Rollen, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen

Rollen, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen

Ieder kindje volgt zijn eigen ritme. De een is wat sneller met praten, de ander weet zich weer wat eerder om te rollen. Sommige kindjes gaan eerst lopen en anderen kruipen of tijgeren eerst een tijdje rond. Er is geen één goede manier, alle manieren zijn goed.

4-6 maanden – omrollen

Met zo’n drie maanden moet je alert zijn dat je baby ergens vanaf kan rollen. Waarschijnlijk duurt het nog even dat hem dit echt gaat lukken, maar vanaf drie maanden kan je hem niet zomaar ergens meer neer leggen. Leg hem vanaf dit moment liever in de box of op een kleedje op de grond, maar niet meer op de bank of commode.

Motorisch mogelijk

Vanaf zo´n 4 maanden is het motorisch voor je kindje mogelijk zich om te rollen, maar dan is hij wel een vluggertje. Gemiddeld hebben baby´s pas na zo´n 6 maanden onder de knie hoe zij zich moeten omrollen.
Waarschijnlijk rolt je kindje eerst van zijn buik naar zijn rug. Dat is namelijk het makkelijkste voor hem. Pas later zal hij van zijn rug naar zijn buik kunnen rollen. Maar heeft je baby een andere volgorde? Dan is dat natuurlijk ook prima!

Met zo’n 9 maanden zal hij alle kanten op kunnen rollen.

Stimuleren omrollen

Je kunt je kindje helpen zijn spieren te ontwikkelen en het omrollen stimuleren. Dit kan je doen op de volgende manieren:
Leg hem iedere dag een paar minuten op zijn buikje. Zijn spiertjes worden dan sterker.
Als hij gewend is om op zijn buikje te liggen, kun je wat speeltjes naast hem leggen. Om er mee te kunnen spelen moet hij zichzelf ernaar toe bewegen. Je kunt de speeltjes steeds een klein beetje verder leggen.

lijn groen oudersenzo
Rollen, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen

4-6 maanden – zitten

Als je kindje in staat is om zich om te rollen, is hij ook sterk genoeg om – met ondersteuning – rechtop te zitten. Als hij bij je op schoot zit, kun je hem hierbij helpen door hem zachtjes aan zijn armpjes op te trekken tot zit-positie.

Beetje helpen

Je kunt hem ook zelfstandig op de bank laten zitten met wat kussentjes in zijn rug. Natuurlijk blijf je er wel bij om hem in de gaten te houden. In het begin zal je kindje het nog lastig vinden om zijn balans te houden. Als hij op de bank zit met wat kussentjes om zich heen, valt hij lekker zacht. Maar je moet er natuurlijk wel bij zijn om hem dan weer op te pakken, zodat hij niet met zijn gezichtje in de kussens blijft liggen en hij niet voldoende lucht meer krijgt.

Stimuleren

Je kunt je kindje helpen zijn spieren te ontwikkelen. Dit kun je doen door hem regelmatig op zijn buikje te leggen zodat hij zijn hoofdje omhoog moet houden. Met deze houding traint hij alle spieren die hij nodig heeft om straks te kunnen zitten.
Wanneer hij bij je op schoot zit, kun je hem laten zitten terwijl je zijn handjes vasthoudt. Hij zit dan nog niet helemaal zelfstandig, maar hij traint hiermee wel alvast zijn spieren.

Zelf doen

Tussen de 6 en 9 maanden zijn de spieren in zijn rug voldoende ontwikkeld om zelfstandig rechtop te zitten. Je kindje zal vanaf dat moment zelf gaan proberen om te gaan zitten. Zonder jouw hulp.

Vanaf 7 maanden – tijgeren

Vanaf zo’n 7 maanden kan je kindje beginnen met tijgeren. Dat zal in het begin nog niet zo snel gaan, maar als hij het eenmaal onder de knie heeft, kan hij zich hiermee rap door de kamer verplaatsen. Je kunt je kindje stimuleren door hem op zijn buik te leggen, maar hij zal pas echt gaan tijgeren vanaf het moment dat zijn lichaam hier klaar voor is.

Veiligheid

Doordat hij zich nu zo rap van de ene kant van de kamer naar de andere kant van de kamer kan tijgeren, is het wel belangrijk dat je kamer volledig veilig voor hem is. Houd er ook rekening mee dat het voor eventuele huisdieren even wennen zal zijn, zo’n rond kruipend wezentje in huis. Houd daarom je kindje goed in de gaten als hij richting hond of kat tijgert.

