Tips voor een fijne kraamtijd

Daar ligt je kindje in je armen… de bevalling is achter de rug, de hormonen verlaten weer je lichaam, maar het ‘echte werk’ gaat nu beginnen, te beginnen bij de kraamtijd. Voor je kindje zorgen, het huishouden, eten, je partner, familie, vrienden en vergeet vooral jezelf niet!

Het leven draait gewoon weer door, maar wél met heel veel extra taken. Gelukkig is er in het begin de kraamverzorgende, die heel veel werk voor je uit handen kan nemen.
Je kraamtijd is een bijzondere periode, bedoelt om vooral te wennen aan je kindje en aan de nieuwe situatie. Maar het is natuurlijk vooral een heel mooie tijd, waar je ook van moet genieten. Wij geven enkele tips voor een zo fijn mogelijke kraamtijd.

Hoe maak je er een mooie kraamtijd van?

1) Profiteer van de aanwezigheid van de Kraamverzorgster

De kraamverzorgster is er om jullie te helpen tijdens de eerste dagen na de geboorte. Zij zal je leren hoe je je baby het beste kunt verzorgen. Daarnaast is er ook voor jullie, om te helpen bij diverse licht huishoudelijke taken. Geniet hiervan. Een kraamverzorgster kan ook aan visite vragen of ze willen vertrekken, wanneer ze te lang blijven zitten. Of zelfs visite afbellen wanneer je te moe bent voor bezoek. Maak hier gebruik van, zeker wanneer je het zelf moeilijk vindt.

2) Laat je verwennen!

Je mag je deze tijd volledig in de watten laten leggen en je schaamteloos laten verwennen! Geneer je niet en geniet deze dagen als een ‘prinses op de erwt’. Je kraamverzorgende is er niet alleen voor de baby, maar ze is er ook voor jou. Geniet van een ontbijtje op bed, een dutje wanneer zij als een witte tornado door je huis gaat en vraag haar je lievelingsgerecht te koken.
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de mama’s, de kersverse papa’s mogen natuurlijk net zo hard mee genieten!

3) Wees eerlijk!

Als je moe bent? Ben je moe! Of heb je even geen zin in kraamvisite? Geef het gewoon eerlijk aan. Ga geen dingen doen tegen je zin of gevoel. Laat desnoods je kraamverzorgster of je partner ‘het vuile werk doen’ om tegen de visite te zeggen dat het tijd is om te vertrekken. Jij hebt net een bevalling achter de rug, dus jij bent de baas.

4) Plan je kraamvisite

Kraamvisite is leuk, want natuurlijk wil je trots je kindje aan iedereen showen, maar zorg in die eerste week vooral voor veel rust. Je hebt net een bevalling achter de rug en daar mag je best even van bijkomen. Laat je kraamvisite eventueel op een bepaald tijdstip van de dag komen, zodat je hier rekening mee kunt houden en niet de hele dag aanloop hebt.
Je kunt eventueel op een later moment een babyborrel te organiseren, dan heb je alle kraamvisite in één keer en kun je de rest van de dagen rustig aan doen. Vraag eventueel een goede vriendin of zus je hierbij te helpen. Dat doen ze vast graag voor je.

Je kunt er natuurlijk ook bewust voor kiezen om de visite in deze week te laten komen, omdat je nu nog kunt genieten van de aanwezigheid van je kraamhulp. Zodra zij weer weg is, staan jullie er alleen voor. Maar plan zeker geen volle dagen met bezoek.

Ziektes zijn niet welkom

Houd ziektes zoveel mogelijk buiten de deur. Heeft er iemand een verkoudheid of een koortslip? Laten ze dan een ander moment komen, wanneer ze weer helemaal zijn opgeknapt. Vooral een koortslip kan erg gevaarlijk zijn voor je pasgeboren baby.

5) Gezonde voeding

Nu je kraamverzorgster er toch nog is, kun je aan haar vragen om dubbele porties te koken. De helft kun je invriezen voor de dagen wanneer zij is vertrokken. Dan hoef je in de week daarna je nog niet druk te maken over het eten.
Als je kraamverzorgster alleen in de ochtend komt, kun je haar natuurlijk nog steeds vragen om voor het avondeten te zorgen. Je hoeft het dan ’s avonds alleen nog maar even op te warmen.

6) Neem voldoende tijd voor jezelf

Naast voldoende rust mag je jezelf ook best een beetje verwennen. Geef jezelf gerust een cadeautje of schaf een leuke nieuwe outfit aan. Je hebt het meer dan verdiend! Pak voldoende rustmomenten, als je kindje slaapt kun jij ook even gaan liggen. Dat hoeft niet per sé met slapen gepaard te gaan, maar gewoon even lezen in een ontspannen boek, kan ook heel fijn zijn.

7) Geen stress over borstvoeding

Het duurt een paar dagen voordat je melkproductie echt op gang komt. De eerste dagen bestaat het vooral uit colostrum, dit is een stuk dikker dan gewone melk. Het kan dan lijken alsof je kindje niet zoveel drinkt. Maak je hier niet gelijk zorgen over.

Wanneer je borstvoeding geeft, kan het prettig zijn je baby op je kamer te laten slapen. Je merkt snel wanneer je kindje honger heeft en je hoeft niet slaapdronken de kamer uit. Op de derde of vierde dag na de bevalling kun je last krijgen van stuwing. Je kunt een betere doorstroming opwekken door warme kompressen voor de voeding of het kolven op je borsten te leggen. Wanneer je koude kompressen, na de voeding of kolven erop legt, kun je de eventuele pijn wat verzachten en verminder je de kans op een ontstekingsreactie.

8) Geniet met volle teugen!

Probeer zoveel mogelijk te genieten. Iedereen zal met goede adviezen komen en soms zal je door de bomen het bos niet meer zien of er zelfs onzeker van worden. Vertrouw op je gevoel en gebruik je gezonde verstand. Jij weet diep van binnen echt wel wat goed is voor je kindje! Durf op je moedergevoel te vertrouwen en geniet van de tijd met je kindje!

liefs Marion

Extra informatie

Wat houdt kraamzorg in? En hoe regel je het?
Wat doet een kraamverzorger?
Goed advies in je kraamweek: volg je gevoel!
Eerste contact met je baby
Koortslip? Bescherm je baby!
Kraamtranen en babyblues tijdens de kraamperiode
De eerste dagen met je baby
Bloedverlies na bevalling
Vloeien na de bevalling
Neontale screening. Welke onderzoeken zijn er voor je baby?
Herstellen na de bevalling, waar moet je op letten?
Wennen aan je baby, gaat dat vanzelf?
Wat zit er in een kraampakket?
Herstellen vagina na een zware bevalling
De kraamtijd – Wat kun je verwachten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *