort bingobriefjes met een paar onderwerpen erop, bijvoorbeeld: zwarte auto, politieauto, vrachtwagen, molen, et cetera. Als je een voorwerp ziet wat op je briefje staat, mag je hem wegstrepen. Degene die als eerste zijn briefje vol heeft, heeft gewonnen. Je kunt natuurlijk ook variëren door meer exemplaren te moeten zien, van een bepaald onderwerp. Dus bijvoorbeeld: 3 Belgische nummerplaten, 5 rode auto’s, 4 witte vrachtwagens, et cetera… Voor de kleinere kindjes die nog niet kunnen lezen, kun je natuurlijk ook met plaatjes werken.
Woordslang
Speel het spelletjes woordslang: de één noemt een woord, de volgende moet met een woord komen dat begint met de laatste letter van het vorige woord. Je kunt het moeilijker maken door voor een bepaalde categorie te kiezen (dierennamen, steden, landen, et cetera).
Tellen
Tel bepaalde dingen die je tegenkomt, bijvoorbeeld: rode auto’s, molens, vrachtwagens, koeien, et cetera.
Raad je gedachte!
Neem een persoon, voorwerp of dier in gedachte en laat je kind door middel van vragen raden wat je in gedachte hebt. Je mag alleen antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Als hij het heeft geraden, dan mag hij een persoon, voorwerp of dier in gedachte nemen.
Ik ga op vakantie en neem mee…
Speel het spelletje: Ik ga op vakantie en neem mee: een…, ik ga op vakantie en neem mee: een… en een … Degene die als eerste een fout maakt, is af.
Geen ja en geen nee
Speel het spelletje: Geen ja en geen nee. Wie het langste volhoudt geen ja of nee te zeggen, heeft gewonnen.
Rijmelarij
Zeg een willekeurig woord en de ander moet daar een (bestaand) woord op rijmen. Degene die uiteindelijk geen woord meer weet, is af. Voor de allerkleinste hoeft het niet per sé een bestaand woord te zijn, het is al heel goed als hij weet hoe hij moet rijmen.
Raden maar!
Laat je kindje zijn oogjes dicht doen. Geef hem iets in zijn hand en laat hem raden wat het is (uiteraard zonder dat hij kijkt).
Dierengeluiden
Noem een dier en je kindje moet het geluid erbij maken. Wat doet een koe? Wat doet een schaap? Draai de rollen ook eens om.
Koe-paard-hond
Speel het spelletje ‘koe-paard-hond’. Als je een koe of paard tegenkomt, moet je je mond dichthouden totdat je een hond tegenkomt.
De A is van…
Laat je kindje woorden bij letters verzinnen. Dus bijvoorbeeld de A is van aap, de B is van brood, et cetera.
Kleur bekennen
Speel het spel: Kleur bekennen. Iedere speler noemt een kleur. Het gaat erom wie het eerst tien dingen in die kleur heeft gezien. Het kan alles zijn.Auto’s, verkeersborden, kleding van medeweggebruikers, gebouwen, et cetera.
Vergeet ook de terugreis niet! Bewaar wat nieuwe zoethoudertjes voor de terugreis.
Meer informatie
Een grotere auto vanwege gezinsuitbreiding
We gaan op gezellig met de kids op reis ABC
Reisziekte? Met deze tips overleef je de autorit!
Autostoeltjes – Veilig vervoer voor je baby
Op vakantie met de kleine: voorkom chaos en denk hieraan
DIY spelletjes voor in de auto
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
Voor peuters/ baby’s is het een leuk idee om een doos met tissues mee te nemen. Als er een moment is waarop jullie het helemaal niet meer zien zitten, geef je gewoon die doos. Ze trekken alle zakdoekjes eruit en de achterbank ligt ermee bezaaid. Het is grappig voor iedereen en de kinderen vermaken zich er weer even mee. Wij hebben dit gebruikt toen we de sneeuwkettingen moesten omleggen, daarna konden we er weer even tegenaan!
In de auto is het vast ook erg wit geworden… 🙂 Moet er vast heel grappig hebben uitgezien!!
Wat een goede tips! Hier heb ik zeker wat aan, bedankt!
Graag gedaan! Leuk ook om te horen!