Het einde van thuisonderwijs lijkt in zicht, alhoewel het nog niet volledig zal zijn. Gisterenavond tijdens de persconferentie, hoorden we onze premier aankondigen dat vanaf 11 mei de deuren van de basisscholen weer open zullen gaan. Althans, voor de helft. De ene dag wel en de andere dag niet. Hoe dat er precies uit gaat zien, is aan de scholen zelf.
Goede tijdsverdeling
Tot die tijd zal je nog steeds een goede tijdsverdeling moeten zien te maken tussen: jouw (thuis)werk, het schoolwerk, het huishouden, vrije tijd, je partner en jezelf. En juist in die hectiek is het echt niet zo gek als je de (volwassen) gesprekken met collega’s mist. De kans is groot dat je zoon of dochter zijn vriendjes ook erg mist. Het is nogal wat om de hele dag op elkaars lip te zitten. Je zou er haast gillend gek van worden. Gelukkig zitten er ook positieve kanten aan deze situatie! Kijk bijvoorbeeld maar eens naar buiten. Hoe treffen we het met het weer! Gelukkig mogen we nog steeds de tuin in, een straatje om of een stukje fietsen.
Aftellen tot 11 mei
Met een beetje geluk is het nu aftellen tot 11 mei en kunnen daarna ook echt de deuren van de scholen open blijven. De aftrap is voor de basisschool, maar deze zal rap worden gevolgd door de middelbare scholen. Dat geldt overigens niet voor mijn puber, want die zit in zijn examenjaar en heeft zijn examen inmiddels achter de rug. Die krijgt – als het goed is – op 12 mei te horen of hij is geslaagd. En als dat zo is, gaat absoluut de vlag uit!
Omdat de laatste loodjes doorgaans het zwaarste zijn, hebben we tips voor de laatste weken om de thuisschool een beetje leuker en relaxter te maken.
Geniet van minder stress en de zon
Met het thuiswerken en de thuisschool zijn er voor jullie ook een aantal stressfactoren verdwenen. Denk maar aan de dagelijkse files, je kind voor dag en dauw uit bed krijgen, alle lunchtrommels op tijd klaar en niet te vergeten die collega die altijd zo’n “leuke” opmerking moet maken en het feit dat de zon schijnt en jij binnen zit. Al die zaken spelen nu even niet. Ik zou er nog even extra van genieten, nu het nog kan!
Plannen geeft duidelijkheid
Zet de wekker daarom later dan anders maar wel ruim op tijd om samen te ontbijten en de dag te plannen. Zo kun je afspraken maken over wanneer het vragenuurtje voor je kind is, wanneer je gaat lunchen et cetera. Dit geeft duidelijkheid. In de ochtend wel de lunch klaarmaken en klaarzetten in jullie mooiste Eastpak Rugzak is ook een goed plan. Pak ook een kleed in en bordjes. En of je nu gaat picknicken in je eigen tuin of in het parkje om de hoek (als het niet te druk is), je bent even beide buiten waardoor je in de middag je beter kunt concentreren.
Kies verschillende ‘werk’plekken
Ook als je thuiswerkt of thuisschool hebt, hoef je natuurlijk niet altijd op dezelfde plek te gaan zitten. Ga samen of apart ook eens buiten werken. Het zonlicht dat je opvangt is goed voor het verhogen van serotine (het gelukshormoon) en zorgt het zelfde zonlicht ervoor dat de melatonine in je lichaam afgebroken wordt. Je weet wel dat stofje waar je slaperig van wordt. Daardoor kun je het langer volhouden om ergens mee bezig te zijn, wordt je minder snel moe. Dat het er ook nog voor zorgt dat je minder trek krijgt in ongezond eten, is ook mooi meegenomen. Een hele goede reden dus om af en toe buiten te werken.
Afgebakende tijden
Voorheen had je kind de hele dag geen last van ‘zeurende ouders’ over huiswerk en dergelijke. Je vroeg wat je wilde weten zodra ze thuiskwamen of in de avond. Zorg er voor dat je ook nu niet de hele dag alleen over school praat. Maak blokken van tijden waarin je over het een of over het ander praat. Zorg dat zowel jij als je kind ook tijd hebben voor andere dingen.
Maak een flexplek schooltas
Nu je kind de schooldeur niet achter zich dicht kan doen, is het belangrijk om er voor te zorgen dat dit psychologisch gezien wel kan. Dat is eenvoudiger dan je denkt. Eigenlijk moet je hetzelfde denken als bij het flexwerken. Je richt je Calvin Klein tas in als schooltas cq schoolplek met alles wat je kind nodig heeft voor de schooldag. Dan zoek je samen naar een of meerdere ‘werk’plekken in je huis en de tuin of balkon. Probeer voor buiten wel een rustige plekje in de schaduw te vinden of een plekje waar je makkelijk schaduw kunt creëren. Kijk ook hoe de zon draait in de middag en zorg ervoor dat je je insmeert als je buiten gaat werken. Is school klaar, alles in de tas en de tas opzij!
Extra informatie
CITO: De impact op onze schoolkinderen door Corona
Hoe houd je de kids/pubers happy met al die maatregelen?
Spelen in Coronatijd
Thuisschool, vijf tips om het leuker te maken
Een kaartje is altijd leuk
Niet meer naar buiten? Maak het binnen gezellig!
Themapagina: Corona – COVID-19
Corona: Vergeet oma en opa niet!
Songtekst Ziek van paniek (Het Coronalied)
Verplichte sneltesten voor scholieren. Dit zijn je rechten.
Corona en schoolachterstand. Bijles kan een uitkomst zijn
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com
#ad Deze blog wordt je aangeboden door Thebagstore.nl.