7-9 maanden – kruipen

De ene baby kruipt vanaf 6 maanden, de ander doet het misschien bij 12 maanden nog steeds niet of slaat de hele kruipperiode over en gaat gelijk lopen. Tijgeren kan een voorbode zijn van kruipen, maar dat hoeft niet. Er zijn genoeg kinderen die na het tijgeren, gewoon gaan lopen en tussendoor niet kruipen. Niks mis mee. Ieder kindje gebruikt weer andere manieren om te kruipen. Sommige blijven op hun billen zitten en schuiven zo door de kamer, anderen blijven op hun buik liggen.

Verschillende manieren

Er zijn ook kinderen die eerst op handen en voeten gaan kruipen, met de buik van de grond. En niet op hun knieën. Heel grappig gezicht. Als je kindje wel gaat kruipen is de kans groot dat hij eerst achteruit gaat kruipen en duurt het misschien even voor hij door heeft dat hij ook naar voren kan kruipen.

Basisvaardigheden

Om te kunnen kruipen moet je kindje eerste een paar basisvaardigheden eigen hebben gemaakt. Hij moet zijn hoofdje en borst kunnen optillen als hij op zijn buikje ligt en steunt op zijn armen en handen. Vaak kunnen kindjes die gaan kruipen ook al zelfstandig zitten.

Veiligheid

Bij een kruipend kindje in de kamer is het belangrijk dat de kamer veilig is, zodat hij zich niet (of zo min mogelijk) kan verwonden. Zijn wereld is ineens een stuk groter geworden. Eerst kon hij alleen liggen en om zich heen kijken, maar nu kan hij ook daadwerkelijk naar iets toe! Belangrijk dus dat alle stopcontacten veilig zijn, dat hij geen gevaarlijke dingen van de tafel of kast kan trekken, dat hij niet van giftige planten kan snoepen en vergeet ook niet om de losse snoeren weg te werken.

Vanaf 9 maanden – staan

Je kindje kan al dat kruipen overslaan en direct gaan staan. Misschien trekt hij zich op aan de tafel of aan de spijlen van de box. Vaak gebeurt dit vanuit een zittende positie. De volgende moeilijkheid is weer te gaan zitten als hij eenmaal staat. Dat zal hij dan nog wel even lastig vinden. Als hij eenmaal doorheeft hoe dit werkt, zullen de eerste stapjes kunnen volgen. Nog niet alleen, maar met een beetje hulp lukt het misschien wel.

Misschien zelfs eerste stapjes

Gemiddeld gaan baby’s met 9 maanden staan, maar ook hier geldt weer dat het eerder of later ook kan. Bij 1 jaar, kunnen de meeste kindjes wel staan. Met zo’n 10 tot 11 maanden is het mogelijk dat je kindje ook los staat of zelfs al een beetje kan lopen aan de rand van de tafel of box.
Laat je kindje met 9 maanden nog niet te lang staan. Zijn beentjes zijn hier nog niet sterk genoeg voor. Zet je kindje met zijn blote voetjes in de box, zodat hij meer grip heeft tijdens het staan.

Vanaf 10 maanden – lopen

Vanaf 10 maanden kunnen kinderen beginnen met leren zelfstandig te lopen. Voorzichtig worden de eerste stapjes gezet. In eerste instantie zal hij zich nog goed willen vasthouden, aan een meubelstuk of aan jou. Langzaam zal hij steeds grotere afstanden gaan overbruggen en uiteindelijk zal hij leren los te lopen. Gemiddeld lopen baby’s zelfstandig rond hun 18e maand.

Je kunt hem stimuleren door een duwkar voor hem te kopen die hij kan voortduwen. Hij heeft dan toch nog een beetje houvast en zijn beenspiertjes kunnen op deze manier steeds sterker worden.

Blote voetjes

In huis kun je je kindje het beste op blote voetjes laten lopen. Schoentjes zijn echt nog niet nodig. Blote voeten stimuleert de ontwikkeling van de balans van je baby. Zorg er wel voor dat de ondergrond niet te koud is en dat zijn voetjes niet op scherpe dingen kunnen staan.

Antislip

Je kunt ook kiezen voor sokjes met antislipstukjes van onder. Of zachtleren slofjes waarmee hij ook niet kan uitglijden. Als hij buiten gaat lopen, moet je hem natuurlijk wel schoentjes aan doen.

liefs Marion

Meer informatie

Hoe kun je je dreumes stimuleren met leren lopen?
Met Tummy time stimuleer je de ontwikkeling van je baby!
Je dreumes leert kruipen
Hoe ontwikkelt je baby zich lichamelijk?
Ontwikkeling van je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *