Tandvlees en zwangerschap

Tandvlees en zwangerschap

‘Iedere zwangerschap kost een kies!’ Is het een fabel? Een bakerpraatje? Of zit er toch een kern van waarheid in en is een goede verzorging van het tandvlees noodzakelijk. We vroegen het daarom een tandarts uit Den Haag.

Is het waar dat een zwangerschap je tandvlees kan aantasten?

Tijdens de zwangerschap is de tandvlees gevoeliger voor bepaalde aandoeningen om de tanden heen. Dus de plaque die op de tanden en tussen de tanden zich bevindt kan ervoor zorgen dat de tandvlees sneller gaat bloeden, dat het opgezwollen en rood uit ziet. In de meeste gevallen gaat het vanzelf over na de zwangerschap, maar het kan zijn dat deze verder gaat dan alleen maar een irritatie op de tandvlees. Dan praten wij over parodontitis wat ontsteking van de omliggende weefsel van de tanden betekent.

Hoe komt dit?

Tijdens de zwangerschap verandert de hormonenhuishouding van het lichaam. Naast deze speelt de mondhygiëne ook een rol dat de tandvlees sneller aangetast wordt.

lijn groen oudersenzo
Tandvlees en zwangerschap

Wat kun je er aan doen dit te voorkomen?

Tijdens de zwangerschap is het aan te bevelen om je gebit regelmatig te laten controleren en om ervoor zorgen dat de mondhygiëne verbeterd wordt. Vraag je tandarts en/of mondhygiënist wat voor mogelijkheden er zijn om de mondhygiëne te verbeteren. Vooral schoon houden van tussen de tanden en kiezen is hierbij belangrijk. Vraag je tandarts en/of mondhygiënist om instructie mondhygiëne. Een goede gebitsverzorging is noodzakelijk.

Is het te herstellen?

De irritatie van de tandvlees gaat in meeste gevallen over na de zwangerschap. Maar als de steunweefsel van de tanden ook aangetast is moet er snel preventieve maatregelen genomen worden zodat her geen blijvende schade van de steunweefsel achter blijft.

Gebitsverzorging tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen zouden tijdens hun zwangerschap extra aandacht moeten geven aan hun tandvlees- en gebitsverzorging. Want uit onderzoek blijkt, dat zwangere vrouwen met een tandvleesontsteking een fors verhoogde kans op een vroeggeboorte hebben. Sommige vrouwen merken er niets van, anderen zien en voelen duidelijk verschil. Onder invloed van hormonen kan het tandvlees namelijk roder of opgezwollen zijn, en meer bloeden. Meestal ontstaat zo’n ontsteking vooral tussen de tweede en achtste maand.

liefs Marion

Meer informatie

FAS – Foetaal Alcohol Syndroom
Gebitsverzorging
Gewichtstoename zwangerschap
Gezonde recepten
Gezonde voeding
Leuke spelletjes voor de babyshower
Mooi en gezond zwanger
Welke vitaminen tijdens de zwangerschap?
Zonnebank en zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *