Wat is een tepelhoedje en waar is het goed voor?

Wat is een tepelhoedje? En waar is hij het goed voor?

Ooit gehoord van een tepelhoedje? Dit is een siliconen lapje met de vorm van een tepel. Dit lapje leg je over de tepel en tepelhof en het ziet er een beetje uit als een hoedje. Het is een (tijdelijk) hulpstuk bij borstvoeding wat kan helpen je kindje beter uit je borst te laten drinken.

Verschillende soorten tepelhoedjes

Er zijn tepelhoedjes met verschillende maten. De maat kan per merk verschillen van small tot large. Ook zijn er tepelhoedjes van verschillende materialen verkrijgbaar. De meest gebruikte tepelhoedjes zijn gemaakt van siliconen. Gebruik liever geen tepelhoedjes van latex, omdat latex een allergische reactie kan geven bij jou of bij je kindje. Ook is het beter geen rubber te gebruiken. De meeste tepelhoedjes hebben een uitsparing aan de zijkant, zodat je baby jou tijdens het voeden kan ruiken en aanraken.

Wanneer gebruik je een tepelhoedje?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een tepelhoedje te gebruiken. Het beste kun je het hoedje gaan gebruiken in overleg met je lactatiekundige, zodat je hem niet verkeerd gaat gebruiken.

Redenen kunnen zijn als je:

  • premature kindje heeft moeite met drinken aan de borst
  • kindje niet voldoende zuigkracht heeft
  • vlakke of teruggetrokken tepels hebt
  • de overgang van fles naar borst makkelijker wil maken
  • last hebt van tepelkloven
lijn groen oudersenzo
Wat is een tepelhoedje? En waar is hij het goed voor?

Nadelen aan een tepelhoedje

Er zitten zeker niet alleen maar voordelen aan het gebruik van een tepelhoedje. Het gebruik is namelijk niet zonder risico, zeker als je het niet goed doet. Er kan bijvoorbeeld lucht tussen het hoedje en de huid komen, waardoor je baby meer moeite heeft om te drinken. Hierdoor kan zelf je melkproductie teruglopen en doordat je kindje hierdoor meer lucht binnenkrijgt, kan hij meer last krijgen van darmkrampjes.

Risico borstontsteking

Wanneer het hoedje niet goed zit en je kindje niet goed je borst kan leegdrinken, kan er melk achter blijven waardoor je melkkanalen kunnen verstoppen en je meer kans hebt op een borstontsteking. Om dit te voorkomen kun je voor de zekerheid je borst één keer per dag helemaal leeg kolven, zodat je zeker weet dat ze leeg zijn.

Spruw

Bij het gebruik van tepelhoedjes moet je nog meer letten op een goede hygiëne. De kans op besmetting en de kans op spruw is groter dan zonder het gebruik van de hoedjes.

Het gebruik van tepelhoedjes

Omdat er zoveel risico’s aan verbonden zijn, is het gebruik van een tepelhoedje zo’n beetje het allerlaatste redmiddel. Raadpleeg bij problemen je lactatiekundige. Vaak zijn er meer oplossingen die minder risicovol zijn. Ga liever niet zelf experimenteren met een hoedje als de borstvoeding niet fijn loopt.

Hoe plaats je hem goed op de tepel?

1) Maak de randen van het tepelhoedje een beetje nat.
2) Ondersteun je borst met je ene hand. Buig met je andere hand de randen van het hoedje naar voren en zet het hoedje zo precies mogelijk op de tepel.
3) Laat de randen los en druk ze zachtjes tegen de tepelhof.
4) Leg je kindje nu aan en let erop dat hij goed hapt en niet alleen de tepel in zijn mondje neemt, maar de hele tepelhof.

Waar zijn ze te koop?

Tepelhoedjes zijn te koop bij drogist, apotheek en bij babywinkels. Ook online zijn tepelhoedjes te koop. Ze kosten ongeveer 8 tot 10 euro.

liefs Marion

Meer informatie

Lactatiekundige Karin Tiktak over het geven van borstvoeding
Gouden tips voor een ontspannen borstvoeding
De veranderingen en verzorging van je borsten rondom een zwangerschap
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
Borstvoeding geven, ja of nee? Bezoekers aan het woord!
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding
5 Bruikbare tips bij het kolven van moedermelk

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *