Thuis leren met Slimleren
Ben jij al bekend met Slimleren.nl? Slimleren is een website waarop jouw kind op de computer of tablet op een interactieve manier thuis met lesstof van school aan de slag kan. Zo krijgt jouw kind meer plezier in het leren en daardoor betere resultaten op school. Dat klinkt natuurlijk ontzettend goed en maakte mij nieuwsgierig. Ik mocht Slimleren uitproberen en vertel je er meer over in dit artikel.
Voor wie is Slimleren?
Zelf heb ik een dreumes van bijna 1,5 jaar en een kleuter van ruim 5,5. Zij zijn nog iets te jong om hun leerresultaten te laten floreren. Maar vanaf groep 5 op de basisschool tot de 4e klas op het middelbaar onderwijs, kan jouw kind er mee uit de voeten. Voor basisschoolleerlingen kun je oefenen met Rekenen, Spelling, Taal en Engels. Zit je op de middelbare school, dan kun je aan de slag met alle kernvakken en kun je woordjes oefenen van alle talen.
Lidmaatschap
Wat fijn is, is dat je Slimleren 7 dagen gratis uit kunt proberen om te zien of het bij jouw kind past. Bevalt het niet of ben je niet tevreden, dan kun je zonder ergens aan vast te zitten opzeggen. Als je enthousiast bent geworden, dan kun voor € 9,95 per maand of € 24,95 per kwartaal een lidmaatschap aangaan welke ook direct opzegbaar is.
Hoe werkt Slimleren?
Na het aanmelden kun je inloggen bij Slimleren. Je kunt direct aangeven in welke groep of klas je zit en aan de slag met de vakken. Ook kun je vakken toevoegen of de-selecteren en het juiste boek bij het vak zoeken. Het oefenen met Slimleren is op jou afgestemd en voor elke gebruiker weer anders. Zo wordt de volgende oefening gemakkelijker als je een foutje maakt, maar als je het goed doet, zal de oefening erna lastiger worden. In een reeks zitten 10 oefeningen en aan het einde van deze reeks kun je zien welke ster je hebt verdiend. Bij geen of 1 fout verdien je een gouden ster, bij 2 foutjes een zilveren ster en bij 3 of 4 foutjes krijg je een bronzen ster. Ben je niet tevreden met je ster? Dan kun je gewoon net zo lang blijven oefenen totdat je de ster krijgt die je graag zou willen.
Ben je benieuwd naar je voortgang? Tijdens het oefenen kun je bovenin je scherm zien hoe het gaat door middel van de rode en groene blokjes. Aan de hand van de hierboven genoemde sterren kun je ook precies zien wat er nog extra aandacht nodig heeft of waar je al goed in bent.
Je kunt Slimleren onder andere gebruiken om je voor te bereiden op toetsen. Zeker als het je lukt om een zilveren of gouden ster te halen. Lukt dit je niet, dan is dat natuurlijk niet erg. Je hebt zo toch de stof doorgenomen en bent voorbereid. Als je iets niet helemaal begreep tijdens de les of je wilt met meer zelfvertrouwen de volgende les ingaan, dan kun je met Slimleren regelmatig oefenen. Leerlingen die dit zo’n 1 a 2 uur per week doen, halen zichtbaar een beter resultaat bij toetsen. Maar je kunt ook met Slimleren aan de slag gaan om nieuwe dingen te leren of omdat je graag voorloopt op de rest, het is dus voor iedereen wel toepasbaar.
Hoe zien de oefeningen eruit?
Je bent vast benieuwd geworden hoe de oefeningen van Slimleren eruit zien. Ik neem je mee naar een aantal vakken de opdrachten die daar bij horen.
Engels
Hoofdstuk 1 van het vak Engels geeft een overzicht van woordenlijsten weer.
Na het aanklikken van de woordenlijst kun je de overhoring starten. Je kunt de overhoorrichting aanpassen en aanvinken of je zelf een woord invult, een meerkeuzevraag of een mix beiden wilt gebruiken. Ook kun je ieder woord 1x laten overhoren of doorgaan totdat alles goed geantwoord is.
Topografie
Bij het vak Topografie kun je per hoofdstuk selecteren op bijvoorbeeld provincies, steden, gebieden of wateren. Ook kun je aangeven of je op basisniveau of gevorderdenniveau wilt oefenen.
Aan de hand van multiple choice-vragen kun je het antwoord selecteren waarvan jij denkt dat het juist is.
Je hebt nu een aardig beeld gekregen van de mogelijkheden van Slimleren. Ik ben in ieder geval enthousiast, want het is een hele fijne en werkbare site waarvan ik zeker weet dat het helpend is voor de schoolresultaten van je kinderen. Stiekem vind ik het jammer dat onze kinderen nog niet in groep 5 zitten, maar ik kan zelf wel aan de slag om mijn Wiskunde en Frans wat bij te spijkeren!
Meer informatie
Hoe oefen je begrijpend lezen? Tips & tricks!
De leukste schoolagenda’s voor de kids
Leren klokkijken. Hoe pak je dat aan?
Hoe vind je de beste basisschool voor je kind?
Nieuwe veilig leren lezen spellen sluiten aan op meest gebruikte leesmethode
Bronvermelding
Tekst: Eke Brouwer
#ad – Deze blog betreft een samenwerking