Je hebt gekozen voor een thuisbevalling, een bevalling in een vertrouwde omgeving, maar hiervoor moet wel een en ander in orde worden gemaakt en in huis worden gehaald. Je verloskundige kan je precies vertellen wat je nodig hebt voor een goede kraamkamer en wat je hiervoor moet doen.
Kraampakket
In ieder geval tijdig (zo’n 6 tot 8 weken voor de bevalling) moet je een kraampakket in huis halen. De zorgverzekeraar (of thuiszorg) zorgt hiervoor. Deze is af te halen bij de apotheek en in sommige gevallen wordt deze naar je huisadres gestuurd. Bij je zorgverzekeraar kun je hier naar informeren.
Bed omhoog bij thuisbevalling
Voor een thuisbevalling is het noodzakelijk dat je bed de juiste (werk)hoogte heeft. Gemeten vanaf de grond moet dit minimaal 80 centimeter zijn. Dit om rugklachten bij de verloskundige en kraamverzorger te voorkomen. Er zijn speciale bedverhogers te verkrijgen bij kruisvereniging of thuiszorgwinkel. Daar kun je tevens terecht voor een ondersteek en bedzeil. Ook deze zijn belangrijk in huis te hebben voor een thuisbevalling.
Het is prettig als het bed een stevig matras heeft.
Babyproducten
Zodra je kindje is geboren, zal hij verzorgd moeten worden. Het is handig als je alvast een aantal verzorgingsproducten voor je baby in huis hebt. Denk hierbij aan babyzalf, zuigfles met speen (als je geen borstvoeding wilt geven), luiers, et cetera.
Het kan zijn dat je kindje zichzelf nog wat moeilijk kan warm houden. Een kruik kan dan uitkomst bieden. Dit heeft overigens niets te maken met de buitentemperatuur, want in de zomer kunnen baby’s dit net zo goed nodig hebben. De kruik kun je ook gebruiken voor het opwarmen van de kleertjes.
Hydrofielluiers
Als je katoenen luiers wilt gebruiken, koop dan zo’n 24 hydrofiel luiers (en strikslips, veiligheidsspelden of een luierklem) maar ook als je weggooi luiers wilt gaan gebruiken, is het raadzaam een aantal van die hydrofiel luiers in huis te halen. Je zult zien dat je deze enorm veel gaat gebruiken!
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je alvast wat babykleertjes (en minimaal 2 mutsjes) in huis hebt! Het liefst in verschillende maten, zodat er altijd kleertjes zijn die je kindje passen.
Keuze van de kamer
Niet iedere kamer in huis is geschikt om als kraamkamer te gebruiken. Een goede kraamkamer heeft de volgende kenmerken:
Er staat een bed (op de juiste hoogte) met een goed matras.
Als de kraamkamer zich op de eerste verdieping bevindt, dan is het belangrijk dat de trap naar beneden niet stijl is of gedraaid. Ben je 100 kilo of zwaarder, dan is het raadzaam op de begane grond te bevallen. Je kunt in dat geval een extra bed huren bij de thuiszorgwinkel.
De kamer moet prettig verwarmd zijn, goed verlicht en natuurlijk schoon.
De kamer moet niet te klein zijn, er moet bijvoorbeeld voldoende ruimte zijn voor een (klein) tafeltje. Dit kan trouwens ook een strijkplank zijn.
In de buurt van de kraamkamer is stromend water aanwezig.
Voor jezelf
Een paar lekkere warme sokken, is geen overbodige luxe. Na je bevalling kan je het koud krijgen en er is niets zo erg als twee koude voeten.
Na de bevalling blijf je nog een tijdje door vloeien, zorg dat je voldoende maandverband in huis hebt. In het kraampakket vind je kraamverband, wanneer dit op is, kun je overgaan op gewoon maandverband.
Ook al ‘weet je zeker’ dat je thuis gaat bevallen, zorg er toch voor dat er een vluchtkoffertje klaar staat. Er kan altijd wat mis gaan waardoor je alsnog halsoverkop naar het ziekenhuis moet. Dan is het wel zo prettig wanneer alles klaar staat, zodat je nog maar aan één ding hoeft te denken: Tas meenemen!
Meer informatie
De thuisbevalling, waar moet je rekening mee houden?
Zo maak je de thuisbevalling nog fijner!
Inhoud van het vluchtkoffertje. Wat mag je niet vergeten?
Iedere bevalling loopt op zijn eigen manier
De vijf fases van een bevalling. Hoe herken je ze?
Wat niemand je vertelt over de bevalling
Bevallingsdatum, hoe kun je deze zelf berekenen?
Wat doet een verloskundige?
Bevalling inleiden, hoe gaat dat?
Hulpmiddelen bij de bevalling. Wat is er mogelijk?
Fotoshoot van de bevalling. Doen? Of niet doen?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com