Zo maak je de thuisbevalling nog fijner!

Zo maak je de thuisbevalling nog fijner!

Een thuisbevalling staat bij veel zwangere vrouwen hoog op het verlanglijstje. Logisch: want wat is er fijner dan heerlijk thuis te kunnen blijven, in je eigen vertrouwde omgeving? En natuurlijk kan je thuis alles net even meer op je eigen manier doen! Hoe maak je een thuisbevalling nog fijner?

Zorg dat alles goed op orde is

Natuurlijk een open deur, maar zorg bij een thuisbevalling in de eerste plaats ervoor dat alles in orde is. Als het goed is heb je ruim van tevoren al een bezoekje gehad van de kraamzorg om te zien of je de benodigde spullen al klaar hebt staan. En heb je adviezen gekregen. Belangrijk dat alles tijdig op orde is en je klaar bent om je kindje te ontvangen.

Zorg voor een fijne sfeer

Niet noodzakelijk, maar toch zijn er dingen die de sfeer voor jou fijner kunnen maken, zoals:

Fijne muziek op de achtergrond.

Mensen die je er juist bij wilt hebben, zoals je moeder of beste vriendin. Hierin heb jij het voor het zeggen! Dat wil dus zeggen dat JIJ degene bent die bepaald of je jouw moeder erbij wilt hebben of niet en niet jouw moeder of je partner. Jij bent degene die zich helemaal op het gemak moet voelen, want jij bent degene die baart…Hoe flauw ook naar je partner toe. Hij zal hierin toch echt een andere rol spelen. Een rol die onmiskenbaar belangrijk is, maar jij zal toch degene zijn die werkelijk baart.

Kies een manier van bevallen die voor jou goed voelt. Wil je gewoon in bed bevallen of juist in bad, bijvoorbeeld? Maar zie het volgende punt!

Pin je niet vast op een bepaalde manier van bevallen. Je weet nooit van tevoren hoe het loopt en zelfs niet wat jij op het werkelijke moment van bevallen fijn vindt. Laat dus alle mogelijkheden open!

Maak van je huis een veilig, fijn plekje. Maak het vertrek waar je wilt bevallen en/of de kraamweek zult doorbrengen een gezellig ‘holletje’, waar jij je prettig bij voelt.

lijn groen oudersenzo
Zo maak je de thuisbevalling nog fijner!
Zo maak je de thuisbevalling nog fijner!

Maak een bevalplan

Je hebt misschien bepaalde dingen die je graag wilt tijdens de bevalling. Dat je partner de baby aanpakt, bijvoorbeeld. Beschrijf dit allemaal eens in een bevalplan. Overleg het alvast met de verloskundige en je partner natuurlijk en zorg dat het ook in het vertrek duidelijk zichtbaar aanwezig is. Zo kan er toch aan jou wensen tegemoet gekomen worden. Heb je bijvoorbeeld veel pijn, dan kan het zomaar zo zijn dat je op dat moment er zelf niet eens meer aan denkt en heb je achteraf gewoon spijt!

Geboorte altaar maken

Hou je wel van een beetje mystiek? Richt een plekje in als een soort altaartje, waar je dingetjes op zet die jou iets waardevols geven. Iets waar je jouw kracht uit kunt halen. Foto’s of symbolen die iets voor jou betekenen en waardoor je je gesterkt voelt. Heb je wel iets met stenen? Dan kan je kiezen voor stenen die voor kracht staan, maar ook voor liefde. Het draait immers ook om de liefde tussen moeder en kind. En rozenkwarts is hier een mooi voorbeeld van.

Eten

Zorg dat er eten is… Eten? Ja zeker, waar de één niet aan eten moet denken, zal de ander juist wel even behoefte hebben aan eten. Het geeft je misschien net weer even meer energie! Kies wel voor gezonde snacks. Wat fruit of nootjes, bijvoorbeeld.

Camera

Natuurlijk wil je foto’s en/of film van de bevalling of anders van de periode er direct na. Ook dit kan je al bespreken met je partner. Zijn er meer mensen bij? Spreek dan af wie dat gedeelte op zich neemt, zodat niet iedereen denkt dat een ander het wel doet. En je dus helemaal niets hebt. Natuurlijk zorg je ervoor dat alles opgeladen klaar ligt! Bespreek ook van tevoren trouwens of je de geboorte zelf er wel of niet op wilt hebben. Ook daarin zijn de wensen nogal verdeeld, dus helderheid hierin is ook fijn!

Vluchtkoffer

Natuurlijk hoop je dat het niet nodig is, maar helaas is het nooit van tevoren te zeggen of je uiteindelijk toch niet naar het ziekenhuis zult moeten. Zorg dan ook dat er al ruim van tevoren een koffertje klaar staat met de spulletjes voor jou en je baby. Zo kan er direct vertrokken worden als het nodig is en hoef je je daar in ieder geval niet meer mee bezig te houden!

liefs Wil

Meer informatie

De thuisbevalling, waar moet je rekening mee houden?
Thuisbevalling. Wat heb je hiervoor nodig?
Iedere bevalling loopt op zijn eigen manier
De vijf fases van een bevalling. Hoe herken je ze?
Hulpmiddelen bij de bevalling. Wat is er mogelijk?
Fotoshoot van de bevalling. Doen? Of niet doen?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *