Dat slapen gezond is, weten we allemaal wel. Maar niet alleen voor ons, volwassenen, is dat belangrijk. Het is ook een punt om goed in de gaten te houden bij kinderen. Waarom is slapen belangrijk en wat zijn de consequenties als je kind te weinig slaapt? Te weinig slaap, hoeveel kwaad kan het?
Waarom is slapen belangrijk?
Tijdens de slaap gebeuren er meerdere dingen. Specifiek voor kinderen moet je dan denken aan het groeihormoon. Dit hormoon wordt afgegeven op het moment dat je slaapt. Een kind wat slecht slaapt zal dus ook slecht groeien. Daarnaast zorgt dit hormoon voor het herstel van cellen. Het immuunsysteem vaart ook wel bij een goede nachtrust. Net als voor ons is slapen eveneens een middel om je mentale welzijn te bevorderen. Tijdens de slaap zal je brein zich kunnen herstellen van alles wat het meegemaakt heeft overdag. Dit doet het door het verwerken en ordenen van de dingen.
Slaapt je kind dus minder goed, dan zal het overdag minder concentratie kunnen opbrengen. Ook kan het zo zijn dat het minder goed dingen kan onthouden. En dan hebben we het nog niet eens over sneller boos zijn, minder energie hebben en negatiever zijn. Schoolprestaties zullen dus minder goed kunnen worden bij slaaptekort. En ruzies in huis kunnen ook sneller ontstaan…
Hoeveel uur moet je kind slapen?
Uiteraard heeft het ene kind meer slaap nodig dan een ander. Maar gemiddeld genomen kan je uitgaan van de volgende indeling (deze zijn per etmaal):
- 0 tot 3 maanden: 16-20 uur
- 3 tot 12 maanden: 13-14 uur
- 1 tot 3 jaar: 12-13 uur
- 4 tot 7 jaar: 10-11 uur
- 8 tot 11 jaar: 9-10 uur
- 12-15 jaar: 8-10 uur
Wanneer heeft je kind genoeg geslapen?
Hoe kan je nu dus weten of je kind voldoende slaapt? Door goed je kind in de gaten te houden kom je al een heel eind. Wordt je kind bijvoorbeeld al van zichzelf wakker of moet je het iedere keer wakker maken? Is je kind humeurig, heeft het weinig fut of is het juist heel druk (dat kan namelijk ook nog)? Dan is de kans vrij groot dat het te weinig slaapt. Ook slechtere schoolprestaties of verandering in hoeveel het eet kan een symptoom zijn van te weinig slaap.
Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)
Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.
Wat als je kind niet slapen kan?
Het is vrij makkelijk om te zeggen dat je je kind dus meer moet laten slapen. Uiteraard begint het met het feit dat je kind wel genoeg kán slapen. Zorg dat het op tijd op bed ligt en dan wel genoeg uren kan slapen voor het er weer uit moet. Moet jij al vroeg weg omdat je anders te laat op je werk bent? En moet je kind er daarom vroeg uit? Zorg dan ook dat het dus vroeg genoeg op bed ligt. Dingen die je kunt doen als je kind niet slapen kan:
Zorg voor een goed bedritueel, zodat je kind rustig wordt voordat het gaat slapen en snapt wat de bedoeling is…
Beeldschermen blijven voor het slapen gaan uit
Doe juist iets wat ontspant, zoals voorlezen of nog even samen (gezellig!) kletsen
Bespreek geen zware dingen voordat je kind gaat slapen. Denk maar aan jezelf: dan blijf je er over nadenken en slaap je niet!
Zorg voor een vaste bedtijd. Een vast ritme kan echt helpen om te kunnen slapen
Soms kan een lichtje een uitkomst zijn!
Is het probleem vooral dat het kind in de nacht wakker wordt? Probeer hier geen drama van te maken, maar maak het ook niet tot iets gezelligs!
Waardoor ontstaan slaapproblemen?
Slaapproblemen kunnen om meerdere redenen ontstaan.
Er is geen ritme
Enge dromen
Doordat het kind iets ergs meemaakt, zoals een echtscheiding, overlijden, verhuizing of pesten.
Te veel indrukken voordat een kind gaat slapen.
Iets in de slaapkamer blijkt eng te zijn! Ga eens bij je kind liggen en zie hoe hij de kamer waarneemt. Misschien is een poster wel heel eng in het donker. Of zien de vormen van de kast in het donker er wel uit als een monster!
Of je kind heeft verlatingsangst. Is het groot genoeg voor een fijne knuffel (bij kleintjes moet je deze namelijk niet in het bedje plaatsen vanuit veiligheidsoogpunt), dan kan het een bron van troost voor je kind zijn!
Iets lichamelijk, zoals allergieën. Maar dit lijstje is natuurlijk heel breed. Voelt je kind zich niet lekker, dan kan dat immers altijd een bron zijn om niet te kunnen slapen.
Maak je je zorgen dan kan je deze bespreken met je huisarts. Is het niets lichamelijks dan kan je ook een gesprek inplannen bij Het Centrum Voor Jeugd en Gezin en bij kleintjes uiteraard bij het consultatiebureau.
Meer informatie
Drie effectieve slaaptrainingen, slaap lekker!
Goede slaaptips voor je baby
Je baby laten doorslapen. Fijn! Maar hoe dan?
Slaapritueel voor je peuter. Hiermee slaapt hij lekker in!
In deze slaaphouding kun je Lekker slapen tijdens de zwangerschap
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